Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές μόλις ανάψει πράσινο φως από τις Βρυξέλλες

3 Νοέμβριος 2008
  • Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τη μετάπτωση της πιστωτικής κρίσης σε οικονομική, προετοιμάζει τη μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική.
Μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές

Μόλις ανάψει πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής

Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τη μετάπτωση της πιστωτικής κρίσης σε οικονομική, προετοιμάζει τη μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική.

Μόλις πάρει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας θα προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα επισπεύσει κατά έναν χρόνο την αναγγελθείσα από τον περασμένο Αύγουστο σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας από 25% σε 20%.

Η μείωση θα άρχιζε το 2010 και θα ολοκληρωνόταν το 2014, αλλά τώρα έρχεται νωρίτερα ως αντίδοτο στην κρίση. Παράλληλα θα ανακοινώνει πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των ανέργων, των φτωχών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων και για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας. Η μεγάλη ανατροπή συνίσταται στη μείωση της φορολογίας, πολιτική που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου ν αντιμετωπίσουν την επερχόμενη ύφεση.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, τα εισοδήματα του 2009 θα φορολογηθούν με κεντρικό συντελεστή 24% (αντί 25%) και με τον ίδιο συντελεστή θα φορολογηθούν και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια το 2010 ο συντελεστής θα μειωθεί στο 23%, το 2011 στο 22%, το 2012 στο 21% και το 2013 στο 20%.

Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, «στόχος είναι να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να λειτουργεί ανταγωνιστικά η ελληνική οικονομία», παρ ότι ο ίδιος υποχρεώθηκε τον περασμένο Αύγουστο να προχωρήσει στην κατάργηση του αφορολογήτου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες, δεδομένου ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους εμφανίζονται στην Εφορία ως «οι φτωχότεροι των Ελλήνων».

Στα φυσικά πρόσωπα η μείωση των συντελεστών ισχύει για τα εισοδήματα ως 30.000 ευρώ ετησίως, ενώ και για το εισόδημα από 30.000 ως 75.000 ευρώ ο συντελεστής θα μειωθεί το 2009 στο 35% (από 37% εφέτος), αλλά στη συνέχεια θα παραμείνει σταθερός. Αμετάβλητος θα μείνει ο ανώτερος συντελεστής 40% που ισχύει για τη φορολογία ετήσιου εισοδήματος άνω των 75.000 ευρώ.


Πηγή Το βήμαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης