Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διευκόλυνση συγχωνεύσεων με ανταλλαγή ιδίων μετοχών

1 Νοέμβριος 2008
  • IΣXYPO «όπλο» για να επιτύχουν μετοχικές συνεργασίες και συγχωνεύσεις ή να αποθαρρύνουν επιθετικές εξαγορές δίνει στις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε μια περίοδο όπου οι κεφαλαιοποιήσεις είναι στο ναδίρ και επανασχεδιάζεται η στρατηγική των εταιριών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με απόφασή της ανοίγει τον δρόμο για δυναμική και καινοτόμο αξιοποίηση των ιδίων μετοχών που κατέχουν οι εισηγμένες.
Διευκόλυνση συγχωνεύσεων με ανταλλαγή ιδίων μετοχών              


IΣXYPO «όπλο» για να επιτύχουν μετοχικές συνεργασίες και συγχωνεύσεις ή να αποθαρρύνουν επιθετικές εξαγορές δίνει στις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε μια περίοδο όπου οι κεφαλαιοποιήσεις είναι στο ναδίρ και επανασχεδιάζεται η στρατηγική των εταιριών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με απόφασή της ανοίγει τον δρόμο για δυναμική και καινοτόμο αξιοποίηση των ιδίων μετοχών που κατέχουν οι εισηγμένες.

Οι μετοχές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση μετοχών άλλης εταιρίας, κάτι που απαγορεύαν μέχρι σήμερα .

Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να ανταλλάξει τις ίδιες μετοχές που κατέχει μέσω του προγράμματος επαναγοράς με μετοχές ίσης αξίας της Alpha Bank, και κατΆ αυτό τον τρόπο να καταστεί μέτοχος της Alpha Bank με 5% και η Alpha Bank μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας με 3%.

Eτσι μπαίνουν τα θεμέλια για μια γενικότερη μετοχική συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών του παραδείγματος, που μπορεί να καταλήξει σε συγχώνευση, ενώ ταυτόχρονα κλείνει ο δρόμος σε κάποιον που θα ήθελε να αποκτήσει επιθετικά τη μία ή την άλλη τράπεζα. Με άλλη απόφαση της Επιτροπής παρατείνεται η απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων έως τις 31/12/2008.
 

Πηγή: Express.gr 

Για το ίδιο θέμα Η εφημαρίδα το κέρδος

Deals με ανταλλαγή ιδίων μετοχών

Διευκολύνοντας τις εισηγμένες να προχωρήσουν σε deals η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της δυνατότητας να πραγματοποιούνται επιχειρηματικές συμφωνίες ακόμη και με ίδιες μετοχές.


Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνει αντανακλαστικά! Διευκολύνοντας τις εισηγμένες να προχωρήσουν σε deals αποφάσισε την ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της δυνατότητας να πραγματοποιούνται επιχειρηματικές συμφωνίες ακόμα και με ίδιες μετοχές! Αν και η συγκεκριμένη δυνατότητα υπήρχε και κατά το παρελθόν, η κρίση που μαστίζει τα χρηματιστήρια και τις οικονομίες, με αποτέλεσμα να έχουν μπλοκάρει πολλά deals εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, επιτάσσει, όπως σχολιάζουν κύκλοι της Κεφαλαιαγοράς την αναγνώριση της συγκεκριμένης μεθόδου και βεβαίως την θεσμοθέτησή της.

Μέχρι τώρα η ανταλλαγή μετοχών γινόταν από τις θέσεις που είχαν οι βασικοί μέτοχοι. Προ δεκαημέρου όταν ακόμα ίσχυε η πρόταση εξαγοράς της Proton Bank από την Τράπεζα Πειραιώς, η τελευταία είχε προτείνει την ανταλλαγή μετοχών με δικές της ίδιες σε ό,τι την αφορούσε. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της Ε.Κ. έκρυβε «|ζουμί». Αποφασίστηκε η έναρξη διαδικασίας αναγνώρισης ως αποδεκτής πρακτικής αγοράς (accdepted market practise), σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο, η δυνατότητα ανταλλαγής μετοχών που αποκτώνται στο πλαίσιο προγράμματος αγοράς ιδίων με μετοχές άλλων εταιρειών.


Διευκόλυνση

Το σκεπτικό της απόφασης έγκειται στο ότι η πρακτική αυτή της χρησιμοποίησης ιδίων μετοχών ως μέσο πληρωμής, εκτιμάται ότι διευκολύνει τις στρατηγικές επιλογές των εισηγμένων εταιρειών. Μάλιστα, παρόμοια πρακτική για προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών έχει γίνει ήδη αποδεκτή στην Γαλλία και βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαβούλευσης στην Ιταλία. Το σχετικό κείμενο, σύμφωνα με την Κεφαλαιαγορά, θα αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οι ενδιαφερόμενοι φορείς καλούνται να καταθέσουν τα σχόλιά τους μέχρι την 3η Δεκεμβρίου 2008.


Ζεστή υποδοχή

Το μέτρο, όπως φαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις χρηματιστών και εισηγμένων, τυγχάνει θερμής υποδοχής, σε μια περίοδο που τα μετρητά αποτελούν σπάνιο είδος ή είδος προς... εξαφάνιση. Μέχρι σήμερα, οι ίδιες μετοχές είτε διαγράφονταν, είτε γίνονταν placement, είτε διατίθεντο στο προσωπικό και στα στελέχη της εταιρείας ως stock options. Οι ίδιες μετοχές αποκτούν πια έναν ευεργετικό χαρακτήρα για τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών.

Κι ας μη ξεχνάμε το πρόγραμμα επαναγοράς εκατομμυρίων ιδίων μετοχών που έχουν σε εξέλιξη οι τράπεζες και το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέλλον, σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς. Κατά τα άλλα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ισχύει η απαγόρευση του short selling στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, σύμφωνα με άλλη απόφαση της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σημειωτέον, ότι χθες 31/10, έληγε η σχετική προθεσμία.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης