Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλογοσκούφης: Αυστηρή εποπτεία στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες

31 Οκτώβριου 2008 Σχόλια
  • Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας αποσκοπεί στην ενίσχυση των απλών πολιτών - όχι των τραπεζών.
Αλογοσκούφης: Αυστηρή εποπτεία στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες


Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας αποσκοπεί στην ενίσχυση των απλών πολιτών - όχι των τραπεζών.

Από το νομοσχέδιο, για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, θα ωφεληθούν οι πολίτες όχι οι τράπεζες», αυτό τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης από το βήμα της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από το κράτος και σε αυτό το σχέδιο θα στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η απασχόληση και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Με σύνεση και σοβαρότητα πήραμε τα απαραίτητα μέτρα, πριν ακόμα αντιδράσουν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεσμευθήκαμε για την ασφάλεια των καταθέσεων σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, πριν από όλους. Προχωρήσαμε στον πενταπλασιασμό, από τις 20.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ, του ελάχιστου νομικά εγγυημένου ποσού για όλων των μορφών τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι με το Σχέδιο Νόμου «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης», το οποίο θα συζητηθεί από την αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα, οι τράπεζες αποκτούν επιπλέον κεφάλαια για την άνετη χορήγηση πιστώσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Ήδη υπάρχουν θετικές ενδείξεις, ότι τα μέτρα φέρνουν αποτέλεσμα - σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης - με πρώτη την μείωση των επιτοκίων. Η ομαλοποίηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνο, εγρήγορση και επαγρύπνηση.

«Αν σήμερα επρόκειτο να εφαρμοσθούν οι δήθεν προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, η ελληνική οικονομία θα έμπαινε στον δρόμο της υποβάθμισης και της χρεοκοπίας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.


Γ. Παπανδρέου: Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο για τις τράπεζες


 «Πίσω από το ιδεολόγημα της ελεύθερης αγοράς κρύφτηκαν συμφέροντα, καρτέλ, η συγκέντρωση του πλούτου», υποστήριξε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Υπεύθυνες για τη διεθνή οικονομική κρίση, είναι πολιτικές ταυτόσημες με εκείνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και έξοδο από την κρίση, σηματοδοτεί η στροφή που εγκαινιάζεται στην Ευρώπη με πρωτοβουλία των σοσιαλιστών - υποστήριξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Επίσης, για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως το κόμμα του πρόκειται να καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς - όπως υπογράμμισε - «η κυβέρνηση, ενόψει της οικονομικής ύφεσης ακολουθεί την ίδια πολιτική που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε κρίση».

Ο κ. Παπανδρέου επισκόπησε στην αρχή της ομιλίας του, τις πολιτικές που «υπέγραψαν η διεθνής της νεοσυντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού», όπου «πίσω από το ιδεολόγημα της ελεύθερης αγοράς κρύφτηκαν συμφέροντα, καρτέλ, η συγκέντρωση του πλούτου, της εξουσίας, των μέσων ενημέρωσης - ένα κατεστημένο που αιχμαλώτισε το κράτος, συγκεντρώνοντας τεράστιες εξουσίες στα χέρια λίγων. Εκποιήθηκε δημόσιος πλούτος, γη και περιουσία και τα ιδιοποιήθηκαν ισχυροί και ημέτεροι».

"Όλοι ξέρουμε το ρόλο των παραγώγων, των δομημένων ομολόγων. Τα θυμάστε; Πρωτοπόροι εισαγωγής στη χώρα μας των τοξικών ομολόγων, ήσαστε εσείς με τον υπουργό Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στα ταμεία. Αποκαλύψαμε την πολιτική σας και σας σταματήσαμε. Μας κατηγορήσατε όπως και σήμερα για λαϊκισμό. Χωρίς όμως, τη δική μας επιμονή, θα είχαν καταρρεύσει τα ταμεία. Θα είχαν χάσει οι ασφαλιζόμενοι τις καταθέσεις μιας ζωής. Σήμερα θα έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

Κατά του νομοσχεδίου για την στήριξη των τραπεζών

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως το κόμμα του πρόκειται να καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς - όπως υπογράμμισε - «η κυβέρνηση, ενόψει της οικονομικής ύφεσης ακολουθεί την ίδια πολιτική που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε κρίση».

«Διαθέτει 28 δισ. ευρώ, χωρίς διαφάνεια και κανόνες, χωρίς κανείς να ξέρει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της κάθε τράπεζας. Οι τράπεζες αποκτούν μια μοναδική ευκαιρία να ξεφορτώσουν στο Δημόσιο, ό,τι θεωρούν προβληματικό. Ακόμα και το «τοξικό» στοιχείο του ενεργητικού τους - τα παράγωγα και τα δομημένα ομόλογα - με το Δημόσιο να αναλαμβάνει πλήρως τον πιστωτικό κίνδυνο. Αν κόπτεστε τόσο για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, γιατί δεν συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων; Γι αυτό και το ΠΑΣΟΚ λέει ένα καθαρό και δυνατό όχι, στο σχέδιο νόμου αυτό» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αντιπρότεινε στήριξη «με ξεκάθαρους κανόνες και ενεργό εποπτεία της πολιτείας, μόνον των τραπεζών που έχουν ανάγκη και εφ όσον οι βασικοί τους μέτοχοι θα συμμετάσχουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, βάζοντας το χέρι στην τσέπη».

«Όπου το Δημόσιο συμμετέχει, ζητάμε την ενεργό παρουσία εκπροσώπων του στα Διοικητικά Συμβούλια, με ρόλο και λόγο στις αποφάσεις, για να εγγυηθούν ότι οι αποφάσεις αυτές βοηθούν την πραγματική οικονομία. Να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο αναχρηματοδότησης των τραπεζών, το οποίο θα παρέχει ρευστότητα με τον όρο ευνοϊκών δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προτείνουμε τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης, καταβολή του ΕΚΑΣ σε 300.000 επιπλέον χαμηλοσυνταξιούχους, επαναφορά του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, περίοδο χάριτος 1 έτους για τις ΜΜΕ, με αποπληρωμή μόνο των τόκων των δανείων, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επί 4ετία για επαγγελματική ένταξη των νέων για 4 χρόνια, κατάργηση του νόμου της ΝΔ για την φορολόγηση στα ακίνητα?» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

www.kathimerini.gr
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης