Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αιφνιδιασμός με το φόρο ακινήτων

31 Οκτώβριου 2008
  • Νέο αιφνιδιασμό δέχτηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι παρέλαβαν τα πρώτα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.
Αιφνιδιασμός με το φόρο ακινήτων

Νέο αιφνιδιασμό δέχτηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι παρέλαβαν τα πρώτα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.

 Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα εν λόγω εκκαθαριστικά, το αφορολόγητο όριο του ΕΤΑΚ ισχύει τελικά μόνον για τον έναν από τους δυο συζύγους, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να επιβαρύνεται με την καταβολή του Τέλους, για το ποσοστό της ιδιοκτησίας που του ανήκει.

Οι περί του αντιθέτου δηλώσεις και ανακοινώσεις, στις 19 Ιουνίου 2008, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ότι το αφορολόγητο όριο θα επιμερίζεται μεταξύ των συζύγων προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση κυρίως της πρώτης κατοικίας, τελικά αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά «κενό γράμμα».

Τον περασμένο Ιούνιο το εν λόγω θέμα είχε επισημανθεί από τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ακινήτων και τότε η απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου ήταν ότι «σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το αφορολόγητο ποσό θα εξαντλείται σε όλους τους συνιδιοκτήτες. Εγκύκλιος του Υπουργείου θα καθορίζει το μηχανισμό κατανομής του αφορολόγητου ποσού μεταξύ των συνιδιοκτητών».

Όμως η εν λόγω εγκύκλιος δεν εκδόθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να εφαρμόζουν το σχετικό νόμο με τις ασάφειές του και έτσι σήμερα να επιβαρύνονται χιλιάδες ιδιοκτήτες χωρίς να υπάρχει, όπως ισχυρίζονται στελέχη του υπουργείου, πλέον περιθώριο να διορθωθούν τα «λάθη» του υπουργείου.

Η μόνη μάλιστα λύση που μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά και αυτή από την επόμενη χρονιά, είναι όπως οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεωθούν σε νέα ταλαιπωρία δηλώνοντας αναγκαστικά σε νέο ίσως έντυπο την κύρια κατοικία τους, ώστε να αποφευχθούν λάθη μεταξύ των συνιδιοκτητών.

Το σύνολο των περίπου 3.000.000 ιδιοκτητών θα καταβάλει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων σε μια δόση, αφού ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι εάν η εκκαθάριση γίνει τον Οκτώβριο και μετά τότε ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ, ενισχύοντας τα ταμεία του δημοσίου με έσοδα περίπου 890 εκατ. ευρώ.

Από το Ενιαίο Τέλος απαλλάσσεται όμως η κύρια κατοικία των φυσικών προσώπων εμβαδού μέχρι 200 τ.μ. η αξία της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Ειδικά όμως για φέτος από την μεγαλύτερης αξίας κατοικία αφαιρείται ποσό 300.000 ευρώ. Επίσης, απαλλάσσονται και όλα τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων, μετά την αφαίρεση της αξίας της κύριας κατοικίας, φορολογείται με συντελεστή ένα τοις χιλίοις 1‰.

Πηγή Ναυτεμπορική


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης