Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Κατηγορώ» του Α. Βγενόπουλου για τα μέτρα στήριξης του τραπεζικού συστήματος

30 Οκτώβριου 2008
  • «¶δικο και γραμμένο στο πόδι το νομοσχέδιο για τις τράπεζες» υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Marfin. Ανεπαρκή και άδικα χαρακτηρίζει τα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή ο Ανδρέας Βγενόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Ιδρύματος Marfin για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.
«Κατηγορώ» του Α. Βγενόπουλου για τα μέτρα στήριξης του τραπεζικού συστήματος

 «¶δικο και γραμμένο στο πόδι το νομοσχέδιο για τις τράπεζες» υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Marfin.
Ανεπαρκή και άδικα χαρακτηρίζει τα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή ο Ανδρέας Βγενόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Ιδρύματος Marfin για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Επισήμανε επίσης ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί και προς τα έξω τεράστια ερωτηματικά και αμφιβολίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αρνητικές συνέπειες που γίνονται ορατές και το τελευταίο χρονικό διάστημα (όσον αφορά την μετοχική τους πορεία). Θα έπρεπε να γίνει ότι συμβαίνει σε κάθε πολιτισμένη χώρα, κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που κάποια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται αυτόνομα και εάν δεν βρισκόταν λύση να έμπαινε κάτω από την κρατική ομπρέλα.

Επίσης, ανέφερε ότι οι μεγαλομέτοχοι μιας τράπεζας που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει προβλήματα θα έπρεπε πρωτίστως να συμβάλουν με δικά τους κεφάλαια και στην συνέχεια εάν δεν υπήρχε διέξοδος να αναζητείται λύση μέσω συνεργασιών με ισχυρότερες τράπεζας, όπως συμβαίνει διεθνώς και τέλος να προσφεύγουν στην κρατική ομπρέλας. Οι μεγαλομέτοχοι των ελληνικών τραπεζών έχουν ονοματεπώνυμο. Σε αυτούς θα έπρεπε να απευθυνθούν οι τράπεζες εάν χρειάζονται αύξηση κεφαλαίου και όχι στον Έλληνα φορολογούμενο μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Βγενόπουλος.

Γενικότερα ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε ότι χρειάζεται η αναζήτηση ενός νέου βιώσιμου οικονομικού μοντέλου με την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση που θα αντιμετωπίζει τα μεγάλα δομικά προβλήματα της οικονομίας, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, την αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων και να προβλέπει μέτρα για τις ασθενέστερες τάξεις, όπως για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα μέτρα δεν θα πρέπει να είναι πρόσκαιρα και πυροσβεστικά αλλά θεσμικά. Το νέο μοντέλο θα πρέπει να στηριχθεί στον μερικό κρατικό παρεμβατισμό. Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε συρρίκνωση της οικονομίας, κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας και εξαθλίωση κοινωνικών ομάδων τόνισε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βγενόπουλος εκτίμησε ότι όχι τα επιτόκια στην Ελλάδα όχι μόνον δεν θα μειωθούν αλλά η τάση ενδέχεται να είναι αυξητική λόγω της αύξησης του κόστους του χρήματος διεθνώς. Κληθείς να κάνει εκτίμηση για την διάρκεια της διεθνούς κρίσης είπε ότι «τα μεγέθη και η διάρκεια της κρίσης δεν θα κριθούν από κανόνες αυτορύθμισης αλλά σε πολιτικό επίπεδο. Η ύφεση είναι η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ, είναι αδύνατον να γίνουν προβλέψεις για την διάρκεια».

Ο κ.Βγενόπουλος δεσμεύτηκε ότι για τις θέσεις εργασίας όλων των εταιριών του Ομίλου Marfin που σήμερα απασχολεί περισσότερος από 52.000 εργαζομένους και ανακοίνωσε ότι σύντομα κάθε μια θυγατρική του ομίλου χωριστά θα ανακοινώνει μέτρα στήριξης των εργαζόμενων της.

Αναφερόμενος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG ύψους πέντε δισ ευρώ ο κ. Βγενόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα έχει επιτυχή έκβαση και ότι όλα τα μηνύματα είναι θετικά. Δεν ζητούμε κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που προκύπτουν από την κρίση αλλά για να εκμεταλλευθούμε ευκαιρείς που ανακύπτουν για συγκέντρωση στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό κάτι που αντιμετωπίζετε θετικά τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.

Ίδρυμα Marfin

Το ίδρυμα Marfin, όπως ανακοινώθηκε, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της ήδη πολύπλευρής κοινωνικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητας του Ομίλου που επεκτείνεται σε πολλούς τομείς με έμφαση την αρωγή σε ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τους νέους, την προστασία του περιβάλλοντος, την βοήθεια σε πυρόπληκτους και την προστασία των δασών. Οι πόροι του Ιδρύματος παρέχονται κυρίως από προσφορές των ιδρυτικών του μελών. Η MIG και η Marfin Popular Bank έχουν δεσμευτεί να καταβάλλουν από δέκα εκατομμύρια η κάθε εταιρία. Ήδη κοινωνικές δράσεις των δύο εταιριών το τελευταίο χρόνο, μόνον στην Ελλάδα έχουν απορροφήσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης οι πόροι του ιδρύματος ενισχύονται και από εισφορές μεγάλων μετόχων.

www.kathimerini.grΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης