Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέες γενναίες μειώσεις επιτοκίων έρχονται

29 Οκτώβριου 2008 Σχόλια
  • Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την έκτακτη μείωση επιτοκίων απΆ τη Fed, ο Πρόεδρος της Ben Bernanke είναι έτοιμος να προχωρήσει σε νέες.
Νέες γενναίες μειώσεις επιτοκίων έρχονται

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την έκτακτη μείωση επιτοκίων απΆ τη Fed, ο Πρόεδρος της Ben Bernanke είναι έτοιμος να προχωρήσει σε νέες.

Οι προοπτικές της οικονομίας έχουν χειροτερεύσει απΆ την τελευταία δράση της Fed στις 8 Οκτωβρίοιυ και οι αναλυτές τώρα λένε ότι το ΑΕΠ μπροεί να συρρικνωθεί περισσότερο από 2% στο δΆ τρίμηνο, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 18 ετών.

«Οδεύουμε προς σημαντική ύφεση», σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της Fed, Lyle Gramley που σήμερα είναι οικονομικός σύμβουλος της Stanford Group με έδρα την Ουάσιγκτον.

Σαν αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke και οι συνάδελφοι του πιθανόν σταδιακά να οδηγήσουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού κοντά στο 0 ώστε να ενισχύσουν την οικονομία

Σύμφωνα με τον Gramley η Fed στη διήμερη συνεδρίαση που ξεκινά σήμερα θα μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον 0,5%. Έτσι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει πλέον στο 1%, το χαμηλότερο επίπεδο απΆ το 2004. Κάτω απΆ αυτό το επίπεδο δεν έχει υποχωρήσει ποτέ, όμως πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι εάν η οικονομία δεν συνέλθει τότε θα υποχωρήσει και άλλο.

Ο 54χρονος Πρόεδρος της Fed μαζί με την υπόλοιπη Επιτροπή Χάραξης Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) διεξάγουν σήμερα, αυτό που ο πρώην δ/ντης νομισματικών υποθέσεων της Κεντρικής Τράπεζας, Vincent Reinhart χαρακτηρίζει ως «μεγάλο πείραμα νομισματικής πολιτικής». Επιτίθενται στην χρηματοοικονομική κρίση σε τρία μέτωπα: χαμηλότερα επιτόκια, αύξηση ρευστότητας και αγορά περιουσιακών στοιχείων που σήμερα οι τράπεζες και οι επενδυτές δεν θέλουν.

Μέχρι τώρα βέβαια είχαν περιορισμένη επιτυχία, αφού στην πραγματικότητα η οικονομία φαίνεται να χειροτερεύει και με βάση την τελευταία δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ οικονομικών αναλυτών το ΑΕΠ της θα έχει μειωθεί 2,2% σΆ αυτό το τρίμηνο από 0,5% στο γΆ τρίμηνο. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση απΆ το δΆ τρίμηνο του 1990, όταν τότε η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 3%.

Οι επενδυτές πάντως προεξοφλούν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων τόσο απΆ τη Fed όσο και απΆ τις υπόλοιπες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες.

Χθες ο Πρόεδρος της ΕΚΤ παρείχε ενδείξεις ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας, στις 6 Νοεμβρίου, θα υπάρξει και άλλη μείωση του βασικού επιτοκίου.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης