Αποτελέσματα live αναζήτησης

SΟS για οξυγόνο 18 δισ. ¤

27 Οκτώβριου 2008 Σχόλια
  • Την ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η αγορά με ένα γενναιόδωρο χρηματοδοτικό πακέτο που θα τονώσει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και θα στηρίξει την κατανάλωση, διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των παραγωγικών τάξεων.
SΟS για οξυγόνο 18 δισ. ¤
Τραπεζικά δάνεια, αύξηση δημοσίων επενδύσεων ζητούν παραγωγικές τάξεις
   
Την ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η αγορά με ένα γενναιόδωρο χρηματοδοτικό πακέτο που θα τονώσει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και θα στηρίξει την κατανάλωση, διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των παραγωγικών τάξεων.

«Η αγορά έχει στεγνώσει» τονίζουν χαρακτηριστικά αυτοί οι παράγοντες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού έχουν κλείσει, ειδικώς τους τελευταίους μήνες. Σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη μείωση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ το 2009, στήνεται σκηνικό ύφεσης από την οποία θα κάνει χρόνια να βγει η ελληνική οικονομία, προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς.

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι το πρόγραμμα SΟS που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι επείγον και πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα ώστε να αποδώσει μέχρι τα Χριστούγεννα, όταν κορυφώνεται συνήθως η καταναλωτική ζήτηση. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τον πρώτο σκόπελο οι επιχειρήσεις και να μη λάβει διαστάσεις το κύμα των απολύσεων που απειλεί και τις τράπεζες.

Ζητούνται 18 δισ. ευρώ
Όπως επισημαίνεται, το διάστημα Ιούλιος 2007 και Ιούλιος 2008 ο δανεισμός προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 24 δισ. ευρώ ή κατά 18,4%, κάτι που συνετέλεσε καθοριστικά στη διατήρηση ενός ρυθμού ανάπτυξης κατά 4% το 2007 και κατά 3,5% το πρώτο εξάμηνο φέτος. Για να αποφύγουμε την ύφεση, από αυτά τα 24 δισ. ευρώ της ετήσιας αύξησης πρέπει να ξαναπέσουν στην αγορά τον επόμενο χρόνο τουλάχιστον 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων.

Μάλιστα, οι ίδιες τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το κράτος έχει αργήσει να δώσει στις τράπεζες τη ρευστότητα που υποσχέθηκε, προσθέτοντας ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις κινήθηκαν πολύ γρηγορότερα και δεν υπήρξε πρόβλημα διακοπής της χρηματοδότησης. Οδηγία στις τράπεζες
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος ζήτησε από τις τράπεζες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή η αύξηση του δανεισμού, το 2009 να μην πέσει από το 10%. Αυτό σημαίνει ότι πρεπει να εκταμιευθούν πρόσθετα δάνεια τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, κάτι που αυτή τη στιγμή οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν, αν δεν δοθεί πρώτα η κρατική ενίσχυση.

Ακόμη όμως και αν η έκκληση του κεντρικού τραπεζίτη εισακουστεί, θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εφόσον οι τράπεζες μείνουν στα 13 δισ. ευρώ πρόσθετα δάνεια, άλλα περίπου 5 δισ. ευρώ πρέπει να δοθούν στην αγορά από τον προϋπολογισμό.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας
Ο σωστός τρόπος για να ενισχυθεί η ανάπτυξη είναι βεβαίως μέσω των επενδύσεων και σε ό,τι αφορά το κράτος, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αυτό όμως όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μειώνεται κατά 1 δισ. ευρώ το 2009, όπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το στοιχείο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και τώρα- σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση το επανεξετάζει εν όψει της κατάρτισης του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

«Πρέπει να στηριχτούν οι δημόσιες επενδύσεις», τόνισε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Γ. Στουρνάρας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας. Ανάλογες απόψεις εκφράζουν πηγές από τον τραπεζικό χώρο, την αντιπολίτευση (μεταξύ των άλλων, η ¶ννα Διαμαντοπούλου) αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως προκύπτει από τη σημερινή συνέντευξή της στα «ΝΕΑ».

Υπό την πίεση αυτών των παραγόντων, η κυβέρνηση εξετάζει να αυξήσει τον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εφόσον- όπως όλα δείχνουν- πιστοποιηθεί η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας κατά την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Κάτι τέτοιο θα της επιτρέψει να διευρύνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο εκτιμά φέτος ότι θα κλείσει στο 2,3% του ΑΕΠ, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα ξεπεράσει το 3%. Στη Σύνοδο Κορυφής θα εξεταστούν- σύμφωνα με πληροφορίες- σενάρια για προσωρινή αναστολή εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θέτει ως όριο ελλείμματος το 3% του ΑΕΠ, κάτι που θεωρείται αντιαναπτυξιακό, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία οι οικονομίες αναζητούν επειγόντως οξυγόνο και μόνο τα κράτη είναι σε θέση να τους το δώσουν.


Στήριξη επιχειρήσεων και όχι κάλυψη για τα ανοίγματα τραπεζών

ΕΚΤΟΣ από τις δημόσιες επενδύσεις, βεβαίως, πρέπει να προωθηθούν και οι ιδιωτικές. Είναι κρίσιμης σημασίας, τονίζεται, να δοθούν σε επιχειρήσεις- και όχι για να καλύψουν ανοίγματα των τραπεζών- τα 28 δισ. ευρώ των κρατικών ενισχύσεων. Αυτό άλλωστε προβλέπει και το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ορίζει ότι η κρατική ενίσχυση πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με ανταγωνιστικούς όρους.

Όπως επισημαίνεται, υπάρχουν τράπεζες που έχουν ανοίγματα στα καταστήματά τους ή σε θυγατρικές τους στο εξωτερικό, τα οποία ενδεχομένως θα θελήσουν να στηρίξουν με την κρατική βοήθεια. Αυτό δεν πρεπει να επιτραπεί. Παράλληλα η έλλειψη ρευστότητας είναι τόσο μεγάλη ώστε ακόμη και τσιμεντοβιομηχανίες αναζητούν τώρα στήριγμα στον τραπεζικό δανεισμό, κάτι που δεν γινόταν παλαιότερα, όταν η οικοδομική δραστηριότητα ήταν ανθηρή.

Το υπερβολικό έλλειμμα
Από μια άποψη αυτές οι δραματικές εξελίξεις διεθνώς ανακουφίζουν την κυβέρνηση, καθώς χαλαρώνει η πίεση για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις φθινοπωρινές προβλέψεις της για την οικονομία. Με βάση αυτές και ιδιαίτερα την εκτίμησή της για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2008 θα συντάξει την αναφορά της για την ελληνική οικονομία. Η αναφορά γίνεται βάσει του άρθρο 104 παρ. 3 της Συνθήκης, μετά την υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ που σημείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2007. Αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι η υπέρβαση αυτή οφειλόταν σε προσωρινούς λόγους και δεν θα επαναληφθεί, το θέμα θα λήξει εκεί.

Πηγή Τα νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης