Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες, παρά τη ριζική διαφωνία Αντιπολίτευσης

24 Οκτώβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την προστασία των δανειοληπτών, στο οποίο συμπεριλήφθηκε η τροπολογία για την αύξηση της νομικής εγγύησης των καταθέσεων από 20.000 ευρώ στο ποσό των 100.000 ευρώ.
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες, παρά τη ριζική διαφωνία Αντιπολίτευσης

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την προστασία των δανειοληπτών, στο οποίο συμπεριλήφθηκε η τροπολογία για την αύξηση της νομικής εγγύησης των καταθέσεων από 20.000 ευρώ στο ποσό των 100.000 ευρώ.

Σε κλίμα έντασης η συζήτηση του νομοσχεδίου, με σύσσωμη την Αντιπολίτευση να εκφράζει τη ριζική διαφωνία της και να ζητά «αντισταθμιστικά οφέλη» για τους πολίτες.

Στις τράπεζες δίνονται δισεκατομμυρια ευρώ, ενώ στους δανειολήπτες ψίχουλα, κατήγγειλαν.

Γενικά, η παράλληλη σήμερα κατάθεση του νομοσχεδίου για τη στήριξη των τραπεζών, «προκάλεσε» τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να κρίνουν τα μέτρα για τους δανειολήπτες σε σύγκριση με τα όσα δίνονται στις τράπεζες.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, παράλληλα και με την ευκαιρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ενίσχυση των τραπεζών, δήλωσε ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης «προβλέπεται έως 5 δισεκατομμύρια συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο κεφάλαιο των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές, οι οποίες θα έχουν εγγυημένη απόδοση 10%».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, οι προνομιούχες αυτές μετοχές θα ισχύουν για πέντε χρόνια και θα δίνουν το δικαίωμα στο ελληνικό δημόσιο να ορίσει ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στα συμβούλια των τραπεζών που θα μετάσχουν σ αυτό το πρόγραμμα, ο οποίος θα έχει δικαίωμα βέτο αναφορικά με τη διανομή των κερδών τους, ενώ θα πρέπει να συμφωνεί με την πολιτική των αμοιβών των ανωτάτων στελεχών των τραπεζών.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότι: «η ΝΔ ήλθε με κουτσουρεμένη και πολύ κατώτερη των αναγκών και των προσδοκιών των πολιτών πρόταση για τους δανειολήπτες» προσθέτοντας ότι «αρνήθηκε πεισματικά να υιοθετήσει τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ που θα έβαζαν τέλος στον παράλογο ανατοκισμό, στα πανωτόκια, τις αθέμιτες πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών για τα δάνεια, τις αδικαιολόγητες και καταχρηστικές χρεώσεις των δανείων και των πιστωτικών καρτών από τις τράπεζες και στις ανεξέλεγκτες κατασχέσεις της κύριας κατοικίας και στους πλειστηριασμούς που γίνονται σε εξευτελιστικές τιμές».

«Η κυβέρνηση φάνηκε για άλλη μια φορά ότι σύρεται σε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η αντιπολίτευση και όταν το κάνει, δεν το κάνει σωστά» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος του Κινήματος ανέδειξε σήμερα επτά μέτρα που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση: απόσυρση του προσχεδίου προϋπολογισμού, στήριξη των ασθενέστερων ομάδων, νομοθετική ρύθμιση για ρευστότητα στις τράπεζες, σύνδεση της ρευστότητας με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας μέσω δημιουργίας ειδικού Ταμείου, υιοθέτηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για προστασία των δανειοληπτών, αναμόρφωση του πλαισίου εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τέλος, ώθηση σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης.

Στο ίδιο πλασίο η δήλωση της υπεύθυνης για θέματα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λούκας Κατσέλη: «η κυβέρνηση έκλεισε τα μάτια και τα αυτιά σε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Γύρισε την πλάτη της στους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που, εν μέσω μάλιστα της διεθνούς κρίσης, είναι υπερχρεωμένοι και βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος της καταστροφής».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση με τα νομοσχέδιά της προσπαθεί να προστατεύσει τους κεφαλαιοκράτες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και την ίδια ώρα αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στα κλωστοϋφαντουργία, με τα ΜΑΤ, τη βία και την καταστολή γιατί διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, αυτά δηλαδή που τους χρωστάει ο Λαναράς.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «δίνει 28 δισεκατομμύρια στις τράπεζες, την ώρα που δίνει ψιχία στους δανειολήπτες», όταν μάλιστα «αρκούν 10 δισ. ευρώ ώστε το δημόσιο να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο όλου του τραπεζικού συστήματος στη χώρα».

Σχολιάζοντας μάλιστα τη στάση κυβέρνησης και ΕΕ στα προβλήματα της κλωστοϋφαντουργίας ο κ. Αλαβάνος αναρωτήθηκε: από πού και ως πού θα μας πει εμάς (η ΕΕ) εάν πάμε να στηρίξουμε 300 και 1.500 κλωστοϋφαντουργούς, όταν επιτρέπουν να παραβιάζεται κάθε κανόνας ανταγωνισμού με πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ κρατικής ενίσχυσης για να στηρίξουν τις τράπεζες;

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει χρήματα μόνο στις τράπεζες που θα το ζητήσουν.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «γύρισε η Marfin χθες και σας λέει ο κ. Βγενόπουλος εγώ δεν θέλω τα λεφτά σας. Γιατί να δώσουμε λεφτά εκεί που δεν θέλουν; Η κάθε τράπεζα θα πει τη θέση της, πού βρίσκεται και θα απευθυνθεί στην Κυβέρνηση, για να πάρει μια ενίσχυση, όχι όμως τζάμπα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη. Και εκεί είναι η μεγάλη μας διαφορά. Εσείς πάτε να δώσετε και να κουκουλώσετε. Όχι, θα βγει η οποιαδήποτε τράπεζα έχει ανάγκη και θα πει, χρειάζομαι αυτήν τη στιγμή 5.000.000.000 με έναν τρόπο και μοναδικό. Γιατί το κάνετε περίεργο και δυσκοίλιο; Έχεις ανάγκη 5.000.000.000; Κάνε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αγοράζω εγώ 5.000.000.000 μετοχές και παίρνω μέσα την ανάλογη θέση εις το διοικητικό συμβούλιο».

Επίσης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ζήτησε ως ανταλλάγματα την παρέμβαση του κράτους στους καταχρηστικούς όρους και την κατάργηση των λεγόμενων «ψιλών γραμμάτων», επιμήκυνση των στεγαστικών δανείων και γενικά εύρεση τρόπων γαι να μειωθούν οι δόσεις των δανείων, κρατικό «έλεγχο» στη σχέση επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου χορηγήσεων.

Ακόμη για την επανακίνηση της αγοράς ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζονται και ευνοϊκότερη μεταχείριση όσων γράφονται στον Τειραισία, ενώ πρότεινε και μείωση του ΦΠΑ.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του κ. Καρατζαφέρη ο υφυπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου είπε: «μισά απ΄ αυτά τα ριζοσπαστικά, όπως είπατε, αν γίνουν όχι απλώς δεν θα κινηθεί η αγορά, αλλά θα τιναχθεί στον αέρα!».

¶μεση η απάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ: «ακούστε, κύριε υφυπουργέ, έχουμε μια μεγάλη διαφορά: Εγώ ξεκίνησα απένταρος και έγινα πλούσιος, ενώ εσείς οι περισσότεροι πλούσιοι πτωχεύσατε!».

Πηγή Τα ΝέαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης