Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δεν έχει τέλος η πτώση στα χρηματιστήρια

23 Οκτώβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Πτώση ως και 9% στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις. Κύρια αιτία οι ανακοινώσεις αρνητικών αποτελεσμάτων αμερικανικών εταιριών, τα οποία ώθησαν χαμηλότερα τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Δεν έχει τέλος η πτώση στα χρηματιστήρια

Νέα βουτιά των δεικτών σε Wall Street και Ασία.

   
Πτώση ως και 9% στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις. Κύρια αιτία οι ανακοινώσεις αρνητικών αποτελεσμάτων αμερικανικών εταιριών, τα οποία ώθησαν χαμηλότερα τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

O φόβος της ύφεσης βυθίζει τα διεθνή χρηματιστήρια και οδηγεί σε μεγάλη πτώση τις τιμές των εμπορευμάτων. Η προοπτική κάμψης της ζήτησης πίεσε ακόμη χαμηλότερα τις τιμές του πετρελαίου. Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη υποχώρησε κάτω από τα 67 δολάρια και του Brent κάτω από τα 64 το βαρέλι. Επίσης, το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών έναντι του ιαπωνικού γεν αν και παρέμεινε σταθερό έναντι του δολαρίου.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο υποχωρούσε κατά 5,62% λίγο πριν το κλείσιμο με τον δείκτη Nikkei να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Στο τέλος όμως περιόρισε τις απώλειες και έκλεισε με πτώση 2,46% στις 8.460,98 μονάδες. Στην αρχή της συνεδρίασης, ο δείκτης Νikkei έφτασε να υποχωρεί έως 7,59%,λόγω των φόβων για μείωση των ιαπωνικών εξαγωγών εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν και τα υπόλοιπα ασιατικά χρημαστιστήρια με το Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί κατά 4,63%, τη Σεούλ 7,48%, τη Σιγκαπούρη 3,74%,το Σίδνει 3,74%, τη Σανγκάη 2,63% και τη Βομβάη 4,47%.

Αρνητικό είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο του Σίδνεϊ, όπου οι συναλλαγές είναι στη σκιά των σημαντικών απωλειών που κατέγραψε η Wall Street, αλλά και της υποχώρησης των δεικτών στα ασιατικά χρηματιστήρια την προηγούμενη μέρα. Με την έναρξη των συναλλαγών ο δείκτης ASX 200 υποχωρεί κατά 141 μονάδες, ή σε ποσοστό 3,3% και βρίσκεται στις 4.014 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπέστη σημαντικές απώλειες, ύστερα από μία συνεδρίαση που διεξήχθη στη σκιά των φόβων για ύφεση. Με μεγάλες απώλειες 5,69% έκλεισε χθες ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Eν τω μεταξύ, χθες, το Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο, το σημαντικότερο στη νότια Αμερική, διέκοψε αυτομάτως τις συναλλαγές τη στιγμή που ο γενικός δείκτης υποχωρούσε περισσότερο από 10%.

Παγκόσμια διάσκεψη για την κρίση στις 15 Νοεμβρίου

Οι χρηματαγορές δεν φαίνεται να καθησυχάζουν από την ανακοίνωση για τη σύγκληση παγκόσμιας διάσκεψης για την κρίση στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον. Στη σύνοδο «θα συζητηθούν οι αιτίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης και θα καθοριστούν οι αρχές της μεταρρύθμισης « για να αποτραπεί μια νέα εκδήλωσή της, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Προβλέψεις ΔΝΤ για την οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ήπια ύφεση για τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης και ανάκαμψη στα τέλη του ερχόμενου έτους. Επίσης αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2009 στο 0,2%. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 5% πέρυσι σε 3,9% εφέτος και σε 3% του χρόνου.

Μια πορεία «σταδιακής ανάκαμψης» δεν θα χαραχθεί στην Ευρώπη νωρίτερα από τα τέλη του επόμενου έτους, αλλά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του τραπεζικού κλάδου αναμένεται να «αμβλύνουν» τις συνέπειες της πιστωτικής κρίσης, με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της περιοχής να αντιμετωπίζουν μια «ήπια κρίση».

www.kathimerini.grΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης