ΣΕΒ: Κίνδυνος ασφυξίας για χιλιάδες επιχειρήσεις

Οικονομικές Ειδήσεις

20 Οκτώβριος 2008
Στροφή της προσοχής στην πραγματική οικονομία προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας βαθιάς ύφεσης που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην ανάπτυξη, την απασχόληση, το εθνικό χρέος και εν τέλει στο μέλλον της χώρας ζητεί ο ΣΕΒ. Taxheaven.gr

ΣΕΒ: Κίνδυνος ασφυξίας για χιλιάδες επιχειρήσεις

Στροφή της προσοχής στην πραγματική οικονομία προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας βαθιάς ύφεσης που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην ανάπτυξη, την απασχόληση, το εθνικό χρέος και εν τέλει στο μέλλον της χώρας ζητεί ο ΣΕΒ.


Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει κατ΄ αρχήν συνετή τη στάση που τήρησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στη διεθνή επιδημία των λεγόμενων «τοξικών» ομολόγων, προφυλάσσοντας το ίδιο, αλλά και την οικονομία της χώρας από τις πιο ακραίες εκδηλώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Θετική είναι σύμφωνα με τον Σύνδεσμο και η αποτίμηση των κινήσεων της κυβέρνησης η οποία, με στόχο να καθησυχάσει τους καταθέτες και να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να ξεπεράσει την ουσιαστική κατάρρευση της διατραπεζικής αγοράς, προχώρησε στην ανακοίνωση σειράς μέτρων, εναρμονιζόμενη με την κοινή διεθνή και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης παγκόσμιας κρίσης.

Ωστόσο, ο ΣΕΒ «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» σημειώνοντας ότι η αγορά υποφέρει ήδη από έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν η μία την άλλη και έχουν κλείσει την πιστωτική στρόφιγγα προς τις χιλιάδες επιχειρήσεις που στερούνται κεφαλαίου για να κάνουν τη δουλειά τους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι αναγκαίο όσο και κατεπείγον είναι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την άμεση υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων, ώστε, μέσω του τραπεζικού συστήματος, να πάρει και πάλι μπροστά η μηχανή της οικονομίας, να γυρίσουν ξανά τα γρανάζια της αγοράς. «Διαφορετικά», καταλήγει, «βρισκόμαστε μπροστά στον ορατό κίνδυνο να αποφύγουμε μεν τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης ως προς το τραπεζικό σύστημα, αλλά να οδηγήσουμε την πραγματική οικονομία, τη μόνη που έχει την πραγματική δυνατότητα να μας βγάλει από την κρίση, σε βαθιά ύφεση, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στο εθνικό χρέος, στο μέλλον μας».

Πηγή Express