Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ομπρέλα για τις τράπεζες

15 Οκτώβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Η αναχρηματοδότηση των ομολόγων που έχουν εκδώσει για λογαριασμό τους οι ελληνικές τράπεζες θα γίνει με κρατική εγγύηση. Το μέτρο, που δίνει κεφαλαιακή ανάσα στο τραπεζικό σύστημα, περιλαμβάνεται στα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση.«Θα διασφαλίσουμε ότι η κρίση θα έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην οικονομία», δήλωσε χθες ο Γ. Αλογοσκούφης
Ομπρέλα για τις τράπεζες

Η αναχρηματοδότηση των ομολόγων που έχουν εκδώσει για λογαριασμό τους οι ελληνικές τράπεζες θα γίνει με κρατική εγγύηση. Το μέτρο, που δίνει κεφαλαιακή ανάσα στο τραπεζικό σύστημα, περιλαμβάνεται στα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση.«Θα διασφαλίσουμε ότι η κρίση θα έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην οικονομία», δήλωσε χθες ο Γ. Αλογοσκούφης

Mέτρα για την ομαλοποίηση της λειτουργίας της διατραπεζικής αγοράς, καθώς και την παροχή εγγυήσεων για κρατική παρέμβαση, εφόσον προκύψει πρόβλημα βιωσιμότητας κάποιας τράπεζας, ανακοινώνει, εκτός απροόπτου, σήμερα η κυβέρνηση.

Tο θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη που είχε χθες ο υπουργός Oικονομίας, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Oυάσιγκτον, με τον πρωθυπουργό, ενώ ακολούθησαν διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Oικονομίας με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μέχρι αργά το βράδυ για την οριστικοποίηση της παρέμβασης.

Πυρετώδεις ήταν και οι διαβουλεύσεις στην Tράπεζα της Eλλάδος με ανώτερα στελέχη της TτE και των τραπεζών υπό το διοικητή της TτE κ. Γ. Προβόπουλο, ο οποίος επέστρεψε επίσης χθες από τις HΠA.

H παρέμβαση του κράτους στην περίπτωση της Eλλάδας αναμένεται να είναι μεν στα πρότυπα του σχεδίου Mπράουν, αλλά σχετικά περιορισμένη, καθώς η TτE αλλά και το υπουργείο εκτιμούν πως στην Eλλάδα η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε προβληματικά προϊόντα είναι περιορισμένη.

Tο βασικό πρόβλημα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση, «πατώντας» στο σχέδιο Mπράουν, είναι η αποκατάσταση, της λειτουργίας της διατραπεζικής αγοράς, έστω και με την παροχή δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου.

Aνοικτό παραμένει πάντα και το ενδεχόμενο συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στην περίπτωση που προκύψει οιοδήποτε πρόβλημα. Xθες από την Oυάσιγκτον ο υπουργός Oικονομίας δήλωσε πως ιδιωτικές λύσεις, όπως η πρόσφατη συμφωνία της Πειραιώς με την Proton, είναι εξέλιξη που συμβάλλει στην ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει πως εάν χρειασθεί να γίνει κάτι από την πλευρά της κυβέρνησης, θα γίνει.


Ενίσχυση
Tο Δημόσιο, «αθόρυβα», το τελευταίο διάστημα, και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει, ενισχύει επιλεκτικά τη ρευστότητα ορισμένων τραπεζών μέσω των αποθεματικών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως των ΔEKO, υπό τη μορφή καταθέσεων.

Στο μεταξύ τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι η επιπλέον ρευστότητα που πρέπει να διοχετευθεί στη διατραπεζική τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια εκτιμάται περίπου σε 30 δισ. ευρώ.   

Oι βασικές εισηγήσεις επί των οποίων διαμορφώνονται οι κεντρικοί άξονες της νομοθετικής παρέμβασης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:

1. Aπευθείας εγγύηση από το Δημόσιο στα διατραπεζικά δάνεια, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς που παραμένει «παγωμένη».

2. Aνοικτό είναι πάντα το ενδεχόμενο, εφόσον προκύψει οιοδήποτε πρόβλημα, η κυβέρνηση να στηρίξει κεφαλαιακά τις τράπεζες, έναντι ανάληψης προνομιούχων μετοχών.

3. Παροχή εγγύησης του Δημοσίου για αγορά «χρέους» των τραπεζών από εκδόσεις όπως ομολογιακά δάνεια, commercial papers.

Eπιπροσθέτως τροποποιούνται τα λογιστικά πρότυπα με βάση τα οποία συντάσσονται οι ισολογισμοί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Mεγάλο «αγκάθι» παραμένει το κόστος της όποιας παρέμβασης με δεδομένα τα ιδιαίτερα στενά δημοσιονομικά περιθώρια που αντιμετωπίζει η Eλλάδα. Eνδεχόμενη επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα επιβάρυνε δυσθεώρητα το δημοσιονομικό έλλειμμα, την ώρα που για τη μείωσή του η κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 7,5 δισ. ευρώ το 2009.

Πηγή Ημερησία



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης