Κύμα κρατικοποιήσεων τραπεζών στην Ευρώπη

Οικονομικές Ειδήσεις

14 Οκτώβριος 2008
Mε ένα πρόγραμμα - μαμούθ, αξίας 1,56 τρισ. δολαρίων, παρενέβησαν χθες έξι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διάσωση των τραπεζών. Η Γερμανία εφαρμόζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανοικοδόμησης του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά τις καταστροφές του ΒΆ Παγκοσμίου Πολέμου, με τις γερμανικές εποπτικές ρυθμιστικές αρχές να εκτιμούν ότι μόνο οι ζημίες εξαιτίας της Lehman Βrothers σε όλες τις χώρες εκτός των ΗΠΑ ανέρχονται στα 300 δισ. δολάρια. Taxheaven.gr

Κύμα κρατικοποιήσεων τραπεζών στην Ευρώπη              

Mε ένα πρόγραμμα - μαμούθ, αξίας 1,56 τρισ. δολαρίων, παρενέβησαν χθες έξι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διάσωση των τραπεζών. Η Γερμανία εφαρμόζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανοικοδόμησης του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά τις καταστροφές του ΒΆ Παγκοσμίου Πολέμου, με τις γερμανικές εποπτικές ρυθμιστικές αρχές να εκτιμούν ότι μόνο οι ζημίες εξαιτίας της Lehman Βrothers σε όλες τις χώρες εκτός των ΗΠΑ ανέρχονται στα 300 δισ. δολάρια.

Μετά την αποδοχή της πρότασής της για συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο τραπεζών, η Βρετανία έχει τεθεί επικεφαλής της παγκόσμιας ανασυγκρότησης του χάρτη των τραπεζών διεθνώς. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν προωθεί την ιδέα μιας νέας συνθήκης με βάση αυτή του Bretton Woods, το 1944, όταν οι εκπρόσωποι κυβερνήσεων 44 χωρών από το Νιού Χαμσάϊρ των ΗΠΑ είχαν θέσει τις βάσεις των κανονιστικών διατάξεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Την πρόταση θα φέρει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. την άλλη εβδομάδα και στη σύνοδο κορυφής των G8 που συζητείται για τον άλλο μήνα, με τη συμμετοχή μάλιστα και ορισμένων αναπτυσσόμενων χωρών (π.χ. Κίνα).

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση κατέθεσε στο Ράιχσταγκ σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, το οποίο περιλαμβάνει εγγύηση 400 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα διατραπεζικά δάνεια και 80 δισεκατομμύρια ευρώ εξαγορά μετοχών των ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Συνολικά 679,3 δισ. δολάρια.

Η εγγύηση των διατραπεζικών δανείων θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2009 και τα μέτρα αφορούν όλοι τις γερμανικές τράπεζες και τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών στη χώρα.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση θα δαπανήσει 37 δισ. στερλίνες (63,97 δισ. δολάρια) για την εξαγορά πακέτων μετοχών των Royal Bank of England, Llyods και HBOS, διευκρινίζοντας ότι μετά το 2009 δεν αποκλείεται το Λονδίνο να πουλήσει τις μετοχές. Η βρετανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές προς τους διευθυντές των τριών μεγάλων τραπεζών, των οποίων η μερική κρατικοποίηση ανακοινώθηκε χθες, ότι δεν πρόκειται να πάρουν μπόνους φέτος.

Συνολικά 360 δισ. ευρώ θα διαθέσει το γαλλικό κράτος σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος Ν. Σαρκοζί διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα εγγυηθεί 320 δισ. για τον διατραπεζικό δανεισμό και θα διαθέσει 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, συνολικά 494 δισ. δολάρια.

Η Ιταλία θα διαθέσει 40 δισ. ευρώ (54,0 δισ. δολάρια) στις τράπεζες μέσω της ανταλλαγής κρατικών ομολόγων με τραπεζικά ομόλογα, τα περισσότερα εκ των οποίων θα είναι μετατρέψιμα.

Την εγγύηση των διατραπεζικών δανείων έως αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (137,2 δισ. δολάρια) για το 2008 ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ισπανίας. Η Μαδρίτη δεν προτίθεται να προχωρήσει σε επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Σ. Λ. Θαπατέρο.

Στην Αυστρία, οι οικονομικές αρχές της χώρας θα εξασφαλίσουν δάνειο 100 δισ. ευρώ (137,2 δισ. δολάρια) στις προβληματικές τράπεζες.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εγγυάται "τις χρηματοδοτικές πράξεις" όλων των τραπεζών που έχουν έδρα στη χώρα μέχρι του ποσού των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (27,45 δισ. δολάρια), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Oικονομικών Φερνάντο Τεχέιρα ντος Σάντος.

Στην Ιαπωνία, ο υπουργός Οικονομικών Σοΐτσι Νακαγκάβα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να προσφέρει εγγυήσεις, σε περίπτωση ανάγκης, για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις.
 
Πηγή Express