Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ωθηση δια χειρός Eurogroup - G7 Ξεπερνούν το 5% τα κέρδη του ΧΑ και των ευρωπαϊκών αγορών

13 Οκτώβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Ωθηση δια χειρός Eurogroup - G7 Ξεπερνούν το 5% τα κέρδη του ΧΑ και των ευρωπαϊκών αγορών
Ξεπερνούν το 5% τα κέρδη του ΧΑ και των ευρωπαϊκών αγορών, μετά την κοινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν τις τράπεζες σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αλμα στα futures της Wall

Αντιδρούν οι αγορές δια "κρατικής χειρός", μετά τις αποφάσεις συντονισμού στήριξης Eurogroup-Bρετανίας-ΔΝΤΘετική προδιαγράφεται η σημερινή συνεδρίαση τόσο για την εγχώρια όσο και για την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά, μετά την κοινή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν τις τράπεζες της περιοχής, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ανοδο δείχνουν και τα αμερικανικά futures.

Συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο Αθηνών αντιδρά με κέρδη άνω του 5%. Ο τραπεζικός κλάδος προς το παρόν υπεραποδίδει με κέρδη 6%, με ΚΥΠΡ, ΑΤΕ και ΤΤ να ενισχύονται σχεδόν 8%-9%. Σημαντικά κέρδη καταγράφουν επίσης ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΙΝΛΟΤ, ΒΙΟΧΚ.

Στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν σήμερα Πειραιώς και Proton λόγω σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και λαμβάνοντας υπόψη σχετικά αιτήματα των εταιρειών, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Proton Τράπεζα σήμερα 13 Οκτωβρίου 2008. Εάν οι επιχειρηματικές εξελίξεις δημοσιοποιηθούν εντός της ημέρας, η αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο εταιρειών θα αρθεί.

Σημειώνεται επίσης ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας CPI μεταφέρονται στην Κατηγορία Χαμηλής Διασποράς, Εμπορευσιμότητας & Ειδικών Χαρακτηριστικών, δεδομένου ότι κατά τη συνεδρίαση της 10/10/08, η τιμή κλεισίματος διαμορφώθηκε κάτω από το όριο των 0,30 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τις μετοχές της εταιρείας Εικόνα-Ήχος.

Επίσης, οι μετοχές της Betanet μεταφέρονται στην Κατηγορία Επιτήρησης.

Ευρώπη

Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη σημειώνουν άνοδο πάνω από 5%-6%, με σημαντικά κέρδη για GDF Suez, BNP Paribas, Crédit Agricole, Dexia και Société Générale.

Μεγάλη ώθηση στον τραπεζικό κλάδο -και στις αγορές γενικότερα- έδωσε, μεταξύ άλλων, και η είδηση ότι η Royal Bank of Scotland, η HBOS και η Lloyds TSB θα λάβουν στήριξη 37 δισ. στερλινών από τη βρετανική κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, η Barclays επιλέγει τον δρόμο του ιδιωτικού τομέα και σχεδιάζει να εκδώσει νέες μετοχές που θα διαθέσει σε ιδιώτες.

Σημειώνεται ότι τα futures του δείκτη Standard & Poors 500 σημειώνουν άνοδο 5,9%. Ωστόσο, αυτό που αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, είναι ότι η μεταβλητότητα και η νευρικότητα αναμένεται να επιμείνουν στις αγορές.

Πάντως, αν κρίνουμε από το κλείσιμο των τραπεζικών τίτλων την Παρασκευή στη Wall Street, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι κάτι άρχισε να κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Είναι ενδιεκτικό ότι η Citigroup έκλεισε με άνοδο 9,13%, η Bank of America σημείωσε άνοδο 6,32%, η Wachovia 43,06%, η JP Morgan 13,52% και η Fannie Mae 6,93%.

Σήμερα Δευτέρα οι τράπεζες θα είναι κλειστές, λόγω του εορτασμού του Κολόμβου, αλλά η Wall Street θα είναι ανοιχτή. Το πρόβλημα, όμως στις ΗΠΑ είναι τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνιου που θα αρχίσουν να ανακοινώνουν τις προσεχείς ημέρες οι τράπεζες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο εξαγοράς ή κρατικής σωτηρίας η Morgan Stanley (την γυροφέρνει η ιαπωνική τράπεζα Mitsubishi ), ενώ ακούγεται παρέμβαση Πόλσον για να "βοηθηθεί") η Citi που ανακοινώνει (δυσμενή όπως αναμένεται) αποτελέσματα την Πέμπτη.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποφέρουν και κυκλοφορούν φήμες συγχώνευση της General Motors με τη Chrysler, ενώ τη Renault ετοιμάζει 6.000 απολύσεις βγάζοντας στους δρόμους του Παρισιού τους εργαζόμενους που διαδήλωσαν το Σάββατοέξω από την έκθεση αυτοκινήτου. Η EBay απολύει 1.600, 10% του δυναμικού.

Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν ως επί το πλείστον οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από τις χειρότερη εβδομάδα που έχουν γνωρίσει τουλάχιστον από το 1987 και μετά, μετά την απόφαση της Αυστραλίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων και τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού, πλην της Ιαπωνίας, ενισχύθηκε κατά 6,3% στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας που έφτασαν το 20%. Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου αντιστοιχούσαν περίπου στα μισά κέρδη της σημερινής συνεδρίασης.

"Τα μέτρα βελτιώνουν το κλίμα", δήλωσε ο Χιου Ντάιβ της Investors Mutual στο Σίδνεϊ. Ωστόσο, πρόσθεσε: "Μπορεί να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ύφεσης, αλλά πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οπότε είναι απίθανο να τις δούμε να ανακοινώνουν καλύτερες προβλέψεις και κέρδη. Η οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνεται".

Πηγή :Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης