Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κοινό σχέδιο για ενίσχυση των τραπεζών αποφάσισαν οι "15"

13 Οκτώβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Κοινό σχέδιο για ενίσχυση των τραπεζών αποφάσισαν οι "15"
Κοινή δράση για την ενίσχυση των τραπεζών αποφάσισαν οι ηγέτες των 15 χωρών της ευρωζώνης στην έκτακτη σύνοδό τους στο Παρίσι. Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής ανέφερε ότι αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα για τη ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη δημιουργία κλίματος ηρεμίας στις αγορές και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

    Οι 15 ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης που θα εγγυάται το διατραπεζικό δανεισμό και θα αφήνει ανοιχτή την προσφυγή στην αναδιάρθρωση των τραπεζικών κεφαλαίων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου τους στο Παρίσι.

    Όπως είπε ο Σαρκοζί οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα εγγυηθούν τα διατραπεζικά δάνεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

    Οι κυβερνήσεις των 15 χωρών δεσμεύτηκαν επίσης αφενός να εμποδίσουν τη χρεοκοπία των τραπεζών τους προχωρώντας στην επανακεφαλαιοποίησή τους, αφετέρου να εγγυηθούν οι κυβερνήσεις τους τα διατραπεζικά δάνεια, όπως ανακοινώθηκε μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου τους στο Παρίσι.

    Το μέτρο αυτό στοχεύει να πείσει τις τράπεζες να δανείζουν χρήματα η μία στην άλλη. Η απροθυμία των τραπεζών να δανείζονται μεταξύ τους βρίσκεται στην καρδιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης.


Κ. Καραμανλής: "Η ελληνική οικονομία αντέχει"

Η ελληνική οικονομία αντέχει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λίγο μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών της ζώνης του ευρώ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η σύνοδος.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες και τόνισε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Σημείωσε δε ότι ακόμα και το αυστηρό Διεθνές Νομισματκό Ταμείο, το οποίο προβλέπει περίπου μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 2%.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρές ανισορροπίες στη διεθνή οικονομία και ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του κλίματος ηρεμίας στις αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Υπογράμμισε δε ότι το κλίμα που επικρατεί στις αγορές είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Στη συνάντηση, τόνισε ο κ. Καραμαλής, καταλήξαμε ότι πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά και συντονισμένα, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν τριπλό στόχο:

    -Πρώτον, ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την εγγύηση που παρέχουν σΆ αυτό οι κυβερνήσεις των χωρών μας.

    -Δεύτερον, δημιουργούν κλίμα ηρεμίας στις αγορές, προκειμένου να μπορέσουν εκ των έσω να ανακάμψουν.

    -Τρίτον, στηρίζουν την πραγματική οικονομία, στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών.

    Είναι πρωταρχικής σημασίας να αποκατασταθεί κλίμα ασφάλειας, κλίμα εμπιστοσύνης, σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα είπε ότι χωρίς βεβιασμένες κινήσεις και με ψυχραιμία η κυβέρνηση θα βαδίσει στο δρόμο που έχει χαράξει με στόχο την ενίσχυση της ασπίδας προστασίας που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί τον τελευταίο μήνα και έχει ήδη έτοιμο, συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας των κεφαλαίων, καθώς και σχέδιο εγγυοδοσίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που υιοθέτησε η σύνοδος ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αφενός μεν εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ρευστότητα και τα αναγκαία κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα τόσο βραχυπρόσθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, αφετέρου δε ότι διευρύνουν τους λογιστικούς κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού σσυτήματος.

    "Με ένα διασφαλισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η αγορά θα κινηθεί και πάλι σε θετικούς ρθμούς και θα παράξει καλύτερα αποτελέσματα για όλους", ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των αγορών είναι μια επίπονη υπόθεση που χρειάζεται προσήλωση στον τελικό στόχο.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα σε αυτές τις τελευταίες 30 ημέρες της κρίσης, επέδειξε αντανακλαστικά πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες.

    "Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι η κυβέρνηση εγγυάται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις καταθέσεις όλων των πολιτών", υπενθύμισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι "συνεχίζουμε τις πολιτικές απασχόλησης για να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας", καθώς και ότι "συνεχίζουμε με το βλέμμα στραμμένο στην πραγματική οικονομία. Αυτήν που εγγυάται το εισόδημα του κάθε Ελληνα εργαζόμενου, που ενισχύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας".

    
    Δηλώσεις Αλογοσκούφη

    Το μήνυμα ότι οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής αναταραχής είναι πολύ μικρότερες σε έκταση στην ελληνική οικονομία από ότι σε άλλες χώρες έστειλε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Τόνισε οτι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρές βάσεις και είναι υγιές.

    Ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται με την ευκαιρία των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της παγκόσμιας τράπεζας.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε επανειλημμένα τη σημασία της άμεσης και ταχείας αντίδρασης σε διεθνές επίπεδο με πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στις πραγματικές οικονομίες και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, κάτι που ο κ.Αλογοσκούφης θεώρησε πρωταρχικό ζήτημα. Ανέφερε οτι είναι αναγκαίες δράσεις σε εθνικό επίπεδο, μετά όμως από συντονισμό σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ των κρατών.

    Ερωτηθείς, σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της ψυχολογίας των αγορών, ο κ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι δεν συντρέχει λόγος λήψης επιπλέον μέτρων, πέραν της νομοθετικής ρύθμισης για την εγγύηση των καταθέσεων που προωθείται προς ψήφιση, αν παραστεί ανάγκη μπορεί να χρησιμοποιηθούν δράσεις από το ευρωπαϊκό "οπλοστάσιο" άμεσης αντίδρασης που έχει αποφασιστεί σε επίπεδο χωρών ΕΕ (ενίσχυση ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας τραπεζών κλπ)

    Ο υπουργός τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα νέων εκτιμήσεων για τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2009, καθώς έχουν συνυπολογισθεί οι εκτιμήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης.

    Ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται από τους κανονισμούς, όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χωρίς να σημαίνει αυτό την κατάργηση των όσων προβλέπει. Ταυτόχρονα οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να εστιασθούν στην ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές συναίνεσης, σε θέματα οικονομικής πολιτικής με της Αξιωματική Αντιπολίτευση εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συναίνεση στο ζήτημα της εγγύησης των καταθέσεων και εξέφρασε την ελπίδα να συμβεί και σε άλλες επιλογές προκειμένου να αντιμετωπισθεί με μεγαλύτερη ομοψυχία αυτή η κρίση.

    Από την πλευρά του μιλώντας στη συνέντευξη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα σε όσους τραπεζίτες "προσελκύουν" καταθέτες διασπείροντας αρνητικές φήμες για άλλες τράπεζες. Επισήμανε, επίσης, ότι οι τράπεζες θα πρέπει πλέον να χορηγούν δάνεια με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή στη ΝΑ Ευρώπης που δραστηριοποιούνται

    Για το νέο περιβάλλον των μειωμένων επιτοκίων, ο κ. Προβόπουλος θεωρεί πως η τρέχουσα νομισματική πολιτική συμβάλλει μεσοπρόθεσμα στη σταθερότητα των τιμών. Ωστόσο θεωρεί ότι η αύξηση του κόστους χρήματος θα δημιουργήσει αναπόφευκτα πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όπως διεθνώς.
 
Πηγή: Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης