Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ιστορικό χαμηλό για τον Dow Jones, απώλειες στην Ευρώπη

10 Οκτώβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 7 λεπτά
  • Κατακόρυφη βουτιά έκανε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς άνεμος πανικού κατέλαβε προς το τέλος της συνεδρίασης του επενδυτές που ανησυχούν για τις απώλειες των τραπεζών και της General Motors. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 678,91 μονάδες και έκλεισε στις 8.579,19 μονάδες, μειωμένος κατά -7,33%. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2003 που ο Dow Jones πέφτε κάτω από τις 9.000 μονάδες.
Ιστορικό χαμηλό για τον Dow Jones, απώλειες στην Ευρώπη
   
Κατακόρυφη βουτιά έκανε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς άνεμος πανικού κατέλαβε προς το τέλος της συνεδρίασης του επενδυτές που ανησυχούν για τις απώλειες των τραπεζών και της General Motors. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 678,91 μονάδες και έκλεισε στις 8.579,19 μονάδες, μειωμένος κατά -7,33%. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2003 που ο Dow Jones πέφτε κάτω από τις 9.000 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 1.645,12 μονάδες, χάνοντας 95,21 μονάδες ή -5,47% και ο δείκτης Standard & Poors 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, υποχώρησε κατά 75,02 μονάδες (-7,62%), για να κλείσει στις 909,92 μονάδες.

Η νέα «βουτιά», η έβδομη κατά σειρά, σημειώνεται ακριβώς ένα χρόνο μετά το απόλυτο ρεκόρ που είχε σημειώσει ο Dow Jones πέρσι, όταν άγγιξε τις 14.164,53 μονάδες. Από τότε έχει χάσει το 40% της αξίας του.

«Πρόκειται για τον απόλυτο πανικό, δεν υπάρχει άλλη λέξη», σχολίασε ο Γκρέγκορι Βολοχίν της Meeschaert New York.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα που η ανακοίνωσε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν είναι επαρκής για να εξέλθουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την κρίση. Ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον παραδέχτηκε μάλιστα ότι και άλλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στις ΗΠΑ παρά το πακέτο διάσωσης των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο.

Απώλειες στην Ευρώπη

Ανοδικό, όπως αναμενόταν από αναλυτές, ήταν το ξεκίνημα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση που οδήγησαν τους δείκτες σε χαμηλά πέντε ετών.

Ωστόσο, κατά το κλείσιμο των ευρωπαικών αγορών, οι κυριότεροι δείκτες παρουσίασαν αρνητική εικόνα, παραπέμποντας σε σχετική σύγχυση της επενδυτικής διάθεσης. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,21%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε με υποχώρηση 1,55% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,53%. Επίσης, με πτώση 4,10% έκλεισε το χρηματιστήριο της Βιέννης.

«Οι αγορές εξακολουθούν να επιδεικνύουν σκεπτικισμό σε ότι αφορά το διεθνή συντονισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» εκτιμούν οικονομολόγοι της τράπεζας « Barclays Capital» σε επιστολή προς τους πελάτες της.

Ασία

Μικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα στα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας παρά την χθεσινή μείωση των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες.

Μετά τη χθεσινή ιστορική «βουτιά» κατά 9,38% στο χρηματιστήριο του Τόκιο - τη μεγαλύτερη των τελευταίων 21 ετών - ο δείκτης Nikkei, ενώ κατέγραφε άνοδο, έκλεισε με πτώση κατά 45,83 μονάδες (0,50%) φτάνοντας τις 9.157,49. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά από τις 2 Οκτωβρίου που το χρηματιστήριο του Τόκιο κινείται με θετικό πρόσημο. Τα χρηματιστήρια της Ρωσίας ανακάπτουν, σήμερα, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 11%.

Το πρωί ο βασικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κατέγραφε άνοδο κατά 2,65%, στη Σιγκαπούρη 2,01%, στη Σεούλ 1,54% και στη Σαγκάη 0,56%. Αντίθετα, το χρηματιστήριο της Μανίλα έκλεισε με απώλειες 0,84%, του Σίδνεϊ υποχωρούσε κατά 1,71%,της Μπανγκόκ κατά 3,04%,της Ταιπέι κατά 0,64% και της Νέας Ζηλανδίας κατά 0,13%. «Όλες οι αγορές ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Αλλά δεν είναι δυνατόν να ζητάμε να επέλθει ηρεμία στην αγορά πριν περάσουν αρκετοί μήνες» λέει ο Νταισούκε Ούνο, αναλυτής της Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

Συνέχιση της συνεργασίας ζήτησε ο Πόλσον

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Χένρι Πόλσον ζήτησε να εντατικοποιηθεί η διεθνής συνεργασία για τη σταθεροποίηση των χρηματαγορών και επισήμανε ότι οι χώρες πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην προκαλούν πλήγματα η μία στην άλλη, καθώς προσπαθούν να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν πρωτοβουλίες μόνες τους και συλλογικά για να εξασφαλίζουν την απολύτως αναγκαία ρευστότητα, να ενισχύουν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και να προστατεύουν τις καταθέσεις των πολιτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χένρι Πόλσον.

Η δήλωση αυτή έγινε ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομίας και των τραπεζιτών από την Ομάδα των Επτά πλουσιότερων χωρών, που θα έχει ως αντικείμενο την προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στις αγορές.

Συντονισμένη δράση για να σωθούν οι αγορές από την κατάρρευση

Οι ασταθείς συνθήκες που επικρατούν στον διεθνή χρηματοοικονομικό κλάδο οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 0,50%, στο 3,75%.

Η απόφαση αυτή, που ήδη έχει αναπτερώσει την επενδυτική διάθεση στις αγορές παγκοσμίως, ελήφθη σε συντονισμό με τις κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, της Ελβετίας, της Σουηδίας, του Καναδά και των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια την ΕΚΤ.

Η Σουηδία μείωσε το επιτόκιό της κατά 0,50%, στο 4,25%, ενώ στην ίδια μείωση προχώρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας, στο 4,50% από 5%.

Τη συντονισμένη «άμεση δράση» ακολούθησε και η Κίνα, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να ανακοινώνει μείωση του ετήσιου βασικού επιτοκίου της κατά 0,27%, στο 6,93, και μάλιστα για δεύτερη φορά σε τρεις εβδομάδες.

Η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων πάρθηκε εσπευσμένα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η διεθνής κατάρρευση των αγορών, με συνέπειες τη «βουτιά» των δεικτών σε πολλά χρηματιστήρια. Η Wall Street προκάλεσε ρίγη πανικού στους επενδυτές καθώς άγγιξε τη μεγαλύτερη πτώση της από το 1937, ενώ οι δείκτες αναφοράς στην Ιαπωνία βυθίστηκαν σε χαμηλά 20ετίας. Τα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων διεθνώς καταβάλλουν προσπάθειες για την αποσυμπίεση της πιστωτικής στενότητας, καθώς το τριμηνιαίο διατραπεζικό επιτόκιο προσφοράς Libor έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Λονδίνο.

«Οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου αφυπνίστηκαν τελικά μπροστά στη βαρύτητα της τρέχουσας κατάσταση», αναφέρουν αναλυτές, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς η μακροοικονομική κατάσταση συνεχίζει να παρουσιάζει επιδείνωση.

www.kathimerini.gr


Για το ίδιο θέμα η Ημερησία Γράφει.


Έφιαλτικά γεννέθλια για τον Dow
Ακριβώς ένα χρόνο μετά το ρεκόρ των 14.164,53 μονάδων που πραγματοποίησε στις 9 Οκτωβρίου 2007, ο δείκτης Dow Jones κατρακύλησε στις 8.579,19 μονάδες εν μέσω των μόνιμων πλέον ανησυχιών για επικείμενη ύφεση. Αρνητικός πρωταγωνιστής η General Motors.


Αν ήταν ταινία τρόμου θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί ¨Τρόμος στο δρόμο με τις...μετοχές¨.  Ταινία δεν είναι αλλά το σκηνικό τρόμου έχει για τα καλά εγκατασταθεί στη Wall Street όπου ο Dow Jones βρέθηκε απΆ τα ψηλά στα χαμηλά κι απΆ τα πολλά στα λίγα...Και τώρα αναπολεί τις παλιές του δόξες, αφού σαν σήμερα πέρυσι (9 Οκτωβρίου 2007) είχε «σκαρφαλώσει» στο ιστορικό ρεκόρ των 14.164,53 μονάδων παρασύροντας σε πάρτι ανόδου και τις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη... Σήμερα τις συμπαρασύρει προς την άβυσσο, καθώς ο ίδιος κατρακύλησε στις 8.579,19 μονάδες  εν μέσω των μόνιμων- πλέον ανησυχιών ότι η κρίση ξεφεύγει από τα «στενά» πλαίσια του χρηματοοικονομικού κλάδου και απειλεί πλέον την πραγματική οικονομία.

 
Με απώλειες που έφτασαν στο 7,33%!, η πορεία του εμβληματικότερου δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου αντανακλούν έντονα τις ανησυχίες των επενδυτών για επικείμενη ύφεση.

Ο εφιάλτης άρχισε περίπου στις 22.00 ώρα Ελλάδας και 46 λεπτά αργότερα ο Dow Jones άγγιξε τον πάτο της αβύσου όταν πέφτοντας πάνω από 7% έφτασε στις 8.606,16 μονάδες.

Πέντε λεπτά πριν από το τέλος έκανε μία προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες, αλλά μάταια, αφού τελικά έκλεισε στις 8.579,19 μονάδες με πτώση 7,33%. Ο Νάσντακ είχε απώλειες 5,47% στις 1.645,12 μονάδες και ο S&P βυθίστηκε κατά 7,62% στις 909,92 μονάδες.

Η καταβαράθρωση της μετοχής της General Motors κατά 20%, σε επίπεδα που είχε να φτάσει από τα Χριστούγεννα του... 1950 (!), αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα εξάπλωσης της αβεβαιότητας από τις τράπεζες και στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς κλάδους.

Έλλειμμα εμπιστοσύνης

Παράλληλα, υποδεικνύουν ότι μια σειρά δυνάμει ευεργετικών μέτρων που έλαβε μέσα στην τελευταία εβδομάδα οι αμερικανικές αρχές (έγκριση του προϋπολογισμού 700 δισ. δολ. σχεδίου διάσωσης των τραπεζών, άνοιγμα δανεισμού χωρίς εχέγγυα, δραστική μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης) δεν στέκονται αρκετά για να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην αγορά και να σταματήσουν την ελεύθερη πτώση στις τιμές των αξιών.


Μεταβλητότητα

Η συνεδρίαση της Πέμπτης, πάντως, χαρακτηρίστηκε από έντονη αστάθεια πριν οι μετοχές πάρουν σαφή πτωτική τάση. Οι απροσδόκητα θετικές επιδόσεις της IBM τόνωσαν αρχικά το ηθικό της αγοράς, καθώς λειτούργησαν ως υπενθύμιση πως υπάρχουν κι άλλες εταιρείες εκτός από τις τράπεζες, οι οποίες εξακολουθούν να παράγουν ικανοποιητικά κέρδη. Ως εκ τούτου, η Wall Street ξεκίνησε την συνεδρίαση της Πέμπτης ανοδικά, με το δείκτη Dow Jones να ενισχύεται κατά 1,5% και τον Nasdaq να καταγράφει κέρδη της τάξης του 2%. Στη συνέχεια, όμως, οι δείκτες γύρισαν σε αρνητικό έδαφος.

Ανησυχία
Ωστόσο, όπως έδειξαν και τα μεγάλου εύρους σκαμπανεβάσματα των δεικτών την Τετάρτη, η ψυχολογία των επενδυτών παραμένει ευμετάβλητη και ευάλωτη σε ανησυχητικές ειδήσεις.





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης