Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γ. Προβόπουλος : Φερέγγυο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

8 Οκτώβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • ΔIABEBAIΩΣEIΣ για τη φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν έχει μεγάλη έκθεση σε επικίνδυνα προϊόντα ξένων τραπεζών, αλλά και αυστηρές συστάσεις προς τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διασφάλιση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, θα απευθύνει σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος
Γ. Προβόπουλος : Φερέγγυο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα                                             

ΔIABEBAIΩΣEIΣ για τη φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν έχει μεγάλη έκθεση σε επικίνδυνα προϊόντα ξένων τραπεζών, αλλά και αυστηρές συστάσεις προς τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διασφάλιση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, θα απευθύνει σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. Κατά την παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική, θα συνιστά, παράλληλα, στην κυβέρνηση την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και θα ζητεί προσοχή στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ θα ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν στο 3,5% τον δείκτη των επισφαλών απαιτήσεών τους στο τέλος του 2008, όπως άλλωστε προβλέπει η σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία είχαν συμφωνήσει πέρυσι. Πρόκειται για το ποσοστό των δανείων επί του συνόλου, το οποίο δεν εξυπηρετείται για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Το συγκεκριμένο ποσοστό των δανείων ήταν 5,4% στο τέλος του Δεκεμβρίου 2007 και οι τράπεζες ανέλαβαν την ευθύνη να το περιορίσουν στο 3,5%, σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Oμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πρώτο εξάμηνο του 2008 το ποσοστό των δανείων που εξυπηρετούνται με δυσκολία παρουσίασε ανοδική πορεία. Στην περίπτωση που η ΤτΕ επιμείνει στο ποσοστό 3,5%, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να διαγράψουν από τα χαρτοφυλάκιά τους τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, αλλά θα εξακολουθήσουν να τις διεκδικούν από τους δανειολήπτες. Ο κ. Προβόπουλος θα επαναλάβει και τις συστάσεις για την προσεκτική αξιολόγηση των εισοδηματικών κριτηρίων των δανειοληπτών, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη αποπληρωμή των δανείων.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της ΤτΕ θα τονίσει ότι αυτό είναι φερέγγυο και αξιόπιστο και ότι η επίπτωση των «προβληματικών» προϊόντων στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών φαίνεται έως στιγμής ότι είναι «πολύ μικρή και απορροφήσιμη». Ο κ. Προβόπουλος τάσσεται, τέλος, υπέρ της αύξησης του ελάχιστου ποσού εγγύησης των καταθέσεων, πιστεύοντας ότι αυτή δίνει μεγαλύτερη σιγουριά στους καταθέτες.


Πηγή: Express.gr




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης