Στα 100.000 ευρώ το όριο της εγγύησης καταθέσεων

Οικονομικές Ειδήσεις

8 Οκτώβριος 2008
Οι υπουργοί οικονομικών των « 27» χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν, τελικά, στο ποσό των 50.000 ευρώ ως το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο καταθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του AFP. Taxheaven.gr

Στις 50.000 ευρώ στην ΕΕ, στις 100.000 στην Ελλάδα οι εγγυήσεις των καταθέσεων
 
Διπλασιάζει η Ελλάδα τη νομική προστασία για τους καταθέτες.

Οι υπουργοί οικονομικών των « 27» χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν, τελικά, στο ποσό των 50.000 ευρώ ως το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο καταθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του AFP.

Ωστόσο, ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αυξήσει το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο καταθέσεων στα 100.000 ευρώ.

Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε τελικά να συμφωνήσει στην αύξηση του ποσού αυτού στα 100.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Γιοργκ Ασμουσεν, δήλωσε ότι δεν επιτεύχθηκε να αυξηθεί η εγγύηση παραπάνω από το επίπεδο που είχε προτείνει η Γαλλία. Παράλληλα, συμφώνησαν να συνεχίσουν να βοηθούν τις προβληματικές μεγάλες τράπεζες, με στόχο τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Ολλανδία, Ισπανία και Αυστρία προτίθενται να ανεβάσουν τις καταθέσεις

Η Ολλανδία θα ανεβάσει από 38.000 σε 100.000 ευρώ το ποσό της τραπεζικής εγγύησης για τους καταθέτες σε περίπτωση πτώχευσης της τραπεζάς τους, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών.

Tην ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ανακοίνωσε την αύξηση από 20 χιλιάδες σε 100 χιλιάδες ευρώ το ποσό της τραπεζικής εγγύησης για τους Ισπανούς καταθέτες στην περίπτωση που κηρύξει πτώχευση η τράπεζα όπου έχουν τις καταθέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες και το Βέλγιο προχωρά στην αύξηση της εγγύησης των καταθέσεων.

Παράλληλα, η Αυστρία πρόκειται να αυξήσει από 20 χιλιάδες ευρώ σε 100 χιλιάδες ευρώ το ελάχιστο ποσό εθνικής τραπεζικής εγγύησης μετά από την απόφαση του συνόλου των χωρών της ΕΕ να ενισχύσουν την προστασία των αποταμιευτών, ανακοινώθηκε ακόμη από τον αυστριακό υπουργό Οικονομίας στο Λουξεμβούργο.

Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε επισήμως σήμερα στο συμβούλιο υπουργών που έγινε στη Βιέννη, υπογράμμισε μιλώντας στον Τύπο ο υπουργός Βίλχελμ Μόλτερερ, στο πλαίσιο της συνόδου που έγινε στο Λουξεμβούργο με τους υπουργούς Οικονομίας των χωρών της ΕΕ.

Η Αυστρία κρατά τη δυνατότητα να προχωρήσει και πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ στην περίπτωση που η γειτονική της Γερμανία επιβεβαιώσει τη θέλησή της να προσφέρει μια απεριόριστη εγγύηση στους Γερμανούς αποταμιευτές.

«Θα το κάνουμε και για τους Αυστριακούς», είπε ο κ. Μόλτερερ.

Η Βιέννη αντιτάχθηκε στην ευθυγράμμισή της με το Βερολίνο όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν από τη γερμανική κυβέρνηση για να αποφύγει μια φυγή των κεφαλαίων της προς γερμανικές τράπεζες που προσέφεραν πιο γενναιόδωρες εγγυήσεις και προφυλάξεις των καταθέσεων.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι «αποφασισμένες να δράσουν συντονισμένα» για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, η χώρα της οποίας προεδρεύει της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, μετά το πέρας της συνόδου με τους ευρωπαίους ομολόγους της. «Η Ευρώπη είναι ενωμένη απέναντη στη χρηματοπιστωτική κρίση και αποφασισμένη να δράση συντονισμένα», είπε η κυρία Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο.

Από το ξεκίνημα της πιστωτικής κρίσης οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχώρησαν σε αυξήσεις των εγγυημένων ποσών των καταθέσεων. Τα πόσα αυτά ανάλογα τη χώρα κυμαίνονταν από 20000 ως 25000 ευρώ. Οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο να διαβεβαιώσουν τους καταναλωτές ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι ασφαλείς.

Ομιλία κ. Τρισέ

Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών στις αγορές συναλλάγματος στρέφεται στην ομιλία που θα δώσει σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με στόχο την ανίχνευση ενδείξεων για τις προοπτικές επιτοκιακής πολιτικής της τράπεζας.

«Ενώ η λιγότερο επιθετική στάση του Τρισέ μετά την συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας της επιτροπής που χαράσσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πυροδότησε κύμα πωλήσεων του ευρώ, η αντίδραση στην απόφαση τη Αυστραλίας παρέχει ένδειξη ότι στην περίπτωση που υπαινιχθεί πιθανές μειώσεις των επιτοκίων το ευρώ θα εκτιναχθεί», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Caylon.

www.kathimerini.gr
 

Για το ίδιο θέμα η Express

Στα 100.000 ευρώ το όριο της εγγύησης καταθέσεων                                            

ΣTIΣ 100.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα, αυξάνει νομοθετικά η κυβέρνηση, και για χρονική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους, το ύψος των εγγυημένων καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό ανακοίνωσε χθες από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, μετά την απόφαση του Ecofin να αυξηθεί το όριο αυτό για κάθε κράτος-μέλος σε τουλάχιστον 50.000 ευρώ.

Το όριο αυτό είναι μη δεσμευτικό για τα κράτη-μέλη, τα οποία μπορούν να το προσαρμόσουν υψηλότερα. Οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν μέσω ενίσχυσης της κεφαλαιακής θέσης τράπεζες οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία των οικονομιών.

Παράλληλα ζητείται από τα πιστωτικά ιδρύματα να επιτύχουν πλήρη διαφάνεια και από την ΕΚΤ να χορηγεί την απαιτούμενη ρευστότητα στο σύστημα. Τα κράτη-μέλη θα λαμβάνουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται η διάχυση επιπτώσεων μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και χωρών. Οι κυβερνήσεις αποκτούν το δικαίωμα να παύουν διοικήσεις τραπεζών, να περικόπτουν αμοιβές στελεχών και να μη χρησιμοποιούν φορολογικά έσοδα για να διασώζουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έκαναν λανθασμένες κινήσεις.