ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο Α. ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ - Γέφυρα Μarfin στην Αlpha Βank

Επιχειρήσεων Νέα

6 Οκτώβριος 2008
Όταν τον Ιούλιο του 2007 ο όμιλος της Μarfin Ιnvestment Group «γέμιζε το οπλοστάσιό του» με 5,2 δισ. ευρώ, κανείς δεν αμφέβαλλε ότι ο κύριος στόχος του θα ήταν κάποια από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Κι αυτό γιατί τόσο οι Έλληνες όσο και οι ¶ραβες μέτοχοι του μεγαλύτερου πλέον ελληνικού ομίλου συμμετοχών γνώριζαν και γνωρίζουν καλά ότι τα μεγάλα κέρδη έρχονται από τις τραπεζικές δραστηριότητες. Taxheaven.gr

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο Α. ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ Γέφυρα Μarfin στην Αlpha Βank

Όταν τον Ιούλιο του 2007 ο όμιλος της Μarfin Ιnvestment Group «γέμιζε το οπλοστάσιό του» με 5,2 δισ. ευρώ, κανείς δεν αμφέβαλλε ότι ο κύριος στόχος του θα ήταν κάποια από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Κι αυτό γιατί τόσο οι Έλληνες όσο και οι ¶ραβες μέτοχοι του μεγαλύτερου πλέον ελληνικού ομίλου συμμετοχών γνώριζαν και γνωρίζουν καλά ότι τα μεγάλα κέρδη έρχονται από τις τραπεζικές δραστηριότητες.

Πράγματι, λίγους μήνες αργότερα ο όμιλος της ΜΙG «χτύπησε» στην ελληνική τραπεζική, αν και κάπως βιαστικά, επιχειρώντας να εξαγοράσει τις τράπεζες Πειραιώς και Κύπρου. Η πρώτη αυτή απόπειρα του Ανδρέα Βγενόπουλου, εκτελεστικού αντιπροέδρου σήμερα, να αναδείξει τη θυγατρική τράπεζα του ομίλου, τη Μarfin Ρopular Βank σε ένα από τους μεγάλους παίκτες της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δεν στέφθηκε από επιτυχία.

Απέναντί του βρέθηκαν τότε ο παλιός του φίλος Μιχάλης Σάλλας, ιδρυτής και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και κορυφαία τραπεζικά στελέχη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εκκλησίας της Κύπρου η οποία είναι ένας από τους βασικούς μεγαλομετόχους της Τράπεζας Κύπρου.

Μάλιστα, μετά τις γνωστές περιπετειώδεις δημόσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον Ανδρέα Βγενόπουλο και τον Μιχάλη Σάλλα, οι δύο τραπεζίτες συμφώνησαν να παγώσουν τις εκατέρωθεν επιθετικές τους κινήσεις.

Δεν παραιτήθηκαν

Έκτοτε ο όμιλος της ΜΙG και προσωπικά ο Ανδρέας Βγενόπουλος έδειχναν να έχουν παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες τους για εξαγορά μεγάλης ελληνικής τράπεζας και περιορίστηκαν στο να αναπτύξουν οργανικά τη Μarfin Ρopular Βank και ειδικότερα τη Μarfin Εgnatia Βank στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ανδρέας Βγενόπουλος έλεγε σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις ότι οι τότε κεφαλαιοποιήσεις των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών ήταν απαγορευτικές για επιθετικές εξαγορές.

Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά και οι κεφαλαιοποιήσεις (χρηματιστηριακές αξίες) των περισσότερων από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει μέχρι και 40% φθηνότερες.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο όμιλος της Μarfin ξαναγεμίζει τα ταμεία του μέσω αύξησης του μετοχικού του κεφαλαίου, της τάξεως των 5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση- μαμούθ που στις σημερινές χρηματιστηριακές συνθήκες δείχνει ιδιαίτερα τολμηρή.

Ωστόσο, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεν θα την πρότεινε στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΙG εάν δεν είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη πρώτα των Αράβων του Ντουμπάι και των άλλων βασικών μετόχων- οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Έλληνες εφοπλιστές- και κατά δεύτερον λόγο νέων στρατηγικών επενδυτών. Ένας από αυτούς λέγεται ότι θα είναι ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Ναγκίμπ Σαουίρις, o οποίος επιθυμεί διακαώς να αναπτύξει στην Ελλάδα και τραπεζικές δραστηριότητες εκτός από αυτές που αναπτύσσει στις τηλεπικοινωνίες μέσω των Wind- Q Τelecom και Τellas.

Επιλογή συμμάχου
Προηγουμένως όμως, και πριν εξασφαλίσει τους όρους κάλυψης της προτεινόμενης νέας αύξησης- μαμούθ του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΙG, ο κ. Βγενόπουλος φαίνεται ότι όχι μόνο είχε επιλέξει την τράπεζα- μελλοντικό σύμμαχο της Μarfin αλλα τα είχε βρει και με κάποιους από τους βασικούς της μετόχους.

Σύμφωνα με τα όσα είπε σε τηλεδιάσκεψη Ελλήνων και ξένων χρηματιστηριακών αναλυτών ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, ο προτιμησιακός «γαμπρός» για τον μεγάλο τραπεζικό «γάμο» που θέλει να πραγματοποιήσει ο όμιλος της Μarfin είναι η Αlpha Βank. Είναι σαφές όμως ότι για να γίνει ο γάμος αυτός θα πρέπει να είναι φιλικός και να έχει τις ευλογίες του ισχυρού άνδρα της Αlpha Βank, του προέδρου της κ. Γιάννη Κωστόπουλου, ο οποίος άλλωστε είχε πρόσφατα προβλέψει ότι η ελληνική τραπεζική αγορά δεν χωράει περισσότερο από δυόμισι μεγάλες τράπεζες.

Όχι κατ΄ ανάγκη γάμος
Σύμφωνα με στελέχη της τραπεζικής αγοράς, την ίδια στιγμή και ενώ ο Ανδρέας Βγενόπουλος άρχισε ήδη να φλερτάρει με την Αlpha Βank, οι υπόλοιποι δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και ετοιμάζονται να απαντήσουν στο ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός νέου μεγάλου τραπεζικού ομίλου. Βεβαίως το φλερτ της Μarfin προς την πλευρά της Αlpha Βank δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει κατ΄ ανάγκην και σε γάμο.

Πηγή Τα Νέα