Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προστασία της οικοδομής με πάγωμα αντικειμενικών

6 Οκτώβριου 2008
  • KAΘEΣTΩΣ ιδιαίτερης φορολογικής μεταχείρισης θα απολαμβάνει η οικοδομή όσο θα διαρκεί η διεθνής οικονομική κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το καθεστώς αυτό θα μεταφράζεται σε:
Προστασία της οικοδομής με πάγωμα αντικειμενικών              

KAΘEΣTΩΣ ιδιαίτερης φορολογικής μεταχείρισης θα απολαμβάνει η οικοδομή όσο θα διαρκεί η διεθνής οικονομική κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το καθεστώς αυτό θα μεταφράζεται σε:

• Hπια τεκμήρια για την ακίνητη περιουσία.
• «Πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών.
• «Πάγωμα» των συντελεστών Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.
• Αμετάβλητες τις επιβαρύνσεις που ακολουθούν τις αντικειμενικές αξίες (Τέλος Συναλλαγής 1%, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας – ΤΑΠ, Φόρος Αυτομάτου Υπερτιμήματος κ.λπ.).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φορολογική αυτή μεταχείριση είναι σε συνάρτηση και με άλλες ακόμη εξελίξεις, όπως είναι η σημαντική υποχώρηση (κατά 20%) που σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα στο πρώτο εξάμηνο αλλά και η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης στον χώρο της στεγαστικής πίστης. Έτσι, το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, για το 2009, στοχεύει πέραν του να μην επιδεινωθεί περαιτέρω το σκηνικό που ήδη επικρατεί στον χώρο της οικοδομής, να απαλυνθούν και οι δυσμενείς εντυπώσεις που προκλήθηκαν αφενός από τα νέα φορολογικά μέτρα και αφετέρου από τα προαναγγελθέντα τεκμήρια.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναβάλλεται η υλοποίηση των σχεδίων για αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2009, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαφανούν βάσιμες ενδείξεις για αλλαγή του δυσμενούς κλίματος στην παγκόσμια οικονομία.

Πιθανότατα δε, θα αναβληθεί για το 2010 οπότε ίσως υλοποιηθούν τα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης που προέβλεπαν αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε ποσοστό κοντά στο 25% με 30% στο τέλος του 2008, στο πλαίσιο της επιλογής του οικονομικού επιτελείου για σταδιακή προσέγγιση των αγοραίων τιμών, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται από το 2006 όταν επιβλήθηκε και η πρώτη αύξηση των αντικειμενικών, προτού ακολουθήσει και η δεύτερη τον Μάρτιο του 2007.

Πέραν όμως αυτών, το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών σημαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η οικοδομή και κατΑ επέκταση η αγορά ακινήτων από τις αυξήσεις των επιτοκίων, την επιβολή του ΦΠΑ, του ΕΤΑΚ και τις δύο αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που προηγήθηκαν την προηγούμενη διετία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως:

• Το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών διατηρεί αμετάβλητο το ύψος μιας σειράς επιβαρύνσεων οι οποίες βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα όπως είναι:
• Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) το οποίο εφαρμόζεται με συντελεστή 0,1% επί των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
• Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, αγοράς, δωρεάς, κληρονομιάς κ.λπ.
• Ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος ο οποίος επιβάλλεται στα ακίνητα που ήδη έχουν μεταβιβαστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2006.
• Το Τέλος Συναλλαγής το οποίο ανέρχεται σε 1% επί της αντικειμενικής αξίας και επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπόκεινται και σε φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος.
• Το Tέλος Aκίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
• Το τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών κατά τη σύνταξη συμβολαίων (0,9%).
• Το τέλος μεταγραφής υπέρ Ταμείου Νομικών (1,025%).
• Πρόσθετα τέλη μεταγραφής συμβολαίων κ.λπ.

Πάντως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, τυχόν «προειδοποίηση» εκ μέρους της κυβέρνησης για τον χρόνο επιβολής μιας νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα έκρυβε τον κίνδυνο να επαναληφθεί το προηγούμενο – του 2005, όταν υπό την απειλή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και την επιβολή του ΦΠΑ στην οικοδομή αυξήθηκαν ζήτηση και αγοραίες τιμές.

Πηγή: Express.gr
 Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης