Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φόρος εις τους αναχωρούντας εις το εξωτερικών

Φόρος εις τους αναχωρούντας εις το εξωτερικών
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

Επιμέλεια
Κουλογιάννης Κων/νος
Λογιστής - ΦοροτεχνικόςΌπως θα έχετε διαπιστώσει και από τα προηγούμενα άρθρα που αναφέρονται στην Ιστορία της Φορολογίας και της Λογιστικής, στην συγκεκριμένη στήλη παρουσιάζουμε ορισμένους "ασυνήθιστους" φόρους, οι οποίοι έχoυν επιβληθεί κατά καιρούς από το Ελληνικό κράτος, είτε για την τόνωση των εσόδων σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, είτε γιατί απλά οι εμπνευστές τους, είχαν μεγάλη φαντασία...

Ο φόρος με τον οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα ψηφίστηκε σε μία περίοδο που στην Ελλάδα υπήρχε δικτατορία.
Η δικτατορική Κυβέρνηση Θεόδωρου Πάγκαλου ανέλαβε στις 26 Ιουνίου 1925 και έμεινε στην εξουσία για 13 μήνες μέχρι τις 19 Ιουλίου 1926.

Την χρονιά εκείνη αρκετοί ήταν οι φόροι οι οποίοι επιβάρυναν τους Έλληνες πολίτες (η Φορολογία καθαρών προσόδων, ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος, ο φόρος ανωνύμων Εταιριών, ο φόρος Περιουσίας,  ο φόρος αιγοπροβάτων κ.λπ) ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον Υπουργό Οικονομικών  να εμπνευστεί έναν ακόμη..


Το νομοθετικό διάταγμα

Με το νομοθετικό διάταγμα της 20ης Ιουνίου 1926 επιβάλλεται "Φόρος εις τους αναχωρούντας εις το εξωτερικών "

 Ο φόρος επιβάλλονταν σε όσους αναχωρούσαν προς το εξωτερικό από την 1η Απριλίου μέχρι της 1 Οκτωβρίου έκαστου έτους. Το πρώτο άρθρο του νομοθετικού διατάγματος καθόριζε και το ύψος του φόρου :

-5 λίρες Αγγλίας για τους Άνδρες και τις Γυναίκες
-10 λίρες για όσες Γυναίκες ταξίδευαν μόνες τους.
-3 λίρες για παιδιά μέχρι την ηλικία των 14 ετών


Σε δραχμές...
Πλαφόν

Ο φόρος δεν μπορούσε να υπερβεί τις 15 λίρες σε περίπτωση που αναχωρούσε για το εξωτερικό όλη η Οικογένεια.


Από τον φόρο εξαιρούνταν :

- Όσοι αποδεδειγμένα μετέβαιναν στο εξωτερικό για λόγους υγείας.
- Όσοι  Έλληνες οι οποίοι ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και η διαμονή τους στην Ελλάδα δεν ξεπέρναγε το έτος από την τελευταία ημερομηνία άφιξής τους στην Ελλάδα. (Έχω την εντύπωση ότι Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού δεν υπήρχε ακόμα...)
- Οι αποδεδειγμένα άποροι. (Προφανώς... δεν είχαν χρήματα για  να ταξιδέψουν, πως θα πλήρωναν και φόρο;)

- Οι φοιτητές που συνέχιζαν τις σπουδές τους στο εξωτερικό (σε πανεπιστήμια ή άλλες ανώτερες σχολές.)
- Οι πολιτικοί υπάλληλοι και οι αντιπρόσωποι της Ελληνικής κυβέρνησης. (Οι συνήθεις ύποπτοι, που πρωτοστατούσαν σε όλες τις εξαιρέσεις...)
- Οι πρόξενοι οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί που μετέβαιναν στο εξωτερικό λόγω μετάθεσης από την υπηρεσία τους.

 Οι ποινές.
Για να βεβαιωθεί το κράτος ότι θα εισπραχθεί ο φόρος, στο άρθρο 5 προβλέπονταν τα εξής :

"Κατά την πρώτην εφαρμογήν του παρόντος Νομοθ. Διατάγματος και μέχρι τής εκδόσεως των υπό του προηγουμένου άρθρου προβλεπόμενων  Διαταγμάτων, απαγορεύεται ή χορήγησης διαβατηρίου παρά των αρμοδίων προς τούτο υπηρεσιών, αν μη προσάγηται υπό του προτιθεμένου να αναχωρήση εις το εξωτερικόν γραμμάτιον καταβολής εις το δημόσιον ταμείον του ποσού του φόρου του υπό του παρόντος Διατάγματος καθοριζόμενου.  "


Την ψήφιση του νόμου ακολούθησε και η σχετική ανακοίνωση/ερμηνευτική στις εφημερίδες της εποχήςΟ συγκεκριμένος φόρος δεν έτυχε μεγάλης δημοσιότητας (πιο κάτω θα καταλάβετε γιατί), ωστόσο υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις οι οποίες πρόσθεσαν μερικές ακόμη εξαιρέσεις...

Οι έμποροι μέσω του επιμελητηρίου εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους και ζήτησαν και αυτοί με την σειρά τους να εξαιρεθούν από τον φόρο.

Ωστόσο δεν έλλειπαν και οι επιστημονικές αναλύσεις.......

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος σε ένα τεύχος του Ιουλίου του 1926 φιλοξένησε άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Α.Ανδρεάδη σχετικό με τον εν λόγω φόρο.Δείτε ένα μικρό απόσπασμα από το ενδιαφέρον άρθρο του Καθηγητή.

.....
ο οποίος καταλήγει .....
Μακροημέρευση

Μετά την παρέλευση ενός ολόκληρου μήνα από την ψήφιση του νομοθετικού διατάγματος και συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου 1926, δημοσιεύεται στο Φ.Ε.Κ. νέο νομοθετικό διάταγμα σχετικά με την κατάργηση του φόρου. 
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.
(Και μη πάει ο νους σας στο πονηρό.... Όσοι συμπατριώτες μας  ήταν να φύγουν.. έφυγαν κατά την διάρκεια των μνημονίων....)Υ.Γ. Διαφημίσεις από εφημερίδες της εποχής.
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης