Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σχέδιο Νόμου για προστασία δανειοληπτών

2 Οκτώβριου 2008 Σχόλια
Σχέδιο Νόμου για προστασία δανειοληπτών
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε σήμερα το μεσημέρι την ακόλουθη δήλωση:
Σχέδιο Νόμου για προστασία δανειοληπτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε σήμερα το μεσημέρι την ακόλουθη δήλωση:

«Βιώνουμε αυτή την περίοδο μια βαθιά διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση με απρόβλεπτη διάρκεια και παράλληλα έχουμε μια έξαρση του διεθνούς πληθωρισμού με τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των άλλων πρώτων υλών. Είναι από όλους αντιληπτό ότι σε μια περίοδο που αυξάνονται σημαντικά τα επιτόκια, αυξάνεται και το οικονομικό βάρος για τους δανειολήπτες. Η Κυβέρνηση προσεγγίζει με ευαισθησία το ζήτημα αυτό και προωθεί κάθε εφικτό μέτρο για την περαιτέρω ενίσχυση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δυσμενή διεθνή κατάσταση.

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την προστασία των δανειοληπτών. Λαμβάνουμε με αυτό συγκεκριμένα μέτρα, όπως ακριβώς δεσμευθήκαμε. Ειδικότερα, με τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου:

    
-Αυξάνεται το ποσό, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη από 10.000 σε 20.000 ευρώ.

-Η υφιστάμενη απαγόρευση κατάσχεσης των μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών - ανεξαρτήτως ύψους - από τις τράπεζες επεκτείνεται και στην περίπτωση που η καταβολή των ποσών αυτών γίνεται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

-Απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων, για τα οποία ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αυτό αφορά ακίνητα εντός σχεδίου ή ακόμη και εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, εφόσον έχουν καθορισθεί αντικειμενικές αξίες.

-Καθιερώνεται η υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, με γραπτές, σφραγισμένες προσφορές κατά την έναρξη του πλειστηριασμού.

-Αυξάνεται από το ένα τρίτο στο 100% της τιμής πρώτης προσφοράς, το ποσό της εγγύησης που απαιτείται για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό.

-Τέλος, λαμβάνεται μια ειδική μέριμνα για τους δανειολήπτες του Δημοσίου. Αυξάνεται το όριο της απαγόρευσης κατάσχεσης μέρους των μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων για χρέη προς το Δημόσιο από 600 σε 1.000 ευρώ.

    
Πρόκειται, όπως διαπιστώνετε, για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί.
  
Θέλω, επίσης, να κάνω μια επιπλέον δήλωση, διότι πληροφορούμαι ότι τις τελευταίες ημέρες κάποιοι πολίτες, επηρεασμένοι από ανυπόστατες φημολογίες, επιδεικνύουν με τη συμπεριφορά τους κάποια νευρικότητα σχετικά με το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας. Επισημαίνω για μια ακόμη φορά: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο. Και δηλώνω επιπλέον ότι οι καταθέσεις των πολιτών σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι απολύτως εγγυημένες».






Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης