Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γ. Χριστόπουλος: «Το ημερολόγιο ενός Φοροτεχνικού»

Γ. Χριστόπουλος: «Το ημερολόγιο ενός Φοροτεχνικού»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσηςΤο ημερολόγιο ενός φοροτεχνικού στο Taxheaven

Ο Γιώργος Δ. Χριστόπουλος γράφει και σχολιάζει τη φορολογική επικαιρότητα

Καθώς διανύουμε τον τέταρτο μήνα του 2018, τα σημάδια παραμένουν από μία ακόμα δύσκολη χρονιά (το 2017), που αφήσαμε πίσω γεμάτη από πλήθος νέων νομοθετικών διατάξεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων.

Μέσα στο 2017 ψηφίστηκαν συνολικά 49 νόμοι από τους οποίους, οι 23 περιείχαν διατάξεις φορολογικών, εργατικών, ασφαλιστικών και αναπτυξιακών διατάξεων και εκδόθηκαν 420 (Υπ. Αποφάσεις και εγκύκλιοι),  οι οποίες αφορούσαν σε εργατικά, ασφαλιστικά, φορολογικά, και λοιπά θέματα που άπτονται του επαγγέλματός μας).

Συνεπώς εξακολουθούν να είναι ραγδαίες οι εξελίξεις που διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο  φορολογικό τοπίο, για τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους, στον αντίποδα του οποίου, ο Λ/Φ, πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και «εγρήγορση».

Και πρέπει να προσθέσω εδώ, ότι αν, μόνον η παράθεση των αριθμών των φορολογικών νόμων, των εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων του 2017, προκαλεί σύγχυση ακόμα και στους ειδικούς, ζαλίζεται κανείς αν ανατρέξει στο σύνολο των φορολογικών νόμων που έχουν παραχθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για πλημμυρίδα.

Υπερπαραγωγή νόμων. 8,1 νόμοι την ημέρα

Συνολικά από το 1975 έως σήμερα έχουν εκδοθεί 4.520 νόμοι, από τους οποίους 320 αφορούν φορολογικά νομοθετήματα με άπειρες τροπολογίες διάσπαρτες σε διάφορους άλλους νόμους.

Επομένως έχουμε κάθε χρόνο 106 νόμους, που αντιστοιχούν ένας νόμος κάθε 3,4 ημέρες.

Αν όμως σε αυτούς υπολογιστεί, όπως και πρέπει, το λεγόμενο «δευτερογενές δίκαιο», δηλαδή υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα, τότε ο αριθμός τους εκτοξεύεται στις 120.000, συν 4.488, δηλαδή στις 124.488.

Ο συνολικός αριθμός των νόμων αντιστοιχεί σε 2.964 κάθε χρόνο και σε 8,1 νόμους την ημέρα.

(Σχ. βλ. άρθρο «Η Ελλάδα παράγει χιλιάδες διατάγματα, νόμους, τροπολογίες» της Ιωάννας Μάνδρου στην «Καθημερινή» http://www.kathimerini.gr/847611/article/epikairothta/ellada/h-ellada-paragei-xiliades-diatagmata-nomoys-tropologies)

Και όλα αυτά, για να μη διαθέτουμε ως χώρα φορολογικό σύστημα και φορολογική νομοθεσία που να είναι ξεκάθαρη και σταθερή.

Αλλά για να έλθουμε στα καθ' ημάς.

Κραυγαλέο παράδειγμα είναι οι αλλεπάλληλες αλλαγές από το 2014 μέχρι σήμερα, στους δύο νέους βασικούς κώδικες νόμων (Κ.Φ.Ε.-Ν.4172/2013 και Κ.Φ.Δ.-Ν.4174/2013), όσο και στο νέο νόμο 4308/2014 για τα  Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα .

Με τη διαπίστωση αυτή έχοντας στις αποσκευές μου, ότι πιο πρακτικό και χρηστικό χρειάζονται οι συνάδελφοι στην καθημερινότητα της δουλειάς τους μιλώντας μαζί σας την ίδια επαγγελματική γλώσσα θα επιχειρήσω να φανώ χρήσιμος πέρα από τα επίκαιρα  φορολογικά σεμινάρια και τα πολύ πρακτικά φετινά βιβλία μου για τη φορολογία εισοδήματος Φυσικών και Νομικών προσώπων – «ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ».

Παράλληλα μέσα από αυτό το βήμα του φιλόξενου κόμβου Taxheaven εγκαινιάζω «το ημερολόγιο ενός Φοροτεχνικού», όπου θα σχολιάζουμε μαζί (εγώ με το θέμα της ημέρας και εσείς με τα σχόλια σας και τις παρατηρήσεις σας), τη φορολογική επικαιρότητα και θα προσπαθούμε να αποκωδικοποιούμε όποια θέματα κρύβουν «γρίφους και παγίδες».

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης