Αποτελέσματα live αναζήτησης

Aγωνιώδεις προσπάθειες για τη σωτηρία των τραπεζών

30 Σεπτέμβριος 2008
  • Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια διάσωσης του υπό παράλυση διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο παρενέβησαν με γενναιόδωρη ένεση ρευστότητας 330 δισ. δολ., ώστε να βελτιώσουν τη ρευστότητα κυρίως στην Ευρώπη, η οποία χθες δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα. Η Fed, σε συνεργασία με άλλες οκτώ τράπεζες,
Aγωνιώδεις προσπάθειες για τη σωτηρία των τραπεζών                                             


Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια διάσωσης του υπό παράλυση διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο παρενέβησαν με γενναιόδωρη ένεση ρευστότητας 330 δισ. δολ., ώστε να βελτιώσουν τη ρευστότητα κυρίως στην Ευρώπη, η οποία χθες δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα. Η Fed, σε συνεργασία με άλλες οκτώ τράπεζες, αύξησαν στα 620 δισ. δολ. το συνολικό ποσό του προγράμματος νομισματικών ανταλλαγών με επίκεντρο την Ευρώπη, από 290 δισ. δολ. Στην αγορά των ΗΠΑ, η Κεντρική Τράπεζα αυξάνει στα 75 δισ. δολ. από 25 δισ. δολ. το διαθέσιμο ποσό δανεισμού 84 μερών για τις τράπεζες με αφετηρία την 6η Οκτωβρίου. Το ασφυκτικό πλαίσιο δανεισμού απεικονίζεται στην άνοδο του βασικού επιτόκιου Euribor τριών μηνών στο 5,237%, στο υψηλότερο επίπεδο μετά το 1995, από 5,142% την Παρασκευή. Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε δημοπρασία χωρίς τον προσδιορισμό της αξίας της, καλώντας τις εμπορικές τράπεζες να καθορίσουν τα αιτήματά τους έως την 7η Νοεμβρίου.

Η ypo Real Estate Holding AG

Koινοπραξία γερμανικών πιστωτικών ιδρυμάτων με την εγγύηση του γερμανικού δημοσίου ανέλαβε τη διάσωση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στον τομέα των στεγαστικών δανείων της Γερμανίας, της Hypo Real Estate Holding AG. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Τόρστεν Αλμπιγκ, τα μέτρα προβλέπουν ότι σε πρώτη φάση ομάδα εμπορικών τραπεζών θα χρηματοδοτήσουν το 60% του κόστους διάσωσης της HRE καταβάλλοντας 14 δισ. ευρώ. Για το υπόλοιπο, έως τα 35 δισ. ευρώ θα εγγυηθεί το γερμανικό κράτος. Η Hypo Real Estate Holding AG δεν θα διανείμει μέρισμα. Tα προβλήματα ρευστότητας του ομίλου αποδίδονται στη ιρλανδική θυγατρική της Defpa, την οποία είχε εξαγοράσει το 2007, και σήμερα είναι εκτεθειμένη στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων. Τα πάγια της HRE υπολογίζονται σε 395 δισ. δολάρια και διατηρεί 1.900 θέσεις εργασίας.

Bradfortd & Bingley Plc

Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποφασίστηκε χθες η αναγκαστική κατάσχεση της Bradford & Bingley Plc. Μετά την άρνηση των ανταγωνιστών της B&B να εξαγοράσουν προβληματικά δάνεια του ομίλου, παρενέβη η βρετανική κυβέρνηση και ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις και το δίκτυο υποκαταστημάτων της B&B θα πουληθούν στην Abbey, θυγατρική του ομίλου Banco Santander, έναντι 612 εκατ. στερλινών. Τα πάγια και λοιπές δραστηριότητες, όπως τα ενυπόθηκα δάνεια, θα εξαγοραστούν από το βρετανικό Δημόσιο, προς το παρόν. Το σχέδιο διάσωσης του βρετανικού ομίλου θα τεθεί προς έγκριση από την Κομισιόν. Η Bradford & Bingley διαθέτει 200 υποκαταστήματα και 3.000 υπαλλήλους. Ιδρύθηκε το 1964 και είναι η δεύτερη βρετανική τράπεζα Northern Rock Plc που περνά στα χέρια Δημοσίου εντός του 2008, τον Φεβρουάριο. Eως πρόσφατα η B&B είχε την άμεση στήριξη της Τράπεζας της Αγγλίας για να ξεπεράσει την κρίση.

FORTIS

Με συντονισμένη παρέμβαση οι οικονομικές αρχές του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου διέθεσαν κεφάλαια αξίας 11,2 δισ. ευρώ, ώστε να αποτρέψουν την κατάρρευση του ομίλου Fortis. Το Βέλγιο αποκτά το 49% των δραστηριοτήτων της Fortis στην εγχώρια αγορά έναντι 4,7 δισ. ευρώ. Η Ολλανδία θα καταβάλει 4 δισ. ευρώ για την απόκτηση ανάλογης συμμετοχής στις ολλανδικές τραπεζικές δραστηριότητες. Το Λουξεμβούργο θα διαθέσει 2,5 δισ. ευρώ, αποκτώντας το 49% των δραστηριοτήτων της Fortis στην τραπεζική αγορά του. Εκτιμάται ότι η Fortis θα πωλήσει την τραπεζική διεύθυνση στην Ολλανδία της ABN Amro, την οποία είχε εξαγοράσει πέρσι από κοινού με την ισπανική Banco Santander και τη βρετανική Royal Bank of Scotland. Πληροφορίες φέρουν τον όμιλο ING να ενδιαφέρεται με τίμημα 10 δισ. ευρώ. Ο γαλλοβελγικός όμιλος Dexia διέψευσε χθες δυσμενη δημοσιεύματα για τη ρευστότητά της.

Glitnir

Στην Ισλανδία, στην κρατικοποίηση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Glitnir, προχώρησε η κυβέρνηση. Το Δημόσιο εξαγόρασε το 75% του πιστωτικού ιδρύματος έναντι 600 εκατομμυρίων ευρώ. Τις τελευταίες εβδομάδες η τράπεζα βρισκόταν σε διαρκείς διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας ισχυρά προβλήματα ρευστότητας. Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζεται ότι οι εξελίξεις των δύο τελευταίων εβδομάδων είχαν πρωτοφανείς επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότησή της. Η κυβέρνηση θα διατηρήσει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Λάρους Γουέλντιν, ο οποίος σε δήλωση του υπογράμμισε ότι με την κίνηση αυτή μεταβάλλεται το τοπίο της ισλανδικής χρηματοπιστωτικής αγοράς. Μετά την ανακοίνωση της κρατικοποίησης της Glitnir, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Landsbanki, έσπευσε να διαβεβαιώσει για την υγιή εικόνα των οικονομικών της μεγεθών, τονίζοντας ότι θα εξέλθει της τραπεζικής κρίσης χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Πηγή Express

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης