Αποτελέσματα live αναζήτησης

Χάος στα χρηματιστήρια

29 Σεπτέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Πτωτικά σε σημαντικό βαθμό κινούνται οι μετοχές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης αλλά και της Ασίας, καθώς η αγορά χάνει την εμπιστοσύνη της στις τράπεζες, γεγονός που επιδεινώθηκε από την παρέμβαση τριών κυβερνήσεων - του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, για τη διάσωση του τραπεζικού οργανισμού Fortis.
Αυξημένες πιέσεις δέχονται τα χρηματιστήρια διεθνώς

 Ελπίδες από την αρχική συμφωνία στις ΗΠΑ για το σχέδιο διάσωσης.

Πτωτικά σε σημαντικό βαθμό κινούνται οι μετοχές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης αλλά και της Ασίας, καθώς η αγορά χάνει την εμπιστοσύνη της στις τράπεζες, γεγονός που επιδεινώθηκε από την παρέμβαση τριών κυβερνήσεων - του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, για τη διάσωση του τραπεζικού οργανισμού Fortis.

Προβληματισμό της αγοράς προκάλεσε και η κρατικοποίηση, στη Βρετανία, της προβληματικής στεγαστικής τράπεζας Bradford & Bingley. Κατά τα λοιπά, οι επενδυτές παγκοσμίως συνεχίζουν να βρίσκονται εν αναμονή της τελκικής ψήφισης στις ΗΠΑ του σχεδίου για τη διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Με πτώση άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη Footsie-100 να υποχωρεί κατά -2,64%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac χάνει -3,20%, ενώ την τάση ακολουθεί και η Φρανκφούρτη, όπου ο δείκτης Dax καταγράφει μεγάλες απώλειες -3,10%.

Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης δέχεται σημαντικές πιέσεις και υποχωρεί κατά -4,12%.

Στην Ιαπωνία, με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να χάνει -1,26%, φτάνοντας τις 11.743,61 μονάδες.

Το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια δεν αποκλείεται ωστόσο να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, καθώς μετά από ένα σαββατοκύριακο έντονων συζητήσεων, ανακοινώθηκε επισήμως ότι επετεύχθη προσωρινή συμφωνία που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαθέσει κονδύλια 700 δισ. δολαρίων για την αγορά των προβληματικών ενεργητικών των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων της χώρας.


Πηγή Καθημερινή


Για το ίδιο θέμα τα Νέα

Σε ελεύθερη πτώση και ο γενικός δείκτης στη Σοφοκλέους
   
«Βουτιά» πραγματοποιούν από το πρωί σήμερα η Σοφοκλέους και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς ο ιός των τραπεζών φαίνεται πως περνά τον Ατλαντικό. Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο κρατικοποιούν το 49% της Fortis, οι Βρετανοί κρατικοποιούν την Bradford & Bingley και στη Γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης της Hypo Real Estate.

Η ανησυχία από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που φαίνεται να επεκτείνεται τώρα και στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, προκαλεί βουτιά 4,81% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ οι αγορές σε Λονδίνο και Παρίσι καταγράφουν απώλειες που φτάνουν στο 2,90%.

Ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από τις 2.866 μονάδες, στο «κόκκινο» είναι FTSE20, τράπεζες και Mid Cap 40, ενώ ελεύθερη πτώση έως 16% πραγματοποιεί η μετοχή της ΔΕΗ. Μόνο 15 μετοχές ενισχύονται, 189 υποχωρούν και 22 παραμένουν σταθερές.

Σημαντικές οι απώλειες στην Ευρώπη


Μετά και τις απώλειες των ασιατικών χρηματιστηρίων νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχωρούσε 2,65% στις 258,86 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE100 υποχωρούσε κατά 2,29%, στη Γερμανία ο DAX30 κατά 2,92% και στη Γαλλία ο CAC40 κατά 2,78%.

«Χείρα βοηθείας» από Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο


Βοήθεια ύψους 11,2 δισ. ευρώ έδωσαν από κοινού οι αρχές του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου στην Fortis, ώστε ο τραπεζικός όμιλος να αποφύγει την κατάρρευση. Η Fortis είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα που σώζεται χάρη σε κυβερνητικές παρεμβάσεις, μεσούσης της κρίσης που οδήγησε την Lehman Brothers Holdings να κηρύξει πτώχευση προ δύο εβδομάδων.

Εξάλλου, «επιχείρηση διάσωσης» για την Hypo Real Estate Holding AG οργάνωσε σήμερα κοινοπραξία άλλων γερμανικών ιδρυμάτων. Η γερμανική εταιρεία χορηγήσεων, μαζί με τις θυγατρικές της, Depfa Bank και Hypo Real Estate θα λάβουν βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διευκόλυνση αξίας πολλών δισ. ευρώ. Η ιρλανδική θυγατρική Depfa ευθύνεται για τα προβλήματα ρευστότητας του ομίλου, λόγω της έκθεσης της σε ενυπόθηκα πάγια. Ο όμιλος κατέχει πάγια της τάξης των 395 δισ. δολαρίων, ενώ απασχολεί και 1.900 υπαλλήλους.

Εθνικοποίηση της βρετανικής Bradford & Bingley

Στην εθνικοποίηση της Bradford & Bingley Plc προχώρησε η Βρετανική κυβέρνηση, αφού ανακοίνωσε πως οι καταθέσεις στη λιανική τραπεζική και το δίκτυο υποκαταστημάτων της B&B θα πουληθούν στην Abbey που είναι θυγατρική της Banco Santander.

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες και πάγια της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων του χαρτοφυλακίου προσωπικών και ενυπόθηκων δανείων, τα κεντρικά γραφεία κ.ά. θα περάσουν στα "χέρια" του Δημοσίου. Επιπλεόν, η βρετανική κυβέρνηση έθεσε εγγυήσεις με εξάμηνη προθεσμία στις δραστηριότητες χονδρικής τραπεζικής του εν λόγω Ομίλου, τονίζοντας πως θα αιτηθεί από την Κομισιόν παράταση της διάρκειάς τους.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης