Ισχυρές πιέσεις το 2009 σε ανάπτυξη - έλλειμμα

Οικονομικές Ειδήσεις

25 Σεπτέμβριος 2008
Η EΛΛAΔA, μαζί με άλλες χώρες της ευρωζώνης, ζητεί την παράταση πέραν του 2010 της προθεσμίας για τον μηδενισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Taxheaven.gr

Ισχυρές πιέσεις το 2009 σε ανάπτυξη - έλλειμμα

Η EΛΛAΔA, μαζί με άλλες χώρες της ευρωζώνης, ζητεί την παράταση πέραν του 2010 της προθεσμίας για τον μηδενισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

Η αναφορά αυτή σηματοδοτεί τη μεγάλη δημοσιονομική αγωνία, η οποία φαίνεται να αφορά πρωτίστως το 2009. Η σχετική πρόταση, υπό το βάρος της έντασης της διεθνούς κρίσης, συζητήθηκε στο πρόσφατο Eurogroup, χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση, και θα τεθεί εκ νέου στα επόμενα Συμβούλια.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια αναγνώρισε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θίγει την πραγματική οικονομία στην Ευρώπη και ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ιδίως για το 2009.
Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Οικονομίας εκτιμούν ότι ουδείς πρέπει να εμμένει δογματικά όταν απαιτούνται κάποιες προσαρμογές σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας. Ο κ. Αλογοσκούφης αποσαφήνισε πάντως ότι όσον αφορά την Ελλάδα πρέπει να επιδειχθεί εκτός της ευελιξίας και συνέχεια και συνέπεια στην ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική.

Τόνισε ότι εάν υπάρξει απότομη στροφή πολιτικής που δεν είναι συνεπής με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες.