Στην Εφορία 50.000 για το Ε9 - Προσκλήσεις για τη διόρθωση των λαθών στις δηλώσεις

Οικονομικές Ειδήσεις

24 Σεπτέμβριος 2008
Προσκλήσεις για επίσκεψη στην Εφορία αντί για εκκαθαριστικό του φόρου κατοχής ακινήτων θα λάβουν σύντομα περισσότεροι από 50.000 φορολογούμενοι. Taxheaven.gr

Στην Εφορία 50.000 για το Ε9 - Προσκλήσεις για τη διόρθωση των λαθών στις δηλώσεις
   
Προσκλήσεις για επίσκεψη στην Εφορία αντί για εκκαθαριστικό του φόρου κατοχής ακινήτων θα λάβουν σύντομα περισσότεροι από 50.000 φορολογούμενοι.

Πρόκειται για φορολογουμένους που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πολυπλοκότητα του εντύπου Ε9 και έκαναν λάθη στη συμπλήρωσή του από τα οποία δεν είναι εφικτός ο υπολογισμός του φόρου ακινήτων (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων- ΕΤΑΚ τον ονομάζει η κυβέρνηση).

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες έχει προγραμματισθεί η έναρξη της εκτύπωσης και της ταχυδρόμησης των πρώτων 100.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου ακινήτων από τα περίπου 3.000.000 που θα ταχυδρομηθούν συνολικά σε ισάριθμους ιδιοκτήτες οι οποίοι, εκτός από την κύρια κατοικία τους, έχουν στην κατοχή τους και τουλάχιστον ένα ακόμη ακίνητο, όπως διαμέρισμα, οικόπεδο ή κατάστημα.

Και κόστος και ταλαιπωρία
Και ενώ γι΄ αυτούς η άφιξη της λυπητερής θα σημάνει την υποχρέωση πληρωμής του ολοκαίνουργιου φόρου που επέβαλε η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες, ακόμη και σε αυτούς που έχουν στην κατοχή τους δύο γκαρσονιέρες, για χιλιάδες άλλους θα σημάνει την υποχρέωση επίσκεψης στην Εφορία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια χρόνου και ταλαιπωρία.

Λάθη- παραλείψεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ θα αρχίσουν να αποστέλλονται και προσκλήσεις σε φορολογουμένους προκειμένου να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις που έχουν γίνει στη συμπλήρωση των δηλώσεων ακινήτων Ε9. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της καταχώρισης των στοιχείων των Ε9 στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Εφορίας καταβλήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προσπάθεια να διορθωθούν κάποια λάθη ή παραλείψεις, όπως είναι η παράλειψη ή η λανθασμένη εγγραφή ενός δρόμου που περικλείει το τετράγωνο όπου βρίσκεται το ακίνητο ή η παράλειψη της αναγραφής του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου του φορολογουμένου. Ωστόσο, κατά την επεξεργασία των Ε9 ήρθαν στην επιφάνεια και ουσιώδη λάθη χωρίς τη διόρθωση των οποίων δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΤΑΚ.

Τι αφορούν
Ειδικότερα, τα περισσότερα από αυτά τα λάθη ή παραλείψεις αφορούν:

- Τη μη εγγραφή της επιφάνειας του ακινήτου.
- Την εγγραφή διεύθυνσης του ακινήτου, η οποία όμως δεν υπάρχει.
- Τη μη εγγραφή του έτους κατασκευής του ακινήτου.
- Την παράλειψη εγγραφής του εμπράγματου δικαιώματος που έχει ο φορολογούμενος στο ακίνητο.

Το ύψος του ΕΤΑΚ
Σημειώνεται ότι στοιχεία όπως τα παραπάνω καθορίζουν το ύψος του ΕΤΑΚ που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Ειδικότερα, το ΕΤΑΚ για τα φυσικά πρόσωπα θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,1% επί της αξίας του ακινήτου που προκύπτει με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο Ε9. Συστατικά αυτής της αξίας είναι, μεταξύ άλλων, η τιμή ζώνης (αντικειμενική αξία), το είδος του ακινήτου (επαγγελματικός χώρος, κατοικία, οικόπεδο), ο όροφος, η παλαιότητα και το είδος του εμπράγματου δικαιώματος που έχει ο φορολογούμενος στο ακίνητο (πλήρης κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών επεφύλασσε και ένα δυσάρεστο τρικ στους φορολογουμένους προκειμένου να αυξήσει τον λογαριασμό του ΕΤΑΚ και να ενισχύσει το δημόσιο ταμείο με πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Συγκεκριμένα, προέβλεψε ότι το ύψος του ΕΤΑΚ για τα κτίσματα δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 1 ευρώ ανά τετραγωνικό. Έτσι, ακόμη και για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με πολύ χαμηλές αντικειμενικές αξίες και είναι μεγάλης ηλικίας, ο λογαριασμός του ΕΤΑΚ θα είναι φουσκωμένος.

Πηγή Τα Νέα