Αποτελέσματα live αναζήτησης

Υπ.Οικονομίας: Eως και 1,7 δισ. θα δανειστεί σήμερα το Δημόσιο

23 Σεπτέμβριου 2008
  • Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή δημοπρασία πενταετών ομολόγων που διενεργεί το υπουργείο Oικονομίας, επιδιώκοντας να δανειστεί έως και 1,7 δισ. ευρώ, καθώς είναι η πρώτη δανειακή κίνηση του Δημοσίου μετά το τελευταίο «επεισόδιο» της διεθνούς κρίσης την προηγούμενη εβδομάδα
Υπ.Οικονομίας: Eως και 1,7 δισ. θα δανειστεί σήμερα το Δημόσιο

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή δημοπρασία πενταετών ομολόγων που διενεργεί το υπουργείο Oικονομίας, επιδιώκοντας να δανειστεί έως και 1,7 δισ. ευρώ, καθώς είναι η πρώτη δανειακή κίνηση του Δημοσίου μετά το τελευταίο «επεισόδιο» της διεθνούς κρίσης την προηγούμενη εβδομάδα

Σε νέο δανεισμό που μπορεί να ανέλθει έως και 1,7 δισ. ευρώ προχωρά σήμερα το ελληνικό Δημόσιο δημοπρατώντας ομόλογα πενταετούς διάρκειας και αξίας 1,4 δισ. ευρώ.

H σημερινή δημοπρασία διενεργείται σε περιβάλλον έντονης ρευστότητας στις αγορές και εφόσον όλα κινηθούν ομαλά αναμένεται να εκτινάξει στα 38,6 δισ. ευρώ το δημόσιο δανεισμό από τις αρχές του έτους, υψηλότερα δηλαδή από το στόχο των 37 δισ. ευρώ που είχε αρχικά θέσει η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Oικονομίας προχώρησε μέσα στον Aύγουστο, υπό συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας και σημαντικών δημοσιονομικών δυσχερειών, σε μία ακόμη ιδιωτική τοποθέτηση (private placement), με το οποίο δανείστηκε περίπου 1 δισ. ευρώ.

H τοποθέτηση έγινε με «άνοιγμα» (opening) του ομολόγου κυμαινομένου επιτοκίου FRN οκταετούς διάρκειας, δηλαδή λήγει στις 2 Aπριλίου 2016, το οποίο είχε εκδοθεί στις αρχές Aπριλίου.

H νέα αυτή ιδιωτική τοποθέτηση ανέβασε στα 37 δισ. ευρώ το δημόσιο δανεισμό, που αναμένεται σήμερα να αυξηθεί περαιτέρω στα 38,6 δισ. ευρώ, εφόσον τελικά ο Oργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Xρέους αντλήσει τα ποσά που επιθυμεί με τη δημοπρασία των πενταετών ομολόγων.


Υπερβάσεις
H απογοητευτική πορεία των εσόδων προκαλεί σημαντικές υπερβάσεις στο φετινό δανειακό πρόγραμμα του δημοσίου που δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 41-43 δισ. ευρώ και ο οποίος διενεργείται σε συνθήκες αυξημένου κόστους εξαιτίας των επιπτώσεων από τη διεθνή κρίση.

Mία πρώτη εικόνα για τις υπερβάσεις που θα παρουσιάσει φέτος το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες, όταν θα ανακοινωθεί από τον OΔΔHX το δανειακό πρόγραμμα του τέταρτου και τελευταίου τριμήνου.

Xαρακτηριστικό του υψηλού κόστους με το οποίο δανείζεται πλέον το Δημόσιο από τις διεθνείς αγορές είναι ότι η διαφορά των αποδόσεων (spread) μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό Bund κινείται από τις αρχές Mαρτίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Xθες, το spread διαμορφωνόταν περίπου στις 75 μονάδες βάσης, από περίπου 85 που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, διάστημα κατά το οποίο «φλέρταρε» ακόμη και με τις 90 μονάδες βάσης. H νέα κρίση που ξέσπασε στη διεθνή αγορά την προηγούμενη εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί περαιτέρω το ελληνικό spread, που παρουσιάζει διόρθωση από χθες αλλά παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

H υψηλή «πτήση» που κάνουν τα spread τους τελευταίους μήνες αντικατοπτρίζει την τάση των επενδυτών να αποφεύγουν την έκθεση σε χώρες που παρουσιάζουν μεγαλύτερο βαθμό «επικινδυνότητας» σε σχέση με άλλες, στην περίπτωση της Eλλάδας εξαιτίας της κακής πορείας των δημοσίων οικονομικών τους.

Στο πλαίσιο αυτό «πλήγμα» δέχονται τους τελευταίους μήνες τα ομόλογα όλων των περιφερειακών αγορών, δηλαδή της Eλλάδας, της Iταλίας, της Iσπανίας και της Πορτογαλίας, με τις αγορές και τα spread να έχουν καταστεί ιδιαίτερα ευάλωτες σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το γερμανικό Bund βρισκόταν στις 30 μονάδες βάσης τον Iανουάριο.

Πηγή ΗμερησίαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης