Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τέλος εποχής για τις επενδυτικές τράπεζες στη Γουόλ Στριτ: Goldman Sachs Morgan Stanley μετατρέπονται σε τραπεζικούς ομίλους συμμετοχών

22 Σεπτέμβριου 2008
  • Η Γουόλ Στριτ, όπως την γνωρίζαμε, πέρασε στο παρελθόν χθες βράδυ, καθώς οι δύο τελευταίες μεγάλες ανεξάρτητες επενδυτικές τράπεζες στις ΗΠΑ, οι Goldman Sachs και Morgan Stanley έλαβαν την έγκριση από τη Fed να μετατραπούν σε τραπεζικούς ομίλους συμμετοχών και να τεθούν υπό την εποπτεία της. Η εξέλιξη αυτή δίνει στις δύο τράπεζες τη δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στα κεφάλαια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, διευκολύνοντάς τις σε εξαγορές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της λιανικής τραπεζικής. Η μετατροπή τους συνεπάγεται, ωστόσο, μεγαλύτερους ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές και υψηλότερες απαιτήσεις ως προς τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους.
Τέλος εποχής για τις επενδυτικές τράπεζες στη Γουόλ Στριτ: Goldman Sachs Morgan Stanley μετατρέπονται σε τραπεζικούς ομίλους συμμετοχών


Η Γουόλ Στριτ, όπως την γνωρίζαμε, πέρασε στο παρελθόν χθες βράδυ, καθώς οι δύο τελευταίες μεγάλες ανεξάρτητες επενδυτικές τράπεζες στις ΗΠΑ, οι Goldman Sachs και Morgan Stanley έλαβαν την έγκριση από τη Fed να μετατραπούν σε τραπεζικούς ομίλους συμμετοχών και να τεθούν υπό την εποπτεία της. Η εξέλιξη αυτή δίνει στις δύο τράπεζες τη δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στα κεφάλαια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, διευκολύνοντάς τις σε εξαγορές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της λιανικής τραπεζικής. Η μετατροπή τους συνεπάγεται, ωστόσο, μεγαλύτερους ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές και υψηλότερες απαιτήσεις ως προς τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους.

    Η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των Goldman Sachs και Morgan Stanley θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός πέντε ημερών. Παράλληλα, η Fed έδωσε εξουσιοδότηση στη Fed της Ν.Υόρκης να διευρύνει την παρεχόμενη πίστωση στις θυγατρικές των δύο τραπεζών στις ΗΠΑ, αλλά και στη Merrill Lynch.

    "Αν και επισπεύσθηκε από το κλίμα της αγοράς, η απόφασή μας να τεθούμε υπό τον έλεγχο της Fed βασίζεται στο γεγονός ότι αναγνωρίζουμε ότι ο έλεγχος αυτός δίνει ... πρόσβαση σε διαρκή ρευστότητα και χρηματοδότηση", τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, κ. Λόιντ Μπλανκφέιν.

    Στην ανακοίνωσή της, η Morgan Stanley υπογράμμισε από την πλευρά της ότι επεδίωξε την αλλαγή του καθεστώτος της για να δώσει "μεγαλύτερη ευελιξία και σταθερότητα στην επιδίωξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, καθώς η χρηματοοικομική αγορά διέρχεται περίοδο ταχέων και βαθιών αλλαγών".

    Η έγκριση της Fed δίνει τέλος σε μία περίοδο 75 ετών μετά την απόφαση του Κογκρέσου να διαχωρίσει τις επενδυτικές τράπεζες από τις τράπεζες ταμιευτηρίου καταθέσεων, και έρχεται να ολοκληρώσει, όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, μια χαοτική εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κόσμος στάθηκε μάρτυρας της κατάρρευσης της Lehman Brothers και της εσπευσμένης πώλησης της Merrill Lynch & Co. στη Bank of America.

    "Η απόφαση της Fed σηματοδοτεί το τέλος της Γουόλ Στριτ όπως τη ξέραμε", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της Federal Deposit Investment Corp, κ. Ουίλιαμ Αιζαακ.

    Χθες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Χένρι Πόλσον, έστειλε έγγραφο στο Κογκρέσο ζητώντας έγκριση για αύξηση του επίσημου ανώτατου ορίου του εθνικού χρέους στα 11,3 τρισ. δολάρια από 10,6 τρισ. δολάρια που είναι σήμερα, ώστε να δυνηθεί να υλοποιήσει διετές σχέδιο για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης, το συνολικό κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει μεταξύ 700 και 800 δισ. δολαρίων.

    Το σχέδιο αυτό αυτό προβλέπει τη σύσταση νέου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, ο οποίος θα μπορεί να απαλλάσσει κάθε αμερικανικό χρηματοοικονομικό οργανισμό από τις επισφαλείς επενδύσεις σε ενυπόθηκα δάνεια υψηλού επενδυτικού κινδύνου. Σύμφωνα με αντίγραφο του προσχεδίου νόμου που περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αποκτά ενισχυμένες εξουσίες και τις αποφάσεις του δεν μπορεί να αναθεωρήσει κανένα δικαστήριο.

    Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ελέγχουν τόσο τη Γερουσία όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εμφανίζονται πρόθυμοι να εγκρίνουν ταχύτατα το νομοσχέδιο αν και επιζητούν μεγαλύτερη εποπτεία, επιβολή ορίου στις αμοιβές των στελεχών του νέου οργανισμού και, κυρίως, παροχή βοήθειας προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση στην αμερικανική στεγαστική αγορά. Το τελευταίο αίτημα συναντά την αντίδραση του Χένρι Πόλσον.

Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης