Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι δημοσκοπήσεις «παγώνουν» το 2ο πακέτο φορολογικών μέτρων

21 Σεπτέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Στις Καλένδες παραπέμπεται το δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων που θα συνόδευε το προϋπολογισμό του 2009. Η κυβέρνηση υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων που για πρώτη φορά από το 2004 φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία πίσω από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και των εσωτερικών τριβών που προκάλεσε η τελευταία φοροκαταιγίδα, επιλέγει τώρα να μην ανοίξει νέα μέτωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταθέτει για αργότερα όλα τα σχέδια για τους νέους φόρους
Οι δημοσκοπήσεις «παγώνουν» το 2ο πακέτο φορολογικών μέτρων

Το μοναδικό μέτρο που θα πάρει η κυβέρνηση θα είναι η ενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης και θα είναι «ήπια και λίγα», όπως δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης


Στις Καλένδες παραπέμπεται το δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων που θα συνόδευε το προϋπολογισμό του 2009. Η κυβέρνηση υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων που για πρώτη φορά από το 2004 φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία πίσω από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και των εσωτερικών τριβών που προκάλεσε η τελευταία φοροκαταιγίδα, επιλέγει τώρα να μην ανοίξει νέα μέτωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταθέτει για αργότερα όλα τα σχέδια για τους νέους φόρους

Συγκεκριμένα, αναβάλλει για άλλη μια φορά την τρίτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς και τις αυξήσεις που σχεδίαζε στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα.

Ο υπουργός Οικονομίας αντιλήφθηκε ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους πολίτες για τον ίδιο είναι βαρύ και δεν του αφήνει πλέον περιθώρια να προωθήσει δεύτερο «πακέτο» δυσμενών φορολογικών ρυθμίσεων. Ειδικά, στην περίπτωση που αποφάσιζε να υλοποιήσει χωρίς άλλη αναβολή το σχέδιό του για την τρίτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκαλούσε νέα θύελλα αντιδράσεων, αφού αυτομάτως θα αυξάνονταν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που πληρώνουν περίπου 3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλοι φόροι και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα και θα επέρχονταν νέο ισχυρό πλήγμα στη ήδη προβληματική αγορά των ακινήτων της κτηματαγοράς.

Έτσι ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να «παγώσουν» τις διαδικασίες για τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα εντός και εκτός σχεδίου ακινήτων. Το μοναδικό μέτρο που θα πάρει η κυβέρνηση θα είναι η ενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Όμως και αυτά, μετά το σάλο που προκάλεσε το θέμα σε φορολογούμενους και αγορά, θα είναι «ήπια και λίγα», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

Η επαναφορά των τεκμηρίων, σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομίας θα αφορά μόνο τους επαγγελματίες. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν.

Ο υπουργός ανοίγοντας το θέμα των τεκμηρίων διαβίωσης πριν από 20 ημέρες, άφησε να εννοηθεί ότι τα τεκμήρια επανέρχονται σε πιο ισχυρή μορφή. Στην πορεία όμως, μετρώντας και τις αντιδράσεις των πολιτών οι οποίες αποτυπώθηκαν στις δημοσκοπήσεις, άρχισε τις «εκπτώσεις» στα τεκμήρια διαβίωσης προτού καλά - καλά εφαρμοστούν. Τα τεκμήρια διαβίωσης μέσα σε λίγες ημέρες από ισχυρά, έγιναν ρεαλιστικά και μετριοπαθή και τελικά «ξηλώθηκαν» και έγιναν ήπια και λίγα.

Τελικά από ό,τι φαίνεται τεκμήρια διαβίωσης δεν θα αποτελέσουν οι πιστωτικές κάρτες και τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ για την κύρια κατοικία διατηρείται το αφορολόγητο εμβαδόν των 200 τ.μ.

Το ύψος του εισοδήματος που θα προσδιορίζεται με τα νέα τεκμήρια θα είναι χαμηλό, ώστε να μη θίγονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Εξετάζεται το συνολικό ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 12.000 ευρώ, στο ύψος δηλαδή του αφορολογήτου ορίου που έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Έτσι, στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν ξανά οι επαγγελματίες, οι οποίοι εκτός από την επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους κινδυνεύουν να πέσουν και στην παγίδα των τεκμηρίων.

Το οικονομικό επιτελείο ενεργοποιεί τα τεκμήρια αποκλειστικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες, καθώς φοβάται ότι μετά την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι προκειμένου να γλιτώσουν φόρο θα συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματά τους.

Επί της ουσίας η επαναφορά των τεκμηρίων γίνεται για όσους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα της τάξης των 6.000 - 10.000 ευρώ και έχουν στην κατοχή τους πολυτελή αυτοκίνητα, ακίνητα μεγάλης αξίας, σκάφος αναψυχής κ.λπ.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης