Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ

18 Σεπτέμβριου 2008
  • Οι εντονότατες διαμαρτυρίες μελών μας από όλη τη χώρα, κυρίως ατόμων μεγάλης ηλικίας, χωρίς μισθό και σύνταξη και με μοναδικό ή κύριο πόρο επιβίωσης κάποια ενοίκια, και η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, έφεραν αποτέλεσμα...
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ

Οι εντονότατες διαμαρτυρίες μελών μας από όλη τη χώρα, κυρίως ατόμων μεγάλης ηλικίας, χωρίς μισθό και σύνταξη και με μοναδικό ή κύριο πόρο επιβίωσης κάποια ενοίκια, και η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, έφεραν αποτέλεσμα.

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου, χωρίς καμιά αλλαγή στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από μισθώματα, τα οποία άλλωστε δεν σχετίζονται με φοροδιαφυγή.
Παράλληλα η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ζητά να μην επιβληθούν τεκμήρια στη συνήθη διαβίωση του μέσου Έλληνα φορολογούμενου και την περίπτωση που τελικά εφαρμοστούν να αφορούν μόνο στο "υπερβάλλον εμβαδόν" τον πολύ μεγάλων κατοικιών.

 
Η επιστολή.

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα.
 
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί

Σχετικά με τα σχεδιαζόμενα από το Υπουργείο σας τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία δικαίως μπορούν να έχουν ως στόχο τους την "αφορολόγητη" πολυτελή διαβίωση, όχι όμως και τον μέσο έλληνα φορολογούμενο, θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

Σήμερα υφίσταται "τεκμήριο" για κύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ. και για τη δευτερεύουσα (εξοχική) άνω των 150 τ.μ., σε βάρος τόσο του ιδιοκτήτη, όσο και του ενοικιαστή τους! Μοιραίο αποτέλεσμα είναι ότι οι κατοικίες που υπερβαίνουν τα εμβαδά αυτά, έστω και κατά ένα μόλις (1) τ.μ., να έχουν   τεθεί ουσιαστικά "εκτός συναλλαγής", διότι ελάχιστοι ενδιαφέρονται να τις αγοράσουν, ή έστω να τις ενοικιάσουν, εκτός αν δεν φορολογούνται στη χώρα αυτή!

Συνεπώς η λειτουργία του τεκμηρίου αυτού είναι παράλογη και συνάμα καταστροφική για τους φορολογούμενους και για σημαντικά περιουσιακά στοιχεία τους, και η κατάσταση θα εξελιχθεί πολύ χειρότερα αν επιχειρήσετε να μειώσετε τα αφορολόγητα εμβαδά.

 
Η πρότασή μας στο θέμα είναι η εξής:

1. Να μην μειωθούν τα όρια των εμβαδών αυτά, και ιδιαίτερα τα 200 τ.μ. για την πρώτη κατοικία, το οποίο συμπίπτει με το όριο αφορολόγητου του ΕΤΑΚ. Πολύ εύκολα φτάνει ένας φορολογούμενος όχι ιδιαίτερα ευκατάσταστος να υπαχθεί στο τεκμήριο των 200 τ.μ., αν συναθροιστεί μιά αποθήκη, μία θέση στάθμευσης στο υπόγειο ή κλειστή στο ισόγειο, και κάποιος άλλος βοηθητικός χώρος της κατοικίας του.

2. "Τεκμήριο" να αποτελεί όχι το διπλάσιο τεκμαρτό μίσθωμα του συνολικού εμβαδού της κατοικίας, αλλά το τριπλάσιο για τα πρώτα π.χ. 50 τ.μ. και τετραπλάσιο για τα υπόλοιπα τ.μ. του υπερβάλλοντος εμβαδού, πάνω από τα αφορολόγητα όρια που θα θεσπιστούν. Ετσι θα αποφεύγεται η κραυγαλέα αδικία της υπαγωγής του φορολογουμένου σε βαρύτατο "τεκμήριο", για ελάχιστα μόνον τετραγωνικά παραπάνω από το αφορολόγητο όριο, που είναι συνηθέστατο. 

3. Ο συνυπολογισμός του 20% του εμβαδού των βοηθητικών χώρων να πραγματοποιείται όχι μόνον κατά τον υπολογισμό της τεκμαρτής δαπάνης αλλα και κατά την ίδια την υπαγωγή στο "τεκμήριο".

Η  πρότασή μας αποσκοπεί σε ένα λογικό και επιβεβλημένο "τεκμήριο ιδιοκατοίκησης" πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας που θα είναι κοινωνικά δίκαιο γιατί θα επιβαρύνει μόνον την πολυτελή διαβίωση και δεν θα παγιδεύει συγκυριακά τον φορολογούμενο σε υπέρμετρη φορολόγησή του λόγω διαφοράς λίγων μέτρων. Επίσης με τη ρύθμιση αυτή ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να κινηθεί και πάλι η αγορά πωλήσεως και μισθώσεων των ακινήτων αυτών, η οποία θα ωφελήσει και τους ιδιώτες αλλά και τα δημόσια έσοδα.
 

Με τιμή

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.

Ο Πρόεδρος
Στράτος Παραδιάς
Η Γεν. Γραμματέας
Αιμιλία Βαδόκα


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης