Κατάργηση των δασμών στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας προτείνει η Ε.Ε.

Οικονομικές Ειδήσεις

16 Σεπτέμβριος 2008
Στις ασφυκτικές αμερικανικές και ασιατικές πιέσεις υπέκυψαν οι Βρυξέλλες, προτείνοντας την άρση των δασμών στις εισαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί μακροχρόνια και δαπανηρή αντιπαράθεση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Taxheaven.gr

Κατάργηση των δασμών στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας προτείνει η Ε.Ε.

   
Στις ασφυκτικές αμερικανικές και ασιατικές πιέσεις υπέκυψαν οι Βρυξέλλες, προτείνοντας την άρση των δασμών στις εισαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί μακροχρόνια και δαπανηρή αντιπαράθεση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Ένωση ανακοίνωσε έτσι ότι επιθυμεί τον «εκσυχρονισμό και τη διεύρυνση» της συμφωνίας του ΠΟΕ του 1996, η οποία έδινε τέλος στους δασμούς για τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, προσφέροντας ειδικό καθεστώς στα νέα προϊόντα, που εισάγονταν στην αγορά από το 1996 και τούδε. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει, όμως, ότι τα προϊόντα αυτά καλύπτονται ήδη τη συμφωνία, κατηγορώντας την Ευρώπη των 27 για παράβαση των εμπορικών κανόνων.

Η Ε.Ε. ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι διαφωνίες αυτές θα επιλυθούν μέσα από διαπραγμάτευση, «που θα διαρκέσει μήνες και όχι χρόνια». Οι Βρυξέλλες εκτιμούν επίσης ότι οι αλλαγές στη συμφωνία «μπορούν να προκύψουν μόνο μέσω ομόφωνων αποφάσεων και όχι ως αποτέλεσμα δικαστικών κινήσεων από μέρους μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου». Η Ένωση θέλει τη διεύρυνση της συμφωνίας, ώστε αυτή να συμπεριλαμβάνει περισσότερες χώρες.

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ταϊβάν έχουν όλες καταθέσει προσφυγές στον ΠΟΕ στις αρχές του έτους, θεωρώντας ότι οι ευρωπαϊκοί δασμοί στις επίπεδες οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα «κουτιά» καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης, με ικανότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ και οι εκπυπωτές, με δυνατότητα λήψης μηνυμάτων φαξ, δεν πρέπει να δασμολογούνται.

Οι δασμοί, που φθάνουν ορισμένες φορές μέχρι και το 14% της αξίας του προϊόντος, κάνουν τα αμερικανικά εξαγώγιμα προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά από το ευρωπαϊκά. Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει ότι οι ευρωπαϊκοί δασμοί παραβιάζουν τις συμφωνίες του ΠΟΕ από το 1996, που κάλυπταν και τα μελλοντικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, διατείνεται ότι δικαιούται να αλλάζει τους δασμούς σε προϊόντα που κατασκευάσθηκαν μετά την υπογραφή τη συμφωνίας. Η Ε.Ε. πέτυχε να αναβληθεί επίσημη έρευνα του ΠΟΕ στο δασμολογικό της σύστημα, τον περασμένο μήνα, αλλά δεν έχει δικαίωμα να το κάνει για δεύτερη φορά, σύμφωνα με τους κανόνες του Οργανισμού.

www.kathimerini.gr