Συντονισμένες δράσεις αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε.

Οικονομικές Ειδήσεις

15 Σεπτέμβριος 2008
Με συντονισμένες δράσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράλληλα με πολιτικές σε εθνικό επίπεδο «απαντούν» στη διεθνή οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας έχουν επηρεάσει και την ευρωπαϊκή οικονομία, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των άτυπων Συμβουλίων Ecofin και Eurogroup που ολοκληρώθηκαν στην Νίκαια της Γαλλίας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Taxheaven.gr

Συντονισμένες δράσεις αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε.

Με συντονισμένες δράσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράλληλα με πολιτικές σε εθνικό επίπεδο «απαντούν» στη διεθνή οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας έχουν επηρεάσει και την ευρωπαϊκή οικονομία, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των άτυπων Συμβουλίων Ecofin και Eurogroup που ολοκληρώθηκαν στην Νίκαια της Γαλλίας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το Συμβούλιο Ecofin της Νίκαιας χαρακτηρίσθηκε από τα πιο κρίσιμα των τελευταίων χρόνων, διότι πραγματοποιήθηκε σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, λόγω των σοβαρών προβλημάτων και από τη χρηματοπιστωτική κρίση, που, όπως εκτιμήθηκε τόσο από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών όσο και από τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, δεν φαίνεται ότι έχει φθάσει στο τέλος της.

Παράλληλα, σοβαρές εξακολουθούν να κρίνονται και οι επιπτώσεις από την έξαρση του διεθνούς πληθωρισμού με τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα στην ευρωζώνη, όπως δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, είναι μεγαλύτερες απ ό,τι υπολογιζόταν μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν.

Ειδικότερα, έμφαση δόθηκε σε δράσεις που συνδέονται με τη μεγαλύτερη διαφάνεια στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον καλύτερο συντονισμό των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο, όπως τονίστηκε, δεν έχει ασφαλώς τα προβλήματα που υπάρχουν στις ΗΠΑ.

Επίσης, υπήρξαν αποφάσεις που συνδέονται με την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου σε αυτή τη συγκυρία να υπάρξουν μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές στην Ευρώπη, ιδίως για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη επιβράδυνση.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στην παρέμβασή του, στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις συντονισμένες δράσεις σε επίπεδο ΕΕ, κάθε χώρα θα ακολουθήσει και τη δική της πολιτική, ανάλογα με τα προβλήματα που έχει και τα δημοσιονομικά της περιθώρια. Κάποιες χώρες έχουν πληγεί ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα και στην αγορά κατοικιών, άλλες έχουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, πρόβλημα εξαγωγών. Και ασφαλώς οι αντιδράσεις δεν μπορούν να είναι πανομοιότυπες σε όλες τις χώρες, ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε πάντως ένα τόνο αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι «το μήνυμα είναι ότι στην πραγματική οικονομία η Ελλάδα δείχνει να αντέχει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνοντας πάντως ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερα, λόγω των αδυναμιών του παρελθόντος».

«Η Ελλάδα ξεκίνησε από πολύ υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα το 2004, έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, αλλά είναι από τις χώρες, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο όριο του 3% και σίγουρα δεν έχει πιάσει το μεσοχρόνιο στόχο που είναι τα μηδενικά ελλείμματα. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί και όποιες πρωτοβουλίες πάρουμε για την ανάπτυξη, για την απασχόληση και για την κοινωνική συνοχή, είναι ασφαλώς στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και των προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», επισήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Αλογοσκούφης, καθώς και όλοι οι ομόλογοί του, έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι η συντονισμένη απάντηση στην κρίση από πλευράς ΕΕ, πρέπει να είναι συνεπής με τους κανόνες της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, δηλαδή την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα της Λισαβόνας για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ανταγωνιστική.

Αλογοσκούφης για φοροδιαφυγή

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι «η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι μια συνεχής προσπάθεια της κυβέρνησης. Και είναι μια προσπάθεια που είναι αναγκαία για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική κοινωνία, διότι η φοροδιαφυγή είναι η χειρότερη μορφή φορολογικής αδικίας». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να προχωρά η δημοσιονομική εξυγίανση εις βάρος αυτών που μόνιμα πλήρωναν τα φορολογικά βάρη. Και γι αυτό, η προσπάθεια που κάνουμε και με το τελευταίο νομοσχέδιο είναι να αποκαταστήσουμε τη φορολογική δικαιοσύνη»

Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και διεθνές χρηματοπιστωτική κρίση

Σε δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο του Eurogroup, επιβεβαίωσε τις απόψεις που έχουν διατυπώσει επιτελικά στελέχη μεγάλων ελληνικών εμπορικών τραπεζών ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές. Δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις ελληνικές τράπεζες τόνισε ο κ. Προβόπουλος, επισημαίνοντας πάντως ότι η ΤτΕ παρακολουθεί με μεγάλη προσχή τις εξελίξεις.

www.kathimerini.gr