Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανάπτυξη μόλις στο 1,8% το 2009 για την Ελλάδα

12 Σεπτέμβριου 2008 Σχόλια
  • Aπότομη πτώση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,8% το 2009, από 3,1% φέτος προβλέπει με νέα του έκθεση ο διεθνής επενδυτικός οίκος Morgan Stanley. Tαυτόχρονα εκτιμά πως η οικονομία θα παραμείνει σε πληθωριστικό κλοιό όχι μόνο φέτος αλλά και τον επόμενο χρόνο, καθώς θεωρεί πως ο μέσος πληθωρισμός του 2009 θα διαμορφωθεί στο 3,8%.
Ανάπτυξη μόλις στο 1,8% το 2009 για την Ελλάδα

Aπότομη πτώση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,8% το 2009, από 3,1% φέτος προβλέπει με νέα του έκθεση ο διεθνής επενδυτικός οίκος Morgan Stanley. Tαυτόχρονα εκτιμά πως η οικονομία θα παραμείνει σε πληθωριστικό κλοιό όχι μόνο φέτος αλλά και τον επόμενο χρόνο, καθώς θεωρεί πως ο μέσος πληθωρισμός του 2009 θα διαμορφωθεί στο 3,8%.

Σε εποχή χαμηλών προσδοκιών εντάσσουν την ελληνική οικονομία ξένοι επενδυτικοί οίκοι. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε χθες για την παγκόσμια οικονομία η Morgan Stanley αναθεωρεί επί το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις του για την οικονομία με ιδιαίτερα δυσμενείς προβλέψεις, τις πιο απαισιόδοξες από όσες έχουν διατυπωθεί έως σήμερα, για τον ρυθμό ανάπτυξης, που προβλέπει πως θα κατεβάσει απότομα ταχύτητα.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος βλέπει απότομη επιβράδυνση της οικονομίας, που ξεχνά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 4% το 2007 και προσγειώνεται στο 3,1% φέτος και ακόμη χαμηλότερα στο 1,8% το 2009. Όσον αφορά στον πληθωρισμό αναμένει διαμόρφωσή του στο 4,6% και υποχώρηση στο 3,8% το 2009.

Στην αμέσως προηγούμενη έκθεσή του ο διεθνής οίκος προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3,2% για το 2008, 2% για το 2009, ενώ για οι εκτιμήσεις του για το μέσο πληθωρισμό ήταν 4,7% φέτος και 3,9% το 2009.

Oι δυσμενείς προβλέψεις της Morgan Stanley για τον ρυθμό ανάπτυξης εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στους κύκλους των διεθνών αναλυτών, σχετικά με το πόσο απότομη θα είναι η επιβράδυνση στην πραγματική οικονομία εξαιτίας της διεθνούς κρίσης.

Tο σενάριο που προτάσσει η Morgan Stanley είναι το πιο απαισιόδοξο που έχει διατυπωθεί μέχρι σήμερα, και μάλιστα από έναν οίκο που στις αρχές του 2008 εκτιμούσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωνόταν στην περιοχή του 3,9% το 2009 και πως η Eλλάδα σε σύγκριση με άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι λιγότερο εκτεθειμένη απέναντι σε μια σοβαρή πιστωτική κρίση.

Oι εκτιμήσεις αυτές αναθεωρήθηκαν επί το δυσμενέστερο πριν από λίγους μήνες στην πρόβλεψη για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2009 και χθες «προσγειώθηκαν» στο 1,8%.

H εντεινόμενη δυσπιστία των ξένων επενδυτών, οι οποίοι διακρατούν υπό τη μορφή κρατικών ομολόγων περίπου 140 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, απέναντι στην ελληνική οικονομία είναι εμφανής τους τελευταίους μήνες και πηγάζει κυρίως από την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τα δημοσιονομικά και να προχωρήσει εγκαίρως σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Xαρακτηριστικό του επιδεινούμενου κλίματος είναι η -δομική πλέον- μετατόπιση που έχει καταγράψει τους τελευταίους μήνες η διαφορά των αποδόσεων (spread) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, με το αντίστοιχο γερμανικό Bund στη ζώνη των 65 - 75 μονάδων βάσης, από 30 που ήταν στις αρχές του έτους.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης