Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΜΕΝΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Σ.Ε.Ε. - ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

11 Σεπτέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 20 λεπτά
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΜΕΝΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Σ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ε.Σ.Ε.Ε.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΜΕΝΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Σ.Ε.Ε.

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Κατ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Και θα ήθελα ειδικότερα να σας ευχαριστήσω για την συμπαράσταση στην  Ε.Σ.Ε.Ε., για την προβολή που δώσατε τον τελευταίο καιρό στις θέσεις μας, μετά από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και τα φορολογικά μέτρα που έπεσαν επί δικαίων και αδίκων.

Θα πρέπει να σας πω ότι ο σχεδιασμός της ΕΣΕΕ προέβλεπε γιΆ αυτό το διάστημα την εντατικοποίηση της παρουσίας μας στο Ασφαλιστικό μετά και την ανάληψη της Διοίκησης του ασφαλιστικού μας φορέα από νέα Διοίκηση. Δυστυχώς όμως η επικαιρότητα μας άλλαξε τον προγραμματισμό κι έτσι είμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Το έκτακτο επίσης της συνέντευξης θα ήθελα να το δικαιολογήσω. Περιμέναμε βελτιώσεις, όπως και άλλες κατηγορίες απασχολουμένων,  βελτιώσεις οι οποίες σε καθημερινή βάση γίνονταν από το Υπουργείο, είτε διορθώνοντας τΆ αναφερόμενα στην αρχική πρόταση του νομοσχεδίου, είτε διορθώνοντας τις διορθώσεις της προηγουμένης. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα το σημαντικό γιΆ αυτή την μεγάλη μερίδα των μικρών επιχειρήσεων.     Κάθε μέρα κάτι άλλαζε, όχι όμως για εμάς.

Πρέπει να σας πω ότι το κυριότερο συναίσθημα που βγαίνει απΆ αυτά τα μέτρα, είναι αυτό της αδικίας. Η αδικία μας πλημμυρίζει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου στο περίφημο πλέον άρθρο 14 είχε μια αιτιολογία, σας την έχουμε μοιράσει, όπως επίσης σας έχουμε μοιράσει και την ανάλυση αυτής της  αιτιολογίας. ¶ρα εδείχθη ότι τα νούμερα τα οποία αναγράφονταν ή δεν ήσαν τα σωστά, ή δεν έχουν υπολογισθεί σωστά.

Σας το αποδεικνύουμε αυτό με τα νούμερα. Μας έλεγαν ότι ο απασχολούμενος, ο αυτοαπασχολούμενος, η μικρή επιχείρηση πληρώνει φόρο λιγότερο ακόμη κι απΆ τον μισθωτό και συνταξιούχο. Και τα ίδια τα νούμερα που ανακοίνωσε το Υπουργείο μιλάνε ότι ο αυταπασχολούμενος, ο ελεύθερος επαγγελματίας γενικότερα, πληρώνει διπλάσιο φόρο. Τα ίδια τα νούμερα το Υπουργείου το δείχνουν.

Επίσης άλλα νούμερα τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα. Μιλά ο πίνακας της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων για το οικονομικό έτος 2007 και λέει ότι ο φόρος για τους ΕΒΕΕ είναι 2.180 όταν η εισηγητική έκθεση λέει ότι είναι 1.700. Τι να πιστέψουμε δεν ξέρουμε. Αυτή λοιπόν την μη σωστή χρησιμοποίηση των αριθμών, εμείς απΆ την πρώτη στιγμή την καταγγείλαμε.

Επίσης είδαμε το νομοσχέδιο ότι είναι βιαστικά γραμμένο, εκτός του ότι δεν έγινε κοινωνικός διάλογος, κανένας κοινωνικός διάλογος, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Και να πω ότι ο νόμος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι αυτής της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Και πράγματι, η Επιτροπή που συνεστήθη μΆ αυτό το νόμο, συνεκλήθη δυο φορές, 24 Ιανουαρίου και 24 Ιουλίου. Και στις δυο, κατ αρχάς ταχθήκαμε κατά της φοροδιαφυγής. Θέσαμε τις υπηρεσίες μας στο Υπουργείο Οικονομίας, ούτως ώστε πράγματι αυτό το φαινόμενο να καταπολεμηθεί.

Ζητήσαμε να μας δοθούν ακριβή στοιχεία. Ζητήσαμε να μην ανακοινώνονται μόνον ποσοτικά στοιχεία -έγιναν τόσοι έλεγχοι, πιστεύουμε ότι είναι τόση η φοροδιαφυγή κτλ.- αλλά και ποιοτικά στοιχεία. Τι σημαίνει ποιοτικά; Ότι ο τάδε ΚΑΔ ή ο τάδε ΣΤΑΚΟΔ δείχνει εισοδήματα λιγότερα απΆ τον μέσο όρο. Ή να πούμε ότι, ξέρεις, η τάδε δραστηριότητα θα πρέπει νΆ αντιμετωπισθεί, να ελεγχθεί γιατί δηλώνει τόσα εισοδήματα λιγότερα.


Μίλησα για αιφνιδιασμό προηγουμένως. Και το πιστεύω. Διότι δεν μπορεί τη Δευτέρα να συζητάς και να συμφωνείς σε όχι αιφνιδιασμούς, και την Τετάρτη νΆ ακούμε κι εμείς όπως ο ελληνικός λαός βέβαια, τα άδικα για εμάς μέτρα.


Χτυπάει γενικά το εμπόριο, μια δραστηριότητα η οποία προσφέρει πάρα πολύ στην απασχόληση, τα ξέρετε κι εσείς καλύτερα κι από μένα, τα έχουμε πει και με την ευκαιρία της παρουσίασης της ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου αλλά και όλες οι έρευνες, όλες οι μελέτες, όλα τα στοιχεία, από οποιαδήποτε δημόσια πηγή, αποδεικνύουν ότι το εμπόριο και γενικότερα ο τριτογενής τομέας είναι ένας τομέας ο οποίος βοηθά την ανάπτυξη, άρα βοηθά την καταπολέμηση της φτώχιας σε όλους τους κλάδους.

Γενικά λοιπόν, στερώντας εισοδήματα από τους Έλληνες, απΆ τους καταναλωτές, χτυπάει το εμπόριο. Ειδικότερα τώρα: Χτυπάει την ατομική εμπορική επιχείρηση. Είναι η μόνη επιχείρηση η οποία στιγματίζεται και αναφέρεται σαφέστατα στο νομοσχέδιο. Η ατομική εμπορική επιχείρηση. Υπενθυμίζω το άρθρο 14 παρ. 2 που λέει ότι φορολογούνται με το 10% αυτό οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις.

Μα, για σταθείτε: Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις είναι που φταίνε για την αδυναμία του κράτους να φτιάξει ελεγκτικό μηχανισμό ή για τις δυσκολίες τις δημοσιονομικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, άσχετα από ποιον λόγο προέρχονται; Εκεί βρήκαμε να χτυπήσουμε;

Αυτούς τους 250.000 περίπου συναδέλφους μας, οι οποίοι πράγματι έχουν μικρά εισοδήματα και οι οποίοι εκτός απΆ τον εαυτό τους μπορεί να τρέφουν κι άλλες δυο τρεις οικογένειες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρώτοι απΆ όλους τις επιπτώσεις αυτής της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και κρατάνε το μαγαζί τους -το είπα στη Βουλή και θα το ξαναπώ, πολλές φορές κρατάνε το μαγαζί ιδίως οι μεγαλύτεροι εξ αυτών, για να βγουν στη σύνταξη, είτε πουλώντας ένα χωραφάκι είτε από οικονομίες παρελθόντων ετών- αυτούς θα στύψουμε; Ομολογώ ότι δεν το καταλαβαίνω.
  
Γνωρίζετε ότι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κάναμε μια έκκληση. Κάναμε έκκληση για απόσυρση του νομοσχεδίου στην αρχή, του άρθρου 14 εν συνεχεία ή των τριών λέξεων από «ατομική εμπορική επιχείρηση» που υπάρχει στην παρ. 2, κάτι απΆ όλα τέλος πάντων για να αρθεί αυτή η αδικία.
   
Δυστυχώς, η έκκληση η οποία απευθύνθηκε τόσο στον παριστάμενο Υπουργό όσο και στην κυβέρνηση όσο και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, εισακούστηκε μεν ίσως από τον Πρωθυπουργό και στη συνέντευξή του την Κυριακή ανεφέρθη στην πρόσκληση της Επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θΆ αποφασίσει για το μελλοντικό όμως νομοσχέδιο, για τα τεκμήρια με λίγα λόγια, όχι όμως για το παρόν.
    
Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι βέβαια θα υπάρχει κάποια δυσκολία για την απόσυρση του νομοσχεδίου για λόγους πολιτικούς. Αυτοί όμως δεν αντιλαμβάνονται την απόγνωση στην οποία οδηγούν αυτούς τους 250.000 συναδέλφους μου, αυτές  τις 250.000  μικρές ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις;
   
Την έκκληση αυτή την επαναλάβαμε κι εχθές αποστέλλοντας προς τους Βουλευτές του ΒΆ Θερινού Τμήματος, αυτούς τους 100 Βουλευτές που αποτελούν το Τμήμα, την έκκληση της καταψήφισης του σχετικού άρθρου. Και εντοπίζουμε την έκκλησή μας στο ότι η βουλευτική ψήφος εκτός από κομματική αξία πρέπει να έχει και ηθική αξία.
   
Απόσυρση του άρθρου 14 ή εάν δεν είναι δυνατόν ολόκληρο το άρθρο νΆ αποσυρθεί, νΆ ανασταλεί η εφαρμογή του και εν τω μεταξύ να συνέλθει η Εθνική Επιτροπή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με ακριβή στοιχεία να μελετήσει μέτρα και να εντοπίσει ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να κληθούν να πληρώσουν περισσότερα απΆ όσα πληρώνουν, σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή.
     
Εάν όλα αυτά δεν γίνουν, εμείς πήραμε απόφαση και για φέτος ματαιώνουμε όλες τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου. Αντί να χαμηλώσουμε τις τιμές όπως έχουμε συνηθίσει τους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, φέτος θα χαμηλώσουμε τα φώτα των καταστημάτων.
 
Θα συνεχίσουμε μέχρι της απόδοσης δικαιοσύνης όπως τουλάχιστον είναι και ο τίτλος του νομοσχεδίου. Μόνο που δικαιοσύνη δεν αποδίδει. Επίσης θα κλιμακώσουμε άμεσα, συγκαλώντας το Διοικητικό Συμβούλιο και αποφασίζοντας σχετικά, τις αντιδράσεις  μας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Στόχος είναι να πείσουμε το Υπουργείο ότι με το σχετικό νομοσχέδιο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη.
  
Κυρίες και κύριοι δε θέλω να σας κουράσω, μίλησα αρκετή ώρα νομίζω, είμαι στη διάθεσή σας για νΆ απαντήσω σε κάθε ερώτησή σας. Θα μου επιτρέψετε όμως για δυο λεπτά να δώσω τον λόγο στους παριστάμενους συναδέλφους του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας για μια πολύ μικρή τοποθέτηση.
   
Ο κ. Τζίκας έχει τον λόγο.
Ν. ΤΖΙΚΑΣ:  Θα ήθελα να επισημάνω την ιδιαίτερη στάση,  έως και αναξιόπιστη του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, του κ. Αλογοσκούφη, όταν ο ίδιος λίγες ώρες πριν μας ανακοίνωνε ότι δεν θα αιφνιδιάσει τους εμπόρους, δεν θα μπουν νέοι φόροι, «ό,τι κι αν γίνει θα συναποφασίζουμε και θα το ξέρετε πριν απΆ όλους εσείς».

        Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε και γιΆ αυτό τον λόγο βρισκόμαστε σήμερα εδώ.  Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά πως τα άδικα αυτά φορολογικά μέτρα, καλούνται οι μικροί και οι αδύναμοι να πληρώσουν και να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του Υπουργείου. Ενώ θα έπρεπε και με βάση το Σύνταγμα, να κατανέμεται δίκαια και σωστά, και οι φόροι να πληρώνονται και τα βάρη απΆ όλους, με βάση τις δυνατότητες που έχει ο καθένας.

        Εδώ λοιπόν βλέπουμε ότι χαρίζονται πολλά εκατομμύρια στους πλοιοκτήτες και σε άλλους μεγάλους ομίλους και τα έσοδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών καλούνται για μια ακόμη φορά οι μικροί έμποροι να τα καλύψουν. Είναι άδικο αυτό το μέτρο, θα παλέψουμε να μην περάσει, νΆ αποδοθεί η Δικαιοσύνη και νΆ αναδείξουμε για άλλη μια φορά πως οι έμποροι, οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες γενικότερα, είναι αυτές που στηρίζουν την εθνική οικονομία σε όλο το μήκος και το πλάτος, είτε αφορά οικονομικά, είτε αφορά στις θέσεις εργασίας.

        Είναι η μεγάλη βιομηχανία που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και θα πρέπει επιτέλους όλα τα Υπουργεία να καταλάβουν  πως οι έμποροι ούτε φοροδιαφεύγουν, ούτε τους ελέγχους φοβούνται. Ζητάμε δικαιοσύνη, ζητάμε νΆ αρθεί το άρθρο 14, αυτή η μεγάλη αδικία που υπάρχει σήμερα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Π. ΚΑΡΡΕΛΑΣ: Μια διαφορετική τοποθέτηση από μένα. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πώς μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε ένα Υπουργείο Οικονομικών -το πρώτο θέμα σε όλους σήμερα είναι η οικονομία, η τσέπη μας και ό,τι αυτό συνεπάγεται- πώς ξαφνικά ανακαλύφτηκε ότι έχουμε πέσει τόσο πολύ έξω στον προϋπολογισμό μας και ερχόμαστε μέσα σε πανικό επί δικαίων και αδίκων να προσπαθήσουμε να προστατέψουμε κατΆ εμέ πρώτα την υστεροφημία μας και μιλάω προσωπικά για τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και στη συνέχεια ότι μπορούμε να περισώσουμε από τους υπόλοιπους.
    
   Για εμάς υπάρχουν δυο θέματα. Ένα από της αρχής και ένα επί της ουσίας. Επί της αρχής λοιπόν τα ζητήματα τα οποία τίθενται είναι: η αξιοπιστία της λειτουργίας των μηχανισμών εφαρμογής των νόμων. Που οφείλεται αυτό το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε και για το οποίο σας έχουμε καλέσει και βρισκόμαστε σε μια αναστάτωση όλη η Ελλάδα. Και εγώ δεν θα διαχωρίσω κλάδους, κοινωνικές ομάδες κλπ. Όλη η Ελλάδα είναι στο πόδι. Στην ουσία γιατί; Γιατί δεν ξέρει τι μας περιμένει αύριο.
    
   Και γιατί να είναι έτσι και να μην είναι και κάτι διαφορετικό αύριο; Ποια είναι η γραμμή, ποια είναι η στρατηγική, πότε εφαρμόστηκε όταν τα τελευταία χρόνια 14 φορές έχει αλλάξει το περιβάλλον το φορολογικό στο οποίο ζούμε. Για ποια ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μιλάμε, για ποια προοπτική της επιχειρηματικότητας μιλάμε, όταν δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο και ότι είμαστε στο έλεος των ελεγκτικών μηχανισμών της κάθε κυβέρνησης. Και λέω της κάθε κυβέρνησης γιατί τίποτα δεν έχει αλλάξει πάνω σΆ αυτό.
   
    Παράλληλα σας λέω ότι ευχαρίστως θα έβλεπα μέσα στο καινούριο φορολογικό νομοσχέδιο τρόπους εφαρμογής είσπραξης των εσόδων και από ποιους και με ποιο τρόπο. Ας μπει ένα πόθεν έσχες στους ανθρώπους αυτούς, οι οποίες έρχονται να εισπράξουν. Ας μπουν και εκεί τεκμήρια διαβίωσης. Αυτοί είναι στο απυρόβλητο. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά με ποιον τρόπο διορίζονται.
Ν. ΤΣΑΜΤΣΙΚΑΣ: Τους υπαλλήλους που σας ελέγχουν;
Π. ΚΑΡΕΛΑΣ: Για την αλυσίδα όλη μιλάμε κ. Τζιαμτζίκα και την ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Μιλάμε λοιπόν για μια αξιοπιστία ενός φορολογικού συστήματος. Δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και αυτά που βλέπουμε σήμερα εγώ προσωπικά δεν διακρίνω ότι θα υπάρξει.
  
     Υπάρχει ένα πρόβλημα σε όλους μας πιστεύω εμπιστοσύνης στον τρόπο που η νομοθετική εξουσία νομοθετεί. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εκεί πέρα. Δεν μπορεί σήμερα να συζητάμε εδώ, να σας έχουμε καλέσει και να συζητάμε και να εμφανιζόμαστε οι Έλληνες χωρισμένοι σε κοινωνικές ομάδες, κάποιος φταίει λιγότερο κάποιος φταίει περισσότερο.
   
    Από το DNA μας οι Έλληνες είμαστε να ξεφεύγουμε. Και αυτοί που μας διοικούν Έλληνες είναι, εκτός αν δεν είναι, εκτός αν από αλλού έρχονται οι εντολές και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε μέσα από τα πλαίσια. Θα απαντήσω σε οποιοσδήποτε ερωτήσεις και σας προκαλώ για τις ερωτήσεις σας μετά.
  
     Εγώ πιστεύω ότι το φορολογικό νομοσχέδιο έτσι όπως κατατέθηκε βάλλει ευθέως κατά την αξιοπρέπειας των Ελλήνων φορολογουμένων. Ευθέως βάλλει και εκεί θα αντιδράσουμε.
 
      Και κάτι τελευταίο. Θα ήθελα να πω ότι στις σκέψεις μας είναι εφ όσον και όταν ψηφιστεί να το προσβάλουμε για θέμα αντισυνταγματικότητας

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Π. ΚΑΡΕΛΑΣ: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας βεβαίως.

κ. ΚΟΡΚΙΔΗΣ: Νομίζω ότι οι αξιόπιστοι φορολογικοί νόμοι οφείλουν να εντοπίζουν και να τιμωρούν τη φοροδιαφυγή και να επικροτούν τη συνέπεια. Ο συγκεκριμένος φορολογικός νόμος αντίθετα επικροτεί και επιβραβεύει τη φοροδιαφυγή και τιμωρεί τη συνέπεια. Υπάρχουν λοιπόν ευνοούμενου, υπάρχουν και αδικημένοι.

        Είναι χαρακτηριστικό της σημερινής ελληνικής κοινωνίας η πολιτική και η οικονομία να αναζητά έντιμους και συνεπείς. Πρέπει όμως κάποτε η πολιτική και οι πολιτικοί και η οικονομία να τα βρουν μεταξύ τους και να πάψουν και ταλαιπωρούν τους μικρομεσαίους επιτηδευματίες, εμπόρους και μικροεπιχειρηματίες αλλά και γενικά τον Έλληνα φορολογούμενο.

        Φοροδιαφυγή υπάρχει και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά, αλλά εκεί που ψάχνουν δεν θα τη βρουν. Φοροδιαφυγή υπάρχει στο παρεμπόριο, στο λαθρεμπόριο, στο παράνομο πλανόδιο και στάσιμο υπαίθριο εμπόριο. Ευχαριστώ.

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Στη διάθεση σας. Παρακαλώ για λόγους πρακτικών το όνομα και την εφημερίδα ή το μέσο που εκπροσωπείτε.

κ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ («ΒΗΜΑ»): Θα ήθελα να σας κάνω δυο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι εάν σκοπεύετε -είπατε ότι θα συγκαλέσετε το Διοικητικό Συμβούλιο για να κλιμακώσετε τις αντιδράσεις σας- εάν σκοπεύετε σε αυτά τα πλαίσια να εισηγηθείτε προς το Διοικητικό Συμβούλιο, να συμπαραταχθείτε σε ένα κοινό μέτωπο με τη ΓΣΕΒΕΕ, η οποία έχει προαναγγείλει επίσης κινητοποιήσεις και κλείσιμο των καταστημάτων στις 13 Οκτωβρίου.

        Η δεύτερη ερώτηση είναι η εξής: προσφάτως στην επικαιρότητα υπάρχει ένας Υπουργός ο οποίος μέσω off shore εταιρειών φοροαποφεύγει από τις υποχρεώσεις του, την ίδια στιγμή που με το φορολογικό νομοσχέδιο επιβάλλεται ένα χαράτσι 10.500 ¤ σε κάθε ατομική εμπορική επιχείρηση. Πως σχολιάζετε αυτά τα δυο στοιχεία. Ευχαριστώ.

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να ξεκινήσω από το τελευταίο. Δεν τον αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κ. Χαροντάκη, διότι όπως ξέρετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χτυπάει αυτούς που αποκτούν εισοδήματα από ατομική εμπορική επιχείρηση. Ο συγκεκριμένος δεν έχει ατομική εμπορική επιχείρηση. Έχει ΕΠΕ ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται οπουδήποτε αλλού.

κ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ: Αφορά στη φοροαποφυγή κ. Πρόεδρε.

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Το θέμα του ποιοι φοροδιαφεύγουν και ποιοι δεν φοροδιαφεύγουν νομίζω ότι σας το ανέλυσε ο κ. Κορκίδης προηγουμένως. Εξ αμύνης κάποιοι φοροδιαφεύγουν. Αυτούς ας τους εντοπίσουμε συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο.

κ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ: Μίλησα για φοροαποφυγή.

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Φοροαποφυγή, θα συμφωνήσω μαζί σας.

κ. ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είπε ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Επ αυτού θέλω μια δήλωση δική σας και αν εσείς δεν μπορείτε κάποιος εκ των παρισταμένων στο πάνελ.

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Εγώ σας είπα από την πρώτη στιγμή. Υπάρχει ηθικό …. Στο θέμα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που θα αποφασίσουμε νομίζω ότι ήδη δυο σας τις είπα εμμέσως και ο κ. Καρέλας το ίδιο. Στο θέμα εάν θα συμπαραταχθούμε με τη ΓΣΕΒΕΕ στις 13 Οκτωβρίου να υπενθυμίσω ότι η 13η Οκτωβρίου έχει καθοριστεί σαν ημερομηνία κινητοποίησης της ΓΣΕΒΕΕ πολύ πριν από τα μέτρα και με τελείως διαφορετικά αιτήματα. Εμείς συμπορευόμεθα σε αιτήματα και μόνο.

        Στο θέμα του ότι είναι νομικό είναι και ηθικό, κανένας Έλληνας δεν θα σας δώσει αρνητική απάντηση. Από εκεί και πέρα είναι πως αντιλαμβάνεται ο καθένας την ηθική κ. Χαροντάκη σε εθνικό και σε ατομικό επίπεδο.

Π. ΚΑΡΕΛΑΣ: Πρόεδρε να υπενθυμίσω κάτι. Στις 13 Οκτωβρίου η ΓΣΕΒΕΕ εδώ και 1,5-2 μήνες περίπου έχει εξαγγείλει τις κινητοποιήσεις αυτές, όχι για το φορολογικό, για το ασφαλιστικό.

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Το τι θα κάνουμε θα το μάθετε.

Π. ΚΑΡΕΛΑΣ: Σας είπα ότι δεν θα έχουμε εκπλήξεις από ότι σας είπε και ο Πρόεδρος πριν. Μπορεί όταν θα ψηφιστεί να υπάρχει μια ……. και για εμάς.

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Dum spiro spero. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Ν. ΤΣΙΑΜΤΣΙΚΑΣ (“ALTER”): Αναφέρατε κ. Αρμενάκη ότι η βουλευτική ψήφος εκτός από κομματική θα πρέπει να έχει και μια ηθική αξία. Στον πίνακα πίσω σας βλέπουμε Φώλιας Χρήστος, διατελέσαν Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου από το 1997 μέχρι το 2003. Ένας άνθρωπος λοιπόν που επί 6 χρόνια εκπροσωπούσε πανεθνικά το ελληνικό εμπόριο, ένας άνθρωπος δηλαδή που γνωρίζει το εμπόριο από μέσα, που το γνωρίζει πολύ καλά, αυτός ο άνθρωπος σήμερα είναι Υπουργός Ανάπτυξης.

        Δεν θα μπορούσε ως πολιτικός και ως πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου να μεταφέρει όλους τους προβληματισμούς τους οποίους μας μεταφέρετε εσείς σήμερα; Δηλαδή εκεί δεν τίθεται ένα ηθικό ζήτημα; Είναι κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. Νομοθετεί και εσείς μας λέτε ευθέως ότι νομοθετεί άδικα και νομοθετεί σε βάρος 250.000 συναδέλφων σας.

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Και όχι μόνο.

Ν. ΤΣΑΜΤΣΙΚΑΣ: Δεν τίθεται ένα ηθικό ζήτημα; Τίθεται μέγιστο ηθικό ζήτημα.

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, απαντώντας προηγουμένως στον κ. Χαραντάκη είπα ότι το μέγεθος και την ηθική ο καθένας έχει το δικό του μέτρο και τη μετράει. Όμως δεν θα απαντήσω δια λογαριασμό του κ. Φώλια.

        Θα σας πω μόνον ότι την περασμένη Παρασκευή που είχαμε μια κοινή τοποθέτηση στον Εμπορικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης, στην Πανελλήνια Συνάντηση Εμπορίου ο κ. Υπουργός υπερασπίστηκε βέβαια των μέτρων της κυβέρνησης και εγώ υπερασπίστηκα των συναδέλφων μου. Αυτός είναι σήμερα Υπουργός. Δεν έχει καμία σχέση με την ΕΣΕΕ. Στο παρελθόν είχε, τώρα δεν έχει, και εγώ είμαι Πρόεδρος των Εμπόρων. Αυτούς στηρίζω και για λογαριασμό αυτών δήλωσα και εξέφρασα το συναίσθημα που τους διακατέχει, δηλαδή την αδικία από αυτά τα φορολογικά μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοιτάξτε, μπορείτε να μου απαντήσετε και πιο ξεκάθαρα αν θέλετε. Η ελληνική είναι πλούσια γλώσσα. Πρώτα ο Πρόεδρος και μετά αν θέλετε κι εσείς. Εδώ τι συμβαίνει; Δηλαδή όταν γινόμαστε Βουλευτές, Υπουργοί μιας κυβέρνησης, ξεχνάμε από πού προερχόμαστε, ποιοι μας ψήφισαν, ποιοι μας βγάλανε και γιατί μια βγάλανε; Το ξεχνάμε, δηλαδή το διαγράφουμε; Δηλαδή δεν ανήκει στην ελληνική κοινωνία; Δεν είναι στέλεχος και μάλιστα από τα σημαντικότερα του Ελληνικού Εμπορίου ο κ. Φώλιας; Επειδή έγινε Υπουργός, ήταν, τώρα δεν είναι;

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Όχι, το ξέρετε πάρα πολύ καλά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επειδή ήταν σημαίνει ότι.. Συγγνώμη…

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Ότι υπάρχει ασυμβίβαστο, δεν είναι στέλεχος του Ελληνικού Εμπορίου αυτή τη στιγμή ο κ. Φώλιας. Είναι στέλεχος και σημαίνον της κυβέρνησης. Και όσον αφορά τα θέματα της ανάπτυξης, ευχαρίστως να κάτσουμε και να τα απαριθμήσουμε. Θεωρώ ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει κάνει πολλά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, γενικότερα μιλώντας.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) .. απελευθέρωση ωραρίου;

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Όπως;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει απελευθέρωση του ωραρίου, με συγχωρείτε. Απελευθέρωση ωραρίου δεν υπάρχει. Συγγνώμη, υπήρχε, ξαναλέω, 1997 συμφωνία κυρίων για μέχρι τις 8 η ώρα. Εμείς ζητήσαμε, το ξέρετε πολύ καλά αυτό, να πάει στις 9 η ώρα η δυνατότητα και όχι υποχρέωσις των επιχειρήσεων να ανοίγουν, να σηκώνουν τα ρολά τους.

Π. ΚΑΡΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να απαντήσω κάτι στον κ. Τσαμτσίκα; Θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Φώλιας έχει μείνει έξω από τη συνεννόηση για τα μέτρα αυτά. Είσαστε έμπειρος στο χώρο. Θα σας πω κάτι. Στην πολιτική γίνονται πράγματα που δεν λέγονται και λέγονται πράγματα που δεν γίνονται.
Ν. ΤΖΙΚΑΣ: Να σας δώσω κι εγώ και τη δική μου εξήγηση, αν μου επιτρέπετε; Θα έκανα μια έκκληση στον κ. Φώλια να τον φωτίσει η Μονή Βατοπεδίου την τελευταία στιγμή έστω να μην ψηφίσει το άρθρο 14.
(Διαλογικές συζητήσεις)

κ. ΔΑΥΛΟΣ («ΤV ΣΚΑΪ»): (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Εχθές έγινε άλλη μια τροπολογία η οποία αφορά νομίζω, αφορά και τους εμπόρους τους οποίους πριν εξαιρούσε για το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ και τώρα δεν θα είναι από δυο εργοδότες. Πώς σχολιάζετε εσείς αυτή την τροπολογία, την πέμπτη αν δεν κάνω λάθος πάνω στο ίδιο νομοσχέδιο, η οποία πλέον συμπεριλαμβάνει και τους εμπόρους;

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Την πέμπτη για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί πολλές έχουν γίνει. Τοποθετήθηκα στην αρχική μου ομιλία, όμως θα το επαναλάβω, μου δίνετε την ευκαιρία να το επαναλάβω.
      
 Απόδειξη του ότι το νομοσχέδιο συνετάγη πρόχειρα, ότι ήταν πολύ βιαστικό είναι το ότι έχουν κατατεθεί τροπολογίες οι οποίες τροποποιούν είτε το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου είτε τις εν τω μεταξύ κατατεθείσες τροπολογίες.
     
  Γι αυτό και δώσανε το δικαίωμα σε όλους να πουν ότι το νομοσχέδιο δεν είναι αξιόπιστο και κατά συνέπεια θα πρέπει να αποσυρθεί, να μελετηθεί μέσα από την Επιτροπή Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής και να έρθει ολοκληρωμένο και σωστό και να θίγει αυτούς που πράγματι πρέπει να πληρώσουν κάτι παραπάνω και όχι όλους. Μαζί με τα ξερά έχουμε κάψει και τα χλωρά, κι εμείς θεωρούμε ότι οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις είναι τα χλωρά της ελληνικής οικονομίας.

κ. ΚΟΛΩΝΑΣ («ΕΘΝΟΣ»): Έχετε κ. Πρόεδρε κάποιο μήνυμα ή οι υπόλοιποι παριστάμενοι από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο; Κι αν τελικά στα μέτρα, στις κινητοποιήσεις που σχεδιάζετε είναι και το κλείσιμο των καταστημάτων.

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Να σας πω με σιγουριά ότι ο τάδε Βουλευτής μου είπε ότι δεν θα το ψηφίσει, δυστυχώς δεν το έχω. Εγώ έκανα έκκληση προηγουμένως. Η ψήφος που δίδουν αυτή τη στιγμή να μην εξαρτάται, να μην έχει μόνον κομματική αξία, να έχει και ηθική αξία. Ήμουν σαφέστατος.

        Στο θέμα τώρα του κλεισίματος, όπως ξέρετε, όταν το εμπορικό κατάστημα κλείσει, η εμπορική επιχείρηση κλείσει, δεν βλάπτει κανέναν άλλον παρά μόνον αυτήν. Κανένας άλλος εργαζόμενος, καμιά άλλη δραστηριότητα δεν βλάπτεται, μόνον η ίδια, διότι ούτε οι εισφορές των ασφαλισμένων, από τις εισφορές των ασφαλισμένων για εκείνη την ημέρα θα απαλλαγεί ούτε για τη ΔΕΗ, που μας αλλάζει τα φώτα τον τελευταίο καιρό, θα απαλλαγεί ούτε για την εισφορά του στον ΟΑΕ ούτε για τίποτα ούτε θα παραταθούν κατά μια ημέρα οι υποχρεώσεις της.

        ¶ρα λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το κλείσιμο των καταστημάτων με πολύ - πολύ μεγάλη φειδώ. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, κι αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε, αλλά για πάρα πολύ σοβαρό, σοβαρότατο θέμα και σε συγκεκριμένη στιγμή.

(Διαλογικές συζητήσεις)
κ. ΚΟΛΩΝΑΣ: Υπάρχουν δυο θα έλεγα αντίθετες εκφάνσεις της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους εμπόρους. Από τη μια έχουμε δηλαδή, σύμφωνα και με όσα καταγγείλατε, τη φορολογική επιβάρυνση με την κατάργηση του αφορολόγητου για τους εμπόρους, από την άλλη έχουμε τις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, όπως στη ΔΕΗ και από την άλλη βέβαια έχουμε και την κυβέρνηση, το Υπουργείο Ανάπτυξης, συγκεκριμένα την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης να έρχεται να ζητάει συγκράτηση τιμών κλπ, γιατί δεν βγαίνει ο κόσμος, δεν κάνει, δεν ράνει.

        Τελικά αυτή η εμπορική επιχείρηση πόσο μπορεί να αντέξει και να προχωρά συνέχεια σε συγκράτηση τιμών ή στο να κάνει προσφορές και ό,τι εν πάση περιπτώσει είναι καλύτερο δυνατό για τον καταναλωτή; Και θυμίστε μας πότε είναι η Ημέρα του Εμπορίου.  

Δ. ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ: Είναι 22 Σεπτεμβρίου. Το τριήμερο χαμηλών τιμών επρόκειτο να είναι Παρασκευή 19, Σάββατο 20 και Δευτέρα 22. Τώρα αυτό θα ανήκει στην ιστορία. Εκείνη την ημέρα άλλα θα πούμε.
  
     Καταρχάς να σας πω ότι αυτό που εμείς ζητούμε συνέχεια είναι πριν από τη λήψη οποιουδήποτε διοικητικού μέτρου, είτε είναι νόμος είτε είναι Προεδρικό Διάταγμα είτε είναι υπουργική απόφαση να εξετάζεται η επίπτωσή του στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τον απλό λόγο ότι το 97% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

        Το think small first είναι ένας όρος τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει και τον εφαρμόζει και στην Ελλάδα ακόμη το «σκέψου σε μικρή κλίμακα» το λέμε τρεις άνθρωποι και μόνο. Δεν έχει γίνει ακόμη συνείδηση. Σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις.
   
    Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει τη λήψη μέτρων και πρακτικών σε ένα άλλο πρόγραμμα που έχει τυφλό «small business act». Στην Ελλάδα το Υπουργείο Ανάπτυξης τώρα θα ξεκινήσει τις πρώτες δράσεις για το small business act μετά από αρκετές πιέσεις μας.
 
      Εν κατακλείδι, υπάρχει πράγματι αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων στην αντιμετώπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να το συνδυάσω και με αυτό που είπατε προηγουμένως, μέχρι πότε θα σας ακούν οι συνάδελφοί σας για εκκλήσεις. Θα πω ότι οι συνάδελφοι συμπαρατάσσονται με τους καταναλωτές στο θέμα της ακρίβειας, συγκρατούν τις τιμές και εδώ λόγω του ότι ο ανταγωνισμός είναι έντονος και λόγω του ότι αντιλαμβάνονται τη δυσχερή οικονομική θέση που βρίσκονται οι καταναλωτές σήμερα και περιορίζουν μέχρι εκεί που δεν φτάνει τα κέρδη τους. Συμβαίνει το ίδιο με αυτούς οι οποίοι έχουν ολιγοπωλήσει τη διανομή και την παραγωγή στην ελληνική οικονομία; Η απάντηση η δική μου είναι όχι.
 
       ¶λλος. Παρακαλώ. Δεν θέλετε τίποτε άλλο. Να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για τα όσα έχετε για μας κάνει μέχρι σήμερα και για τα όσα θα κάνετε αύριο και αφού κλείσουν τα μικρόφωνα να πω ότι έχουμε επόμενο ραντεβού είτε σε τέτοιο τραπέζι είτε σε διαφορετικό τραπέζι μέσα στον Σεπτέμβριο ακολουθώντας την πάγια τακτική μας.

        Ευχαριστώ πάρα – πάρα πολύ.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης