Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αντώνης Μπέζας υφυπουργός Οικονομικών: «Δεν υπάρχει φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων»

4 Σεπτέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • AΠONTOΣ του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, αλλά και υπό το βάρος της έντονης κριτικής της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΟΚΕ, πραγματοποιήθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η ακρόαση των φορέων στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τους βουλευτές της Ν.Δ., ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αντώνης Μπέζας υφυπουργός Οικονομικών: «Δεν υπάρχει φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων»                                             
AΠONTOΣ του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, αλλά και υπό το βάρος της έντονης κριτικής της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΟΚΕ, πραγματοποιήθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η ακρόαση των φορέων στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τους βουλευτές της Ν.Δ., ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην καταγγελία όλων των φορέων ότι επιβάλλονται «κεφαλικοί φόροι», ο υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας έκανε λόγο για «αναχρονιστικό όρο» και αντέκρουσε τον ισχυρισμό, λέγοντας πως «αν υπήρχε κεφαλικός φόρος, τότε όλοι οι φορολογούμενοι θα υφίσταντο την ίδια φορολογική επιβάρυνση ανεξάρτητα από το μέγεθος του εισοδήματός τους και από τις προσωπικές τους συνθήκες και θα πλήρωναν ένα προκαθορισμένο ποσό ανά άτομο». «Δεν υπάρχει επιδρομή επί δικαίων και αδίκων. Προφανώς και δεν είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροφυγάδες. Πρέπει, όμως, να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Πρέπει όλοι να συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη ανάλογα με την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα και όχι να χρησιμοποιούν “εργαλεία” του φορολογικού συστήματος, όπως το αφορολόγητο όριο, ως μηχανισμό καταστρατήγησης της υποχρέωσής τους να πληρώνουν φόρους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δημήτρης Αρμενάκης χαρακτήρισε «άδικη και αντισυνταγματική» τη διάταξη που προβλέπει την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τιμωρεί τους συνεπείς, διότι αδυνατεί να εντοπίσει τους φοροφυγάδες. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι αιφνιδιαστικές αλλαγές και «δυσάρεστες εκπλήξεις» και το ασταθές φορολογικό πλαίσιο κρατούν δέσμια την οικονομική ανάπτυξη.

Αιχμηρός κατά του πολιτικού κόσμου εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στοχοποιεί και κατασυκοφαντεί» τις μικρές επιχειρήσεις και αντιμετωπίζει όλους τους Eλληνες ως φοροφυγάδες. Απευθυνόμενος στους βουλευτές, διαμαρτυρήθηκε πως υπάρχει άνιση μεταχείριση, λέγοντας πως «όταν έρχεται η ώρα των εκλογών, μας χτυπάτε στην πλάτη και μετά μας γυρνάτε την πλάτη». Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι η συνομοσπονδία θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη σχετικά με τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου μόλις παραλάβει τα εκκαθαριστικά από την εφορία τον επόμενο Ιούνιο.

Την αντίθεσή του στο φορολογικό νομοσχέδιο διατύπωσε και ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σημειώνοντας ότι αιφνιδίασε όχι μόνο τους φορολογούμενους, αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, ενώ χαρακτήρισε άδικη την κατάργηση του αφορολογήτου. Επιπλέον, χαρακτήρισε «τρικ» την τροποποίηση που επέφερε το υπουργείο Οικονομίας για το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών, που συνάπτουν σύμβαση έργου σε έναν μόνο εργοδότη, προεξοφλώντας ότι η διάταξη «είτε θα ακυρωθεί είτε θα ανοίξει φάμπρικα δικαστικών διενέξεων». Με αυτόν τον τρόπο διά νόμου καταστρατηγείται η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Τη διαφωνία τους εξέφρασαν και οι υπόλοιποι φορείς. Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Κ. Τζανακούλης τόνισε ότι το νομοσχέδιο καταλύει την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, χαρακτηρίζοντάς το «αντισυνταγματικό», ενώ εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ η Δ. Σπανού υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν λειτουργεί στην κατεύθυνση της Δικαιοσύνης και της αναμόρφωσης του συστήματος.

Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές όλων των κομμάτων διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη μη προσέλευση στη Βουλή του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ. Η τελευταία με επιστολή της στον πρόεδρο της Βουλής ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να παραβρεθεί, επειδή δεν ειδοποιήθηκε εγκαίρως και οι εκπρόσωποί της βρίσκονταν σε δίκη για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις Τράπεζες. Υπόμνημα υπέβαλε ο ΣΕΒ.

Πηγή: Express.gr 


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης