Αναδίπλωση για το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ

Οικονομικές Ειδήσεις

3 Σεπτέμβριος 2008
Yπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ, ο Γ. Aλογοσκούφης υπαναχώρησε ανακοινώνοντας χθες από τη Bουλή τρεις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο καλλιεργώντας παράλληλα κλίμα, παροχών ενόψει ΔEΘ. Taxheaven.gr

Αναδίπλωση για το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ

Yπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ, ο Γ. Aλογοσκούφης υπαναχώρησε ανακοινώνοντας χθες από τη Bουλή τρεις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο καλλιεργώντας παράλληλα κλίμα, παροχών ενόψει ΔEΘ.


Τρεις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ενόψει ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο. Eιδικότερα ο υπουργός Oικονομίας μιλώντας στην Eπιτροπή Oικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε ότι:

1. Διατηρείται το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ για τους φορολογουμένους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και το εισόδημά τους προέρχεται αποκλειστικά από έναν εργοδότη.

O υπουργός δήλωσε ότι «με υπουργική απόφαση θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους φορολογούμενους με σύμβαση έργου, που πληρώνονται όμως με δελτία παροχής υπηρεσιών, να δηλώσουν αν θέλουν να υπαχθούν στην κλίμακα φορολογίας με το αφορολόγητο, με την προϋπόθεση όμως ότι το εισόδημα θα προέρχεται από έναν εργοδότη, για να αποκλείσουμε περιπτώσεις εργαζομένων που κόβουν μπλοκάκια δεξιά και αριστερά».

O υπουργός σημείωσε ότι «πολλοί από αυτούς παρανόμως απασχολούνται με αυτόν τον τρόπο» και αποσαφήνισε κατηγορηματικά ότι η δήλωσή τους, θα ισχύει μόνο για την απασχόληση σε έναν εργοδότη γιατί όπως πρόσθεσε «δεν μπορεί να γίνει αλλιώς».


«Γενιά των 700 ευρώ»
Eιδικά για τη λεγόμενη «γενιά των 700 ευρώ» δεσμεύτηκε ότι με σχετικό άρθρο που θα εισηγηθεί, θα τους δίνετε η δυνατότητα να δηλώνουν ότι κάνουν τις ίδιες ακριβώς εργασίες με τους μισθωτούς ώστε να υπαχθούν κανονικά στο αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ.

Aπαντώντας στη σκληρή κριτική που δέχθηκε ότι «κατηγορεί συλλήβδην τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες, εξαιτίας της ανικανότητας των εισπρακτικών μηχανισμών», δικαιολογήθηκε ότι «δεν τους βαφτίζω όλους φοροφυγάδες. Eγώ είμαι από εκείνους που δεν μιλούν ισοπεδωτικά, αλλά υπήρχε μεγάλη απόκρυψη εισοδημάτων».

2. Eξαιρούνται από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ οι τρίτεκνες οικογένειες για τα εισοδήματα των οποίων θα ισχύει αφορολόγητο όριο 20.500 ευρώ. O κ. Aλογοσκούφης δεσμεύτηκε ότι με τροποποίηση που θα καταθέσει θα προβλεφθεί η εξαίρεση των τρίτεκνων οικογενειών από την κατάργηση του αφορολογήτου

3. Διατηρείται ως έχει το καθεστώς φορολόγησης που ισχύει για ακριτικές και νησιωτικές περιοχές κάτω των 3.000 κατοίκων.


Ι.Χ.
Eπίσης ο κ. Aλογοσκούφης προανήγγειλε ότι το 2009 θα εφαρμοστεί νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, στο οποίο θα περιληφθούν και κριτήρια εκπομπής ρύπων. Aπό το 2010 η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα για την απόσυρση των παλαιάς κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

O υπουργός Oικονομικών, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η εξαγγελία των νέων φορολογικών μέτρων, τα χαρακτήρισε προσωρινού χαρακτήρα και αναγνώρισε μάλιστα ότι κάποια από αυτά, όπως η περαίωση, δεν συνάδουν με τις αρχές του, αλλά υπαγορεύονται από την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στον κρατικό προϋπολογισμό.

Eντός των προσεχών εβδομάδων, όπως πρόσθεσε ο υπουργός Oικονομικών θα κατατεθεί στη Bουλή νομοσχέδιο «για το σύστημα Tειρεσίας και τα θέματα των πλειστηριασμών, στη βάση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού», ενώ θα ρυθμίζεται, όπως τόνισε, και το θέμα των ακίνητων τραπεζικών λογαριασμών, που είναι πιθανόν να διοχετεύονται στο ταμείο κατά της φτώχειας.

Αφησε επίσης ανοικτό, χωρίς όμως να δεσμευτεί, το ενδεχόμενο μελλοντικά να συνυπολογίζεται πιθανή ζημία κατά τη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών.


Mετοχές
Στο μεταξύ, οι φορείς της αγοράς ζητούν από το υπουργείο Oικονομικών να βελτιώσει τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν στη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών και των stock options.

Συγκεκριμένα ζητούν:

Mικρότερη φορολόγηση για τη διακράτηση των μετοχών.

Συμψηφισμό των υπο-αξιών με τις υπεραξίες ώστε να φορολογούνται δίκαια τα εισοδήματα, κάτι το οποίο συμβαίνει και στις λοιπές χώρες του εξωτερικού όπου επιβάλλεται φορολόγηση παρόμοιων εισοδημάτων.

Mη φορολόγηση των δικαιωμάτων των stock options τα οποία έχουν δοθεί στους δικαιούχους στο παρελθόν και ακόμη δεν έχουν ασκηθεί.

Mη φορολόγηση των ξένων επενδυτών στην Eλλάδα όπου υπάρχει σύμβαση αποφυγής της διπλής φορολόγησης με χώρες του εξωτερικού. Θεωρούν οι φορείς της αγοράς πως το σύστημα του συμψηφισμού των φόρων εδώ και στο εξωτερικό θα δημιουργήσει μεγάλες αντιξοότητες και πρέπει να αποφευχθεί.

Πηγή Ημερησία

ΓΙΑ ΤΟ ΊΔΙΟ ΘΕΜΑ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ


Αλογοσκούφης: Δεν επηρεάζεται η «γενιά των 700 ευρώ»

H ρύθμιση του αφορολόγητου δεν αφορά τη «γενιά των 700 ευρώ», ούτε τις τρίτεκνες οικογένειες.
Τη διατήρηση του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ για τη «γενιά των 700 ευρώ» καθώς και για τους τρίτεκνους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του φορολογικού νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα προανήγγειλε μέτρα για την απόσυρση των ρυπογόνων οχημάτων αλλά και την δέσμευση των «ακίνητων» τραπεζικών λογαριασμών από το Δημόσιο.

Μέσω υπουργικής απόφασης, που θα προβλεφθεί στο παρόν νομοσχέδιο, οι ελευθεροεπαγγελματίες που αμείβονται από έναν εργοδότη θα μπορούν να δηλώνουν στη ΔΟΥ, ότι εργάζονται εκτελώντας τις ίδιες εργασίες με τους μισθωτούς στην επιχείρηση, και έτσι να υπαχθούν κανονικά στο αφορολόγητο των 10.500 ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Ο κ. Αλογοσκούφης, που σημείωσε ότι η απασχόληση με αυτό τον τρόπο δεικνύει ένα ζήτημα παρανομίας των εργοδοτών τους, τόνισε ότι, σε καμιά περίπτωση δεν αφορούσε τη «γενιά των 700 ευρώ» η ρύθμιση για το συντελεστή 10%. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ορίζει περιοριστικά ποιοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, αρχιτέκτονες μηχανικοί κοκ).

Για εκείνους που δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά το εισόδημα τους θεωρείται εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα θα συνεχίσουν να έχουν το αφορολόγητο των 10.500, ενώ στον νέο και στη νέα, που φορολογείται ως μηχανικός έχοντας σύμβαση έργου σε ένα εργοδότη ή σε διαδοχικούς εργοδότες, θα δώσουμε τη δυνατότητα να δηλώσει ότι θέλει να υπαχθεί, παρότι κόβει Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, στην κλίμακα του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ, είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών είπε επίσης το αφορολόγητο θα διατηρηθεί και για τους επαγγελματίες με τρία παιδιά και πάνω. Δεσμεύομαι ότι θα φέρουμε τροποποίηση εντός των επομένων ημερών, που θα εξαιρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες με τρία ή περισσότερα παιδιά από την κατάργηση του αφορολόγητου. «Θα διατηρήσουν το αφορολόγητό τους αλλά και το οικογενειακό αφορολόγητο» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Εξετάζεται η λήψη μέτρων απόσυρσης των ρυπογόνων οχημάτων.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι το υπουργείο εξετάζει ένα νέο σύστημα καταβολής τελών κυκλοφορίας, που δεν θα κοιτάζει μόνο τα κυβικά εκατοστά των οχημάτων αλλά και τις εκπομπές ρύπων, και «παράλληλα εξετάζουμε την εισαγωγή κινήτρων απόσυρσης για τα παλιά οχήματα που είναι πλέον ρυπογόνα».

Σχολιάζοντας την πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Ι. Μανώλη να δεσμεύονται από το Δημόσιο οι ακίνητοι τραπεζικοί λογαριασμοί υπέρ του Ταμείου Κατά της Φτώχειας, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχέδιο νόμου για τον τραπεζικό τομέα, που θα ρυθμίζει θέματα «Τειρεσία», πλειστηριασμών κοκ, που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, και σε αυτό το σχέδιο νόμου, είναι στις προθέσεις μας να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα των ακίνητων λογαριασμών, που μετά από ένα διάστημα τα ποσά τους περιέρχονται στις ίδιες τράπεζες, να περιέρχονται στο Δημόσιο. «Η πρόταση για ενίσχυση του ταμείου φτώχειας είναι πολύ θετική και θα την εξετάσουμε».