Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οργιο παρανομίας και διαπλοκής στις ΔΟΥ

2 Σεπτέμβριος 2008
  • Τι διαπιστώνει το πόρισμα που συνέταξε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής
Οργιο παρανομίας και διαπλοκής στις ΔΟΥ

Τι διαπιστώνει το πόρισμα που συνέταξε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής

Πανηγύρι έχουν στήσει οι φοροφυγάδες στις εφορίες όλης της χώρας την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης διαπιστώνει ως άμοιρος ευθυνών ότι έχουμε «πιάσει πάτο» στα έσοδα και προσφεύγει στην εύκολη λύση της επιβολής νέων φόρων ώστε να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού. Τα διεφθαρμένα διευθυντικά στελέχη, η κακοδιοίκηση που έχει συνέπεια να παραμένουν ανέλεγκτες ή να μην εισπράττονται βεβαιωθέντες φόροι από χιλιάδες υποθέσεις ή και να επιστρέφονται παρανόμως τεράστια ποσά από ΦΠΑ καθώς και η απουσία έμπειρου και ικανού προσωπικού, όπου έχει οδηγήσει η εξαγορά ουσιαστικά των θέσεων στην προνομιούχο κατά τα άλλα λόγω των ειδικών επιδομάτων υπηρεσία, συνθέτουν ένα σκηνικό παρανομίας και διαπλοκής. Αυτά διαπιστώνει σε πόρισμά του, το οποίο συνέταξε με βάση τις εκθέσεις ελέγχων που διενήργησαν οι οικονομικοί επιθεωρητές, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος, όπως κατέστησε σαφές μιλώντας προς «Το Βήμα», προτίθεται, εκτός των άλλων, να ζητήσει και από την Ενωση Τραπεζών να προχωρήσει σε άνοιγμα των λογαριασμών ορισμένων τουλάχιστον από τα περίπου 2.500 στελέχη των ΔΟΥ για τους οποίους πραγματοποιείται η διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων μέσω των δηλώσεων «πόθεν έσχες» και υπάρχουν υπόνοιες για παράνομο πλουτισμό. «Η διασταύρωση των στοιχείων από τις δηλώσεις "πόθεν έσχες" κυρίως των διευθυντικών στελεχών για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς,που πραγματοποιείται για πρώτη φορά,αποδίδει αποτελέσματα» επισημαίνει.


Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να λαδώσει την εισπρακτική μηχανή του Δημοσίου, ταυτόχρονα με την εκπόνηση του νομοσχεδίου για την επιβολή των νέων φόρων, επιχειρεί να θέσει σε λειτουργία, το νεοσυσταθέν Σώμα Δημοσιονομικού Ελέγχου με την άμεση πρόσληψη 190 ελεγκτών οι οποίοι αναμένεται να ριχθούν στη μάχη για την περιστολή της φοροδιαφυγής. Τα αποτελέσματα, για εφέτος τουλάχιστον, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα του εγχειρήματος αναμένονται όμως πενιχρά, καθώς το νέο Σώμα δεν πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί πριν από το νέο έτος. Η επιλογή αυτή δεν δίνει απάντηση ούτε και στην επιτακτική ανάγκη της αναδιάρθρωσης εκ βάθρων της λειτουργίας των ΔΟΥ όλης σχεδόν της χώρας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου 2006-2007 οι οικονομικοί ελεγκτές.

Είναι τεράστια κατ αρχάς τα έσοδα που χάνει το κράτος από τις κομπίνες τις οποίες στήνουν οι ΔΟΥ γύρω από την επιστροφή του ΦΠΑ. Ο κ. Ρακιντζής, όπως κατέστησε σαφές μιλώντας προς «Το Βήμα» και επισημαίνει στο σχετικό πόρισμά του, επανειλημμένα έχει ζητήσει με έγγραφά του από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης (ΓΔΟΕ) τη διενέργεια τακτικών ελέγχων στις ΔΟΕ με σκοπό «τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και για την αποφυγή επανάληψης φαινομένων μη νόμιμης επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες και επιχειρηματίες». Ταυτόχρονα έδωσε εντολή επανελέγχου όλων των υποθέσεων επιστροφής ΦΠΑ. «Θα πρέπει να δοθεί εντολή στους εποπτεύοντας οικονομικούς επιθεωρητές» επισημαίνεται στο πόρισμα «να παρακολουθούν στενά τη σωστή λειτουργία του γραφείου διαχείρισης,την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας,την πιστή τήρηση των σχετικών από τους υπαλλήλους φορολογικών νόμων και εγκύκλιων διαταγών καθώς και να διενεργούν επανελέγχους τα αποτελέσματα των οποίων θα καταγράφουν στην ετήσια έκθεση τακτικής επιθεώρησης».

Η λειτουργία, κατά δεύτερο λόγο, όλων των ΔΟΥ που ελέγχθηκαν τη διετία 2006-2007 χαρακτηρίζεται «υπόπτως πλημμελής» καθώς γεννάει βάσιμες υπόνοιες διαφθοράς ή κάλυψης υποθέσεων φοροδιαφυγής μέσω της αδυναμίας ολοκλήρωσης των ελέγχων που προβάλλουν τα στελέχη τους.

* Χαρακτηριστικά παραδείγματα

ΔΟΥ Αιγάλεω: Στο Τμήμα Φορολογίας Κεφαλαίου εκκρεμούν 20.602 δηλώσεις που χρονολογούνται από τα έτη 1995-2005. Στο Τμήμα Φορολογίας Εισοδήματος εκκρεμούν 2.074 δηλώσεις φυσικών προσώπων και συμπληρωματικές οικονομικών ετών 2005 και παλαιότερων καθώς και 2.399 δηλώσεις του Ν. 3296/2004. Το Τμήμα ΦΠΑ δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Τα αποτελέσματα του ελεγκτικού έργου του τμήματος ελέγχου δεν είναι αξιόλογα, ενώ ο στόχος είσπραξης που έχει τεθεί από το υπουργείο Οικονομίας δεν έχει επιτευχθεί.

ΔΟΥ Α Ηρακλείου Κρήτης: Στο Τμήμα Ελέγχου εκκρεμούν 72 δελτία πληροφοριών, ενώ το ελεγκτικό έργο κυμάνθηκε χαμηλά. Στο Τμήμα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχουν ανεκκαθάριστες δηλώσεις, στο Τμήμα Φορολογίας Κεφαλαίου εκκρεμούν για έλεγχο 4.755 υποθέσεις και επιπλέον τέσσερις σοβαρές υποθέσεις κληρονομιών.

ΔΟΥ Αστακού: Στο Γραφείο Εσόδων της ΔΟΥ κατεγράφη σημαντική υστέρηση που οφείλεται στο γεγονός ότι οφειλέτες άνω των 50.000 ευρώ που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους δεν ανταποκρίνονται στην καταβολή των δόσεων. Στο Γραφείο Εμμέσων και Ειδικών Φόρων επεστράφησαν ποσά ΦΠΑ για επαγγελματίες 212.654,85 ευρώ και για αγρότες 1.082.164,42 ευρώ. Στο Τμήμα Κεφαλαίου παρατηρήθηκε καθυστέρηση στη βεβαίωση για σοβαρή υπόθεση. Στο Γραφείο Ελέγχου εκκρεμούν ανεκτέλεστες στα χέρια των δικαστικών επιμελητών 21 παραγγελίες κατασχέσεων, ενώ δεν έχουν ληφθεί επαρκή αναγκαστικά μέτρα διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξη σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου των οποίων τα χρέη υπόκεινται σε παραγραφή.

ΔΟΥ Κορωπίου: Στο Τμήμα Ελέγχου εκκρεμούν 30 δελτία Αιτήσεων Πληροφοριών, ενώ η απόδοση των ελεγκτών είναι χαμηλή. Στο Τμήμα Φορολογίας Κεφαλαίου εκκρεμούν για έλεγχο υποθέσεων άλλων ΔΟΥ 50 δελτία πληροφοριών. Επισημαίνονται ως επιβεβλημένες η εντατικοποίηση του ρυθμού των εργασιών στον μέγιστο δυνατόν βαθμό, η παροχή κατευθυντήριων εντολών από τους προϊσταμένους των τμημάτων προς το προσωπικό, η πλήρης αξιοποίηση του προσωπικού καθώς και η στενή παρακολούθηση της πορείας βελτίωσης και είσπραξης των εσόδων.

ΔΟΥ Καλαμάτας: Το Τμήμα Εισοδήματος και Ακίνητης Περιουσίας επεξεργάζεται την κατάσταση μισθωμάτων και επιχειρηματικών αμοιβών έτους 2004. Εχουν επιλεγεί 92 υποθέσεις ηλεκτροδότησης ακινήτων για έλεγχο και έχουν ελεγχθεί τρεις. Την ημέρα της επιθεώρησης εκκρεμούσαν για εκκαθάριση 245 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, αρχικές και συμπληρωματικές προηγούμενων ετών, φυσικών προσώπων. Στο Τμήμα Φορολογίας Κεφαλαίου εκκρεμούσαν την ημέρα του ελέγχου συνολικά 2.814 υποθέσεις κληρονομιών παρελθόντων ετών, «αριθμός αρκετά μεγάλος,ο οποίος δημιουργεί για το Δημόσιο υστέρηση εσόδων». Διαπιστώθηκε ακόμη ότι το βιβλίο τιμών για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητα δεν ενημερωνόταν κανονικά. Στο Τμήμα Εμμέσων και Ειδικών Φόρων εκκρεμούν για επιστροφή ΦΠΑ τρεις αιτήσεις μέσω συνεταιρισμών με 459 και 137 αγρότες. Στο Γραφείο Διοικητικής Εκτέλεσης εκκρεμούν στα χέρια των δικαστικών επιμελητών 241 παραγγελίες κατάσχεσης ανεκτέλεστες.

ΔΟΥ Σκιάθου: Στο Γραφείο Εσόδων, Εξόδων - Λογιστικό υπάρχει αρνητική απόκλιση από τον τεθέντα στόχο του υπουργείου ως προς την είσπραξη των εσόδων. Η κίνηση του Δικαστικού Γραφείου αναφορικά με τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης που ελήφθησαν δεν είναι ικανοποιητική. Στο Γραφείο Εισοδήματος εκκρεμεί ο έλεγχος των ιδιοκτητών των πλοίων αναψυχής, ενώ στο Γραφείο Ελέγχου η κίνηση επίσης δεν είναι ικανοποιητική. Δεν επαρκούν οι υπάλληλοι για τον έλεγχο των παραγραφομένων, τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, την αποστολή εκκρεμών φορολογικών στοιχείων κτλ.

ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων: Ο αρμόδιος επιθεωρητής στον κατά φορολογικό αντικείμενο έλεγχό του ανέφερε ότι στο Τμήμα Ελέγχου τα αποτελέσματα του ελεγκτικού έργου δεν είναι αξιόλογα λόγω έλλειψης προσωπικού, ότι στο Τμήμα Φορολογίας Κεφαλαίου υπάρχουν 1.282 υποθέσεις με επικείμενη παραγραφή οι οποίες χρονολογούνται από τα έτη 1996-2005 και 696 υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων οι οποίες χρονολογούνται από το 2002. Εκκρεμούν επίσης 11.922 υποθέσεις από τα έτη 1996-2006. Διαπιστώθηκαν σοβαρές υποθέσεις κληρονομιών, δωρεάν γονικών παροχών και ΦΜΑ, ο αριθμός των οποίων δεν μπορούσε να προσδιορισθεί, ενώ στο γραφείο Διοικητικής Εκτέλεσης Ληξιπρόθεσμων Χρεών παραμένουν ανεκτέλεστες στα χέρια των δικαστικών επιμελητών 66 παραγγελίεςζ κατάσχεσης. Επίσης, το Γραφείο Ληξιπρόθεσμων Χρεών υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση στην είσπραξη των εσόδων του προϋπολογισμού σε σύγκριση με το 2005. Ολα τα παραπάνω είχαν αποτέλεσμα, κατά την άποψη του επιθεωρητή, όχι μόνο να μην πετύχει η ΔΟΥ τον προγραμματισμένο στόχο είσπραξης 10,20% που είχε ορίσει το υπουργείο για το 2006 αλλά, αντίθετα, τα εισπραττόμενα ποσά να υπολείπονται του έτους 2005. Για τις διαπιστώσεις του ελέγχου ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας ζήτησε από την εποπτεύουσα τη ΔΟΥ οικονομική επιθεωρήτρια να διενεργήσει Ενορκη Διοικητική Εξέταση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 125 του Ν. 3528/07.


Τους πιάνουν κορόιδο με πλαστά χαρτονομίσματα

Οι ΔΟΥ όχι απλώς δεν εισπράττουν, αλλά και όταν αυτό γίνεται εισπράττουν πλαστά χαρτονομίσματα. Κατά την καταμέτρηση χαρτονομισμάτων από υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδας που προέρχονταν από τη ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής διαπιστώθηκε ότι ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ ήταν πλαστό. Τι εξήγηση δόθηκε; Απλώς ότι η χρησιμοποιούμενη από τους υπαλλήλους μηχανή ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ δεν είναι η κατάλληλη. Ηταν η ίδια που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για την καταμέτρηση των δραχμών. Ο κ. Ρακιντζής ζήτησε με έγγραφό του από την 5η Διεύθυνση Οικονομικού του υπουργείου Οικονομίας να μεριμνήσει για την προμήθεια των ΔΟΥ με κατάλληλες μηχανές, καθώς ύστερα από σχετική έρευνα έγινε γνωστό ότι «το πρόβλημα της διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις». Η απάντηση που του δόθηκε ήταν ότι διαγωνισμοί για την προμήθεια νέων μηχανών καταμέτρησης χαρτονομισμάτων ευρώ με δυνατότητα αναγνώρισης των μη γνήσιων εκκρεμούν στο υπουργείο από το 2002, ύστερα από ενστάσεις που έχουν υποβάλει οι συμμετέχοντες.

Πηγή Το Βήμα της Κυριακής


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης