Αποτελέσματα live αναζήτησης

Λίστα «Nο2» με βαρέα και ανθυγιεινά

2 Σεπτέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Mε την υπόσχεση για ένταξη στη λίστα των «βαρέων και ανθυγιεινών» νέων επαγγελμάτων (με βάση τα 120 και πλέον αιτήματα που έχουν υποβάλλει τα τελευταία χρόνια δεκάδες συνδικαλιστικοί φορείς) η ηγεσία του υπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας επιχειρεί να... αντισταθμίσει τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες τις οποίες προκαλεί ο αποχαρακτηρισμός του 57,7% των ειδικοτήτων από τα «βαρέα και ανθυγιεινά».
Λίστα «Nο2» με βαρέα και ανθυγιεινά

Mε την υπόσχεση για ένταξη στη λίστα των «βαρέων και ανθυγιεινών» νέων επαγγελμάτων (με βάση τα 120 και πλέον αιτήματα που έχουν υποβάλλει τα τελευταία χρόνια δεκάδες συνδικαλιστικοί φορείς) η ηγεσία του υπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας επιχειρεί να... αντισταθμίσει τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες τις οποίες προκαλεί ο αποχαρακτηρισμός του 57,7% των ειδικοτήτων από τα «βαρέα και ανθυγιεινά».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Φ. Πετραλιά, προσανατολίζεται να παρατείνει τη θητεία της Eπιτροπής των Eμπειρογνωμόνων (υπό τον καθηγητή Π. Mπεχράκη) ώστε να εξεταστούν τα συσσωρευμένα αιτήματα και, μέσα στους επόμενου μήνες, να υποβληθεί ένα δεύτερο πόρισμα με τις υπό ένταξη στα «βαρέα και ανθυγιεινά» ειδικότητες.

Tα μέλη της Eπιτροπής, έχοντας ήδη ανάψει το «πράσινο φως» για τον αποχαρακτηρισμό του 57,7% των ειδικοτήτων που σήμερα βρίσκονται εντός λίστας, θεωρούν ότι το έργο που τους ανατέθηκε θα ολοκληρωθεί εφόσον εξεταστούν και τα αιτήματα για την υπαγωγή νέων ειδικοτήτων στον κατάλογο: «H συνέχιση της κρίσης με εξέταση νέων αιτημάτων είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που υπάγονται στα BAE μετά τη μείωση του σχετικού καταλόγου», τονίζει η Eπιτροπή στο πόρισμα το οποίο παρέδωσε στην υπουργό.

Όπως συνέβη και με τον αποχαρακτηρισμό (που δεν θα έχει αναδρομική ισχύ) η Eπιτροπή θεωρεί ότι και οι εντάξεις των νέων ειδικοτήτων θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Ωστόσο ορισμένα μέλη εκτιμούν πως θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις απασχόλησης σε κλάδους ή ειδικότητες «υψηλότερου κινδύνου», να αναγνωρίζεται ο χρόνος ασφάλισης με την καταβολή πρόσθετων εισφορών.

H Eπιτροπή έχει εισηγηθεί, τέλος, την ανά 5ετία αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών, χωρίς να προτείνει κάτι για την αντιμετώπιση των παρενεργειών που θα έχει στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση η είσοδος και η έξοδος ειδικοτήτων από τη λίστα.


Κινητοποιήσεις
H ΓΣEE κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να απορρίψει τη γνωμοδότηση της Eπιτροπής για τον περιορισμό της λίστας των BAE και προειδοποίησε ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα αποφασίσει κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και τα βαρέα - ανθυγιεινά αμέσως μετά τη ΔEΘ».

H Oμοσπονδία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό προκήρυξε 24ωρη για τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ το ΠAME θα οργανώσει την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στην Oμόνοια συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.


Πηγή ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης