Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Καμπανάκι» ξένων οίκων για το χρέος

2 Σεπτέμβριου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • S&P και Fitch προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι ίσως πληγεί η πιστοληπτική της ικανότητα, εάν η χώρα δεν προχωρήσει σε περικοπή δαπανών για τη μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους της. Για την εξυπηρέτηση του χρέους, η Ελλάδα θα καταβάλει φέτος 10,5 δισ. ευρώ ή 4,3% του ΑΕΠ σε τόκους στους τραπεζίτες!
«Καμπανάκι» ξένων οίκων για το χρέος

S&P και Fitch προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι ίσως πληγεί η πιστοληπτική της ικανότητα, εάν η χώρα δεν προχωρήσει σε περικοπή δαπανών για τη μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους της. Για την εξυπηρέτηση του χρέους, η Ελλάδα θα καταβάλει φέτος 10,5 δισ. ευρώ ή 4,3% του ΑΕΠ σε τόκους στους τραπεζίτες!

Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης προειδοποίησαν την Δευτέρα την Ελλάδα ότι ίσως πληγεί η πιστοληπτική της ικανότητα, εάν η χώρα δεν προχωρήσει σε περικοπή δαπανών για τη μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους της.

Με τα έσοδα του προϋπολογισμού να υπολείπονται σημαντικά των στόχων λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σειρά φορολογικών μέτρων -- όπως φόρο 10% στα κεφαλαιακά κέρδη από μετοχές και στα μερίσματα -- σε μία προσπάθεια να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να αποφύγει την επιτήρηση της οικονομίας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ωστόσο, αναλυτές της Fitch Ratings και της Standard & Poors είπαν αυτό που χρειάζεται είναι η περικοπή των δαπανών, προειδοποιώντας ότι πιθανή αποτυχία στην μείωση του δημοσίου χρέους θα επηρεάσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Η κυβέρνηση είπε την Παρασκευή ότι θα προχωρήσει σε έκτακτο δανεισμό φέτος, μέσω έκδοσης ομολόγων ύψους 3 δις ευρώ.

«Μία αποτυχία στη μείωση του δημοσίου χρέους, μεσοπρόθεσμα, θα μπορούσε σαφώς να ασκήσει πιέσεις στην αξιολόγηση», είπε ο Μάρκο Μέρσνικ της Standard & Poors, που αξιολογεί την Ελλάδα με «Α».
 
«Η αναμόρφωση (του φορολογικού συστήματος) δεν προβλέπει τίποτα για την αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών του προϋπολογισμού ... Στην στρατηγική κατάρτισης του προϋπολογισμού υπάρχει επανειλημμένα πλήρης απουσία μέτρων για τον περιορισμό των δαπανών», είπε.

Ο Μέρσνικ εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει τον στόχο της για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ φέτος χαρακτηρίζοντας την υστέρηση των εσόδων σε σχέση με τον στόχο «ανησυχητική».

Το δημόσιο χρέος της χώρας έχει μειωθεί στο 93% του ΑΕΠ από 100% το 2004, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, εν μέρει λόγω της ανοδικής αναθεώρησης του ΑΕΠ κατά 9%. Για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της, η Ελλάδα θα καταβάλει φέτος 10,5 δις ευρώ ή 4,3% του ΑΕΠ σε τόκους.

Με τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού να σημειώνουν αύξηση μόλις 4,3% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι στόχου για αύξησή τους κατά 13%, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει σειρά νέων φόρων την περασμένη εβδομάδα -όπως φόρος 10% σε υπεραξίες από πώληση μετοχών και στα μερίσματα- και να αυξήσει ήδη υπάρχοντες, όπως τα τέλη κυκλοφορίας. Κατήργησε επίσης το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες και επέβαλε φορολογικό συντελεστή 10% για εισοδήματα έως 10.500 ευρώ.

Μεγαλύτερη προσπάθεια
O Μέρσνικ ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοσίου τομέα και για ριζική μεταρρύθμιση του πολυδάπανου συστήματος δημόσιας ασφάλισης. Ειδικοί αναφέρουν ότι η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι επαρκής για να βοηθήσει το σύστημα, που απειλείται με κατάρρευση σε 15 έτη από σήμερα, σύμφωνα με ειδικούς.

Ο Μπράιαν Κάουλτον -επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης για την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch- είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να λάβει αποτελεσματική δράση και να μειώσει τις δαπάνες.

«Προς έκπληξή μας, δεν έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες καταστάσεις φέτος και να μπουν τα πράγματα στον σωστό τους δρόμο», είπε ο Κάουλτον. «Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν ακολουθήσαμε και εμείς με αναβάθμιση, όταν επανεξετάσαμε την αξιολόγηση φέτος», πρόσθεσε.

Η Fitch έχει αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας με "Α" και τις προοπτικές της ως «θετικές». Ωστόσο, δεν προχώρησε σε νέα αναβάθμιση φέτος.
«Ήταν σημαντικό για εμάς, με όρους αξιολόγησης, ότι η κυβέρνηση επανάφερε την δημοσιονομική αξιοπιστία, αλλά δεν έκανε σημαντική πρόοδο σε αυτό», είπε ο Κάουλτον . «Φέτος υπάρχει επιδείνωση, τα νούμερα των δαπανών είναι πολύ μεγάλα».

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, έχει δηλώσει ότι οι νέοι φόροι θα συμβάλουν στην διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο 3% της ΕΕ. Το έλλειμμα υποχώρησε στο 2,8% το 2007, με αποτέλεσμα την έξοδο της χώρας από την επιτήρηση μετά από τρία χρόνια.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, περίπου 2,5% υψηλότερα της ευρωζώνης, υποχώρησε στο 3,4% στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι 4,0% το 2007.


Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης