Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εκτός νέας λίστας βαρέων και ανθυγιεινών 61 κλάδοι με 300.000 εργαζομένους

28 Αύγουστου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Περίπου 300.000 εργαζόμενοι μένουν εκτός της νέας λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σύμφωνα με το πόρισμα που θα καταθέσει η αρμόδια Επιτροπή στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά αύριο Παρασκευή.
Εκτός νέας λίστας βαρέων και ανθυγιεινών 61 κλάδοι με 300.000 εργαζομένους              

 
Περίπου 300.000 εργαζόμενοι μένουν εκτός της νέας λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σύμφωνα με το πόρισμα που θα καταθέσει η αρμόδια Επιτροπή στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά αύριο Παρασκευή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η εισηγητική έκθεση της Επιτροπής εμμένει στη δημιουργία τεσσάρων κατηγοριών ΒΑΕ ανάλογα με την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, συστήνοντας παράλληλα να μείνουν στη νέα λίστα 63 από τους 124 επαγγελματικούς κλάδους που σήμερα βρίσκονται στον κατάλογο. Παράλληλα, προτείνει την αναθεώρηση της λίστας κάθε πέντε χρόνια.

Πρόκειται για τη δημιουργία 4 βαθμίδων ΒΑΕ, ανάλογα με την επικινδυνότητα των επαγγελμάτων, με παράλληλη χορήγηση πλασματικού χρόνου από 1 έως 7 χρόνια. Τα επαγγέλματα αυτά θα πριμοδοτούνται αντίστοιχα με 5%-10%-15%-20% πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Δηλαδή ανάλογα με την επικινδυνότητα θα πριμοδοτείται με πλασματικό χρόνο ασφάλισης από 18 μήνες έως 7 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση στη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν θα αποτελεί κανόνα αλλά εξαίρεση πλέον. Κι αυτό γιατί όποιος ενταχθεί στην κατηγορία με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, τότε θα συνταξιοδοτηθεί στα 58 έτη (όπως σήμερα), αφού θα πριμοδοτηθεί με 7 χρόνια πλασματικού χρόνου (δηλαδή 65 το όριο μείον τα 7 χρόνια). Oποιος όμως ενταχθεί στην κατηγορία με τη μικρότερη επικινδυνότητα, τότε δεν θα συνταξιοδοτηθεί στα 58 που είναι σήμερα, αλλά στα 60, στα 62 ή ακόμα και στα 63,5.

Αναλυτικά οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

– Α΄ κατηγορία: τα πολύ βαριά επαγγέλματα: θα ενταχθούν 3 επαγγελματικοί κλάδοι, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 7 χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το πόρισμα εντάσσονται στην κατηγορία αυτή κυρίως εργαζόμενοι σε μεταλλεία, ορυχεία, βαριές οικοδομές και κάποιες ειδικότητες στα ναυπηγεία.

– Β΄ κατηγορία: θα ενταχθούν 29 επαγγελματικοί κλάδοι και οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 5 χρόνια.

– Γ΄ κατηγορία: θα ενταχθούν 20 επαγγελματικοί κλάδοι και οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 3 χρόνια.

– Δ΄ κατηγορία: θα ενταχθούν 11 επαγγελματικοί κλάδοι και οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 18 μήνες.

Ποιοι κλάδοι βγαίνουν από τον κατάλογο

Τεχνικοί και εκφωνητές ραδιοφωνικών σταθμών, πλύντες πρατηρίων βενζίνης, οι απασχολούμενοι εντός του χώρου των καπνοβιομηχανιών, οι λεμβούχοι που απασχολούνται με την επιβίβαση ή αποβίβαση επιβατών πλοίων, οι αποσκευοφορείς των λιμενικών χώρων, οι πωλητές χονδρικής πωλήσεως οπωρολαχανικών και κρεάτων που αναλαμβάνουν εργασία προ της 05.30 πρωινής στον Οργανισμό Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, οι απασχολούμενοι στον χώρο των χαμάμ ως τρίφτες/ριες ή καμαρότοι - καμαριέρες, οδηγοί ελεγκτές εισπράκτορες και επιθεωρητές των ΗΛΠΑ., οδηγοί και βοηθοί αυτοκινήτων, λεωφορείων, φορτηγών, τρίκυκλων κ.λπ., ταμίες πολυδύναμων σουπερμάρκετ, νυκτοφύλακες, δύτες, μουσικοί πνευστών οργάνων, συνοδοί κλιναμαξών των σιδηροδρομικών συρμών, σιδερώτριες και διαλογείς ιματισμού, ψήστες και βοηθοί αυτών, νοσοκόμοι κτηνών, εργατοτεχνικό προσωπικό παρασκευής πάστας, τούρτας, γλυκών ταψιού και χαλβά, εμφανιστές κινηματογραφικών φίλμς, ραδιοτηλεγραφητές, τηλετυπιστές, αμαξοκαρραγωγείς, αρβυλεργάτες, κουρείς-κομμωτές, συντάκτες ημερησίων επαρχιακών εφημερίδων, βαρελοποιοί καθώς και νεκροπομποί-εργάτες καθαριότητας νεκροταφείων, ψυκτικοί, αρτοποιοί, ράφτρες, κομμώτριες (με εξαίρεση τις βαφείς), εργαζόμενοι στην επεξεργασία δέρματος (με εξαίρεση αυτούς που επεξεργάζονται το δέρμα), εργαζόμενοι σε φαρμακοβιομηχανίες.
 
Πηγή: Express.gr 


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης