Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ερχονται περαίωση και φόροι σε ποτά-τσιγάρα

27 Αύγουστου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Ερχονται περαίωση και φόροι σε ποτά-τσιγάρα
Ο κύβος ερρίφθη! Οι ανάγκες του προϋπολογισμού είναι τέτοιες που καθιστούν επιτακτική τη λήψη μέτρων μέσα στο φθινόπωρο. Κατόπιν αυτών και αφού ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε χθες την ακρόαση των κοινωνικών φορέων, η Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίζει σήμερα την αύξηση των ΕΦΚ σε ποτά και τσιγάρα εντός του 2008, ενώ μέσα στο έτος θα τρέξουν και οι ρυθμίσεις για την περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων και την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει ακόμη την υψηλότερη φορολόγηση των μερισμάτων αλλά και των stock options, ενώ σημαντική θα είναι και η μείωση του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να μην μετακυλίει το κόστος που θα έπρεπε να υφίσταται η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα απαντά ο ΣΒΒΕ, ενώ με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται ΑΔΕΔΥ, Επιμελητήρια και αγρότες.

Φωτιά στους προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών βάζουν τα μέτρα που αποφασίζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, αφού σημαντικό μέρος των μέτρων αυτών θα αφορά τελικά και στο τρέχον έτος, προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα και να τιθασευτεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Ετσι, μετά τα διλήμματα του οικονομικού επιτελείου, παράγοντες του οποίου πολλές φορές αναγκάστηκαν να προβούν σε δηλώσεις διπλής ανάγνωσης σχετικά με την αύξηση των εμμέσων φόρων και τις ρυθμίσεις περαίωσης, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναπροσαρμογή του ΕΦΚ σε ποτά και τσιγάρα αποτελεί πλέον ειλημμένη απόφαση, ενώ και η ρύθμιση για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων του 2000 και μεταγενέστερα θα αρχίσει να «τρέχει» από το φθινόπωρο μαζί με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα. Απώτερος στόχος η είσπραξη επιπλέον εσόδων ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσα στο έτος από τα 2 δισ. ευρώ, που αναμένεται να βεβαιωθούν από τις ρυθμίσεις αυτές.


Πέραν αυτών στο τραπέζι της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδριάζει σήμερα με βασικό θέμα την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των δαπανών σε ΟΤΑ, νοσοκομεία και ασφαλιστικούς Οργανισμούς αλλά και την κατάργηση των Ειδικών Λογαριασμών, θα τεθούν ακόμη προς εξέταση όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για μέτρα που αφορούν μεταξύ άλλων στη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών, τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) με επιπλέον 10% (τα οποία σήμερα φορολογούνται με 25%), τη σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και την αναδρομική φορολόγηση των stock options από το 2007! Μέτρα τα οποία προκαλούν τις τελευταίες ημέρες τις αντιδράσεις του συνόλου της αγοράς και των εργαζομένων, όπως καταδεικνύεται άλλωστε από τις καθημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου.


Εντονες αντισράσεις από τους κοινωνικούς εταίρους

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις έντονες αντιδράσεις της ΓΣΕΕ τη Δευτέρα αλλά και στη «συμβουλή» του ΣΕΒ ότι με μόνιμους φόρους δεν αντιμετωπίζονται έκτακτες καταστάσεις, προστέθηκε χθες και η δυσφορία του ΣΒΒΕ με τον πρόεδρό του κ. Γ. Μυλωνά να δηλώνει αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση μετακυλίει το κόστος που θα έπρεπε να υφίσταται η ίδια στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος δεν συμφωνεί με τη λήψη μέτρων πριν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μείωση των κρατικών δαπανών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος τη ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι η εμμονή σε μία ίδια πολιτική θα δημιουργήσει νέα οξύτητα στο κοινωνικό πεδίο.

Σε ανάλογο πνεύμα κινούνται και τα υπομνήματα που κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και της ΠΑΣΕΓΕΣ, με την ΚΕΕΕ να επισημαίνει ότι εάν πρέπει να επιβληθούν πρόσθετα φορολογικά βάρη, αυτά θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τους έχοντες και προκλητικά καταναλώνοντες και όχι στους επενδυτές και τους εργαζομένους.

Από την πλευρά της η ΠΑΣΕΓΕΣ ζήτησε από την κυβέρνηση την υιοθέτηση στοχευμένων κοινωνικών μέτρων, που θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη στήριξη του τομέα της κτηνοτροφίας και στην ενίσχυση του Συνεταιριστικού Κινήματος.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παραδοσιακής επικοινωνιακής πολιτικής που τηρεί με ευλάβεια η κυβέρνηση καθ όλη τη διάρκεια της θητείας της, τα αντιδημοφιλή φορολογικά μέτρα, που θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό, θα ανακοινωθούν πριν από τη ΔΕΘ (το πιθανότερο αύριο) από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, ενώ οι επιδοματικές παροχές και ενισχύσεις προς τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ. Τις εξαγγελίες αυτές, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασπύρος, θα περιμένει μαζί με τους άλλους και η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να τις εκτιμήσει και αν χρειαστεί να προσδιοριστεί χρονολογικά η εκδήλωση νέων κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν και οι ολοένα αυξανόμενες πιέσεις κυβερνητικών στελεχών, που ζητούν τη λήψη τέτοιων μέτρων που όχι μόνο δεν θα πλήξουν, αλλά θα ενισχύσουν άμεσα το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.

Τις πιέσεις αυτές, άλλωστε, αλλά και ενδεχόμενες εσωκομματικές αντιδράσεις θέλησε πάντως να προλάβει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ανέφερε ότι η κυβερνητική πολιτική δεν είναι προσωπική επιλογή κανενός, αλλά μία συλλογική απόφαση και μία συλλογική προσπάθεια.


Τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Κατόπιν αυτών τα μέτρα που αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή θα προέρχονται από το πακέτο που έχει επεξεργαστεί το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει:

- Αύξηση του ΕΦΚ σε ποτά και τσιγάρα από το 2008.
- Αυτόματη περαίωση των χρήσεων 2000 και μεταγενέστερες στο πνεύμα της πρότασης που κατέθεσε το ΕΒΕΑ αλλά με διαφορετικούς συντελεστές. Και αυτό το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2008.
- Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών εντός του 2008 με μείωση των προσαυξήσεων μέχρι και 80% και καταβολή των χρεών σε 48 δόσεις.
- Φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 10% και φορολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options) που απολαμβάνουν τα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων. Στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση να φορολογηθούν αναδρομικά τα δικαιώματα που χορηγήθηκαν στα στελέχη το 2007.
- Αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, λαμβάνονται υπόψη για τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των κερδών τους αλλά και για την οριστική περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων.
- Αύξηση του ποσοστού προκαταβολής φόρων από τις επιχειρήσεις.
- Αύξηση του EΦK στα καύσιμα από 1η Iανουαρίου 2009. Η αύξηση θα είναι 2,6% για την απλή αμόλυβδη, 2,9% για τη σούπερ αμόλυβδη και 3,1% για το πετρέλαιο κίνησης.
- Αύξηση των αντικειμενικών αξιών περίπου κατά 30% κατά μέσο όρο για τα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα σε όλη τη χώρα.
- Επιβολή νέου συστήματος φορολόγησης των επαγγελματιών ανάλογο με αυτό που ισχύει σήμερα στις ομόρρυθμες εταιρείες ή σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 10.500 ευρώ που είναι σήμερα.
- Αύξηση του ΕΤΑΚ για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και τις επιχειρήσεις.
- Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων.
- Εφαρμογή τεκμηρίου για αγορά μέσω πιστωτικών καρτών.

Πηγή : Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης