Αποτελέσματα live αναζήτησης

Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου για το κτηματολόγιο

27 Αύγουστου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου για το κτηματολόγιο
Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες και να μειωθούν τα προβλήματα. Zήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν όσοι έσπευσαν στα γραφεία κτηματογράφησης την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, συμπληρώνοντας ότι η μεγάλη προσέλευση «μας εξέπληξε και μας αιφνιδίασε».

Πηγή : Ημερησία


Οι δηλώσεις του Υπουργού κ. Σουφλιά είχαν ως εξής :


   

    «Κάλεσα σήμερα τη Διοίκηση της Κτηματολόγιο Α.Ε. και συζητήσαμε την πορεία της υποβολής δηλώσεων των πολιτών που έχουν ακίνητη περιουσία στις 107 νέες περιοχές των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης και στις έδρες των νομών όλης της χώρας που εντάσσονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

   

    Υλοποιούμε ένα πραγματικά φιλόδοξο πρόγραμμα με το οποίο θα καταγράψουμε 6,7 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας και θα εντάξουμε στο Εθνικό Κτηματολόγιο 3,1 εκατ. στρέμματα. Έτσι με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος το Εθνικό Κτηματολόγιο θα καλύπτει τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας.

    Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο και τεράστιο σε μέγεθος εγχείρημα. Ειδικά για την διαδικασία της υποβολής δηλώσεων έχουμε δημιουργήσει ένα πραγματικά σημαντικό μηχανισμό από 78 Γραφεία Κτηματογράφησης στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 1000 εργαζόμενοι. Είναι ένας μηχανισμός που για πρώτη φορά δημιουργήσαμε για τις ανάγκες του Εθνικού Κτηματολογίου λαμβάνοντας κάθε δυνατή πρόνοια μεν αλλά χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια προβλήματα θα αντιμετωπίσει.

   

    Για να πετύχει αυτό το δύσκολο και μεγάλο εγχείρημα της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου χρειαζόταν βεβαίως η μεγάλη δική μας προσπάθεια αλλά και η συμμετοχή των πολιτών. Και πρέπει να πω ότι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν σ΄αυτή την πρόκληση ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους Εθνικό Κτηματολόγιο.

   

    Οι πολίτες έχουν ενημερωθεί για την διαδικασία υποβολής των δηλώσεών τους, οι περισσότεροι έχουν κάνει την απαραίτητη προετοιμασία για να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά τους και προσέρχονται στα Γραφεία Κτηματογράφησης για να υποβάλλουν τις δηλώσεις.

   

    Στη διαδικασία αυτή υπήρξαν προβλήματα αλλά ήταν περιορισμένα. Για παράδειγμα την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου η προσέλευση στα Γραφεία Κτηματογράφησης ήταν απροσδόκητα αυξημένη. Δεν σας κρύβω ότι η μεγάλη προσέλευση του κόσμου εκείνες τις μέρες μας αιφνιδίασε. Δεν περίμενε κανείς να υποβάλλονται ημερησίως δηλώσεις σαφώς περισσότερες από τις προηγούμενες μέρες. Για το λόγο αυτό τόσο η Κτηματολόγιο Α.Ε όσο και οι ανάδοχοι είχαν προγραμματίσει και έδωσαν άδεια σε μέρος το προσωπικού τους. Αυτό οδήγησε σε καθυστερήσεις και ουρές για τις οποίες οφείλουμε να ζητήσουμε συγνώμη απΆ όσους ταλαιπωρήθηκαν. Το πρόβλημα πάντως το αντιμετωπίσαμε άμεσα με την ανάκληση αδειών και την ενίσχυση με προσωπικό των Γραφείων Κτηματογράφησης. Έτσι, την επόμενη εβδομάδα ενώ είχαμε σταθερά μεγάλη προσέλευση πολιτών δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα.

   

    Από τις 17 Ιουνίου που ξεκίνησε η διαδικασία μέχρι και σήμερα έχουν δηλωθεί περίπου 1,4 εκατ. δικαιώματα από πολίτες και η προσέλευση των πολιτών συνεχώς αυξάνεται. Συγκεκριμένα:

    - Τον Ιούνιο δηλώθηκαν 120.000 δικαιώματα

    - Τον Ιούλιο δηλώθηκαν 580.000 δικαιώματα και

    - Τον Αύγουστο, μέχρι χθες 25/8 δηλώθηκαν 680.000 δικαιώματα, που στο τέλος του μήνα θα φθάσουν τα 850.000 δικαιώματα.

   

    Τώρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Στο τέλος του Αυγούστου θα έχουν δηλωθεί 1,55 εκατ. δικαιώματα από πολίτες. Όπως ήδη είπα το σύνολο των δικαιωμάτων που θα δηλωθούν στην διάρκεια της κτηματογράφησης είναι 6,7 εκατ. δικαιώματα. Από αυτά :

   

    Πρώτον, 1,5 εκατ. δικαιώματα είναι δικαιώματα μεγάλων οργανισμών και τραπεζών που θα δηλωθούν συγκεντρωτικά μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, στην Κτηματολόγιο Α.Ε. εκτός γραφείων κτηματογράφησης.

    Δεύτερον, 1,3 εκατ. δικαιώματα είναι αφενός δικαιώματα του δημοσίου, κυρίως σε δασικές εκτάσεις και αιγιαλούς, που θα δηλωθούν όπως προβλέπει ο νόμος σε επόμενο στάδιο της κτηματογράφησης τους προσεχείς μήνες πριν από την ανάρτηση, και αφετέρου δικαιώματα που θα δημιουργηθούν από τις συναλλαγές που γίνονται όσο διαρκεί η κτηματογράφηση.

    Τρίτον, 200.000 δικαιώματα είναι ήδη καταχωρημένα στο Κτηματολόγιο τέως Πρωτευούσης σε Καλλιθέα και Παλαιό Φάληρο και θα καταχωριστούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο χωρίς δήλωση των πολιτών.

   

    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία απομένουν να δηλωθούν από τους πολίτες μέσα στο Σεπτέμβριο περίπου 2,150 εκατ. δικαιώματα.

    Με βάση τα στοιχεία της προσέλευσης των πολιτών μέχρι σήμερα και προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη εξυπηρέτησή τους και η ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία τους έκρινα ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

   

    1. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων των κατοίκων εσωτερικού μέχρι 31 Οκτωβρίου 2008

    2. Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης έως και 12 ώρες με την λειτουργία και δεύτερης βάρδιας.

Ειδικότερα :

   

    - Τα Γραφεία Κτηματογράφησης με την μεγαλύτερη κίνηση Αθήνα, Πειραιά, Θεσ/νίκη, Λάρισα, Βόλο, Κατερίνη και Κοζάνη θα λειτουργούν καθημερινά 12 ώρες από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

    - Τα Γραφεία Κτηματογράφησης που δεν έχουν μεγάλη κίνηση θα επεκτείνουν το ωράριό τους στις 9 ώρες λειτουργίας ( έναντι 7 σήμερα) δηλαδή θα είναι ανοικτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Το ωράριό τους θα επεκτείνεται μέχρι τις 8 το απόγευμα μία η δύο μέρες την εβδομάδα ανάλογα με την κίνηση που θα υπάρχει.

    - Όλα τα Γραφεία Κτηματογράφησης θα λειτουργούν πλέον και το Σάββατο από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 15.30 το μεσημέρι.

    Τα παραπάνω θα εφαρμοστούν σε άλλα Γραφεία από την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα από τις 8 Σεπτεμβρίου.

   

    3. Καθιερώνεται ιδιαίτερη διαδικασία για τους πολίτες που έχουν πολλά δικαιώματα. Αυτό θα διευκολύνει όλους τους πολίτες καθώς όσοι έχουν πολλά δικαιώματα δεν θα καθυστερούν τους υπολοίπους.

    4. Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω αυξάνεται το προσωπικό των Γραφείων Κτηματογράφησης κατά 50% συνολικά. Μάλιστα στα Γραφεία με μεγάλη κίνηση προχωράμε μέχρι και στον διπλασιασμό του.

   

    Επισημαίνω ότι αν και αντιμετωπίσαμε στην αρχή κάποια μικρά προβλήματα στην υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης, σήμερα πλέον η εφαρμογή έχει τελειοποιηθεί και λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

    Σημειώνω, επίσης, ότι πλέον οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, να πληρώνουν το τέλος κτηματογράφησης και να ταχυδρομούν την δήλωσή τους. Είναι μία απλή και ασφαλής διαδικασία υποβολής της δήλωσης που δεν ταλαιπωρεί ούτε τον ίδιο, ούτε τους άλλους.
   

    Κλείνοντας θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι παρακολουθούμε στενά την όλη διαδικασία, παρεμβαίνουμε αμέσως όπου υπάρχει πρόβλημα και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους

    Πιστεύω ότι με όλα τα νέα μέτρα που αποφασίσαμε και θα υλοποιηθούν η διαδικασία θα προχωρήσει ομαλά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι πολίτες δεν θα περιμένουν την τελευταία στιγμή για να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους. Τους συνιστώ να αξιοποιήσουν, όσοι μπορούν, τους εναλλακτικούς τρόπους υποβολής δήλωσης μέσω ταχυδρομείου αλλά και ηλεκτρονικά και επισημαίνω ότι δεν έχουν τίποτα να ωφεληθούν με το να προσέρχονται στα Γραφεία Κτηματογράφησης τις πολύ πρωινές ώρες, πριν αυτά ανοίξουν, ιδίως τώρα που τα περισσότερα από αυτά θα λειτουργούν σε δωδεκάωρη βάση αλλά και το Σάββατο».
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης