Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε " τεντωμένο σχοινί " η οικονομική πολιτική

25 Αύγουστου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Σε " τεντωμένο σχοινί " η οικονομική πολιτική
Σε «αγώνα δρόμου» για το κλείσιμο του τρέχοντος, αλλά και την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, εν μέσω της διεθνούς κρίσης έχει αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, έθεσε επί τάπητος τον σχεδιασμό των κυβερνητικών κινήσεων για την οικονομία.

Οι κινήσεις αυτές περιλαμβάνουν την κατάθεση του νομοσχεδίου για τους ειδικούς λογαριασμούς και τους προϋπολογισμούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και τα μέτρα για την ενίσχυση των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να «τρέχει» με υψηλούς ρυθμούς, επιβαρύνοντας τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ την ίδια ώρα η επιδίωξη για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς καθιστά στενά ακόμη τα περιθώρια για νέες παροχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένεται να αναφερθεί στο επίδομα θέρμανσης, την οικονομική ενίσχυση στα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και στην αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κλιμακίων για την καταβολή του ΕΚΑΣ.

Μεσούσης της διεθνούς κρίσης, της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή του πληθωρισμού στο 4,9%, η κυβέρνηση αποφεύγει να δημιουργήσει νέα δημοσιονομικά "ανοίγματα", τα οποία θα επιβαρύνουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που συνεχίζει να "συντηρεί" σημαντικά ελλείμματα. Μπορεί οι Eυρωπαίοι εταίροι να κατευθύνονται στη λογική της παράτασης έως το 2012 του στόχου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όμως αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση από το να προχωρήσει στο σχεδιασμό "σφιχτού" προϋπολογισμού για το 2009.

Παρ όλα αυτά, οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν τρεις παροχές–δώρα για τους χαμηλοεισοδηματίες και χαμηλοσυνταξιούχους:

1. Το πρώτο "δώρο" αφορά την παροχή επιδόματος θέρμανσης σε πολύ περιορισμένο αριθμό χαμηλοσυνταξιούχων, χαμηλόμισθων και ανέργων. Το επίδομα που θα καταβληθεί το 2009 θα αφορά μικρό αριθμό δικαιούχων, οι οποίοι θα πληρούν σειρά αυστηρών κριτηρίων. Ειδικότερα, θα υπάρχουν εισοδηματικά, οικογενειακά, ακόμη και γεωγραφικά κριτήρια για την καταβολή του. Προβλέπεται, δε, να δοθεί σε δύο δόσεις σε πολύ φτωχά νοικοκυριά. Αν όμως η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει την καθοδική της πορεία προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, τότε είναι πιθανό το εν λόγω επίδομα να είναι ακόμη χαμηλότερο.

2. Η εισοδηματική ενίσχυση όσων έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ενίσχυση θα γίνει μέσω του νεοσύστατου Ταμείου για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, το λεγόμενο Ταμείο κατά της Φτώχειας. Σημειώνεται ότι το Ταμείο θα προικοδοτηθεί από τον Kρατικό Προϋπολογισμό αρχικά με 500 εκατ. ευρώ, αν και οι αρχικές εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου αφορούσαν προικοδότησή του με τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ.

3. Επίσης, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κλιμακίων (από 4 σήμερα σε 6-7) για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Σήμερα το ΕΚΑΣ κυμαίνεται από 57 έως 230 ευρώ το μήνα και καταβάλλεται με βάση το εισοδηματικό κλιμάκιο όπου ανήκει ο χαμηλοσυνταξιούχος. Η αύξηση των εισοδηματικών κλιμακίων αποσκοπεί στο να μην αποκλείονται συνταξιούχοι από την καταβολή του επιδόματος λόγω της αύξησης του εισοδήματός τους από την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους.

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία του φετινού προϋπολογισμού και θα γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τον επόμενο. Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να μετατεθεί για μετά το 2010 η καθιέρωση της εθνικής κατώτατης σύνταξης, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του 2009, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός με περίπου 1 δισ. ευρώ για την εφαρμογή του μέτρου.

Πηγή : Εξπρές



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης