Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αγωνία Γ. Αλογοσκούφη για να μαζέψει χρήμα

25 Αύγουστου 2008
  • Αγωνία Γ. Αλογοσκούφη για να μαζέψει χρήμα
Με συντελεστή 10% αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο να φορολογήσει όλα τα κέρδη από τις μετοχές (μερίσματα, υπεραξίες) ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ανακοινώνει ρύθμιση για τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της τριετίας 2001-2003. Παράλληλα θα εισαχθεί και ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ. Η οικονομική συγκυρία είναι άκρως δυσμενής και ο Γιώργος Αλογοσκούφης αναζητά εναγωνίως πόρους για να στηρίξει τον προϋπολογισμό του 2008, που εμφανίζει τεράστιες αποκλίσεις. Η εικόνα θυμίζει εν πολλοίς το 1994, οπότε επίσης εμφανίστηκαν μεγάλα προβλήματα.

Η διεθνής κρίση και η αύξηση των επιτοκίων έχουν προσθέσει μόνο στην εξυπηρέτηση του χρέους επιπλέον τόκους ύψους 2 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπέρβαση του ορίου 3% στο έλλειμμα και το 2008. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει εκ νέου το φάσμα της κοινοτικής επιτήρησης, ενώ είναι η τέταρτη εντός της Ε.Ε. με δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%. Οι άλλες τρεις χώρες είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Οι εξελίξεις στην οικονομία εκπέμπουν ανησυχητικά μηνύματα. Η κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο προκήρυξε εθνικές εκλογές, επικαλούμενη το δύσκολο προϋπολογισμό του 2008. Στη συνέχεια όμως δίστασε να πάρει τα απαραίτητα επώδυνα μέτρα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει κατάρρευση (σε αργή κίνηση) των βασικών μεγεθών. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης λέει σε κατΆ ιδίαν συζητήσεις πάντως ότι αν πρόκειται το έλλειμμα και το 2008 να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ, δεν σκοπεύει να εφαρμόσει δημιουργική λογιστική, αλλά θα σπεύσει στην Ε.Ε. να πει τα πράγματα όπως έχουν.

Υπάρχει ισχυρή βάση στην οποία θα στηρίξει τα επιχειρήματά του κι αυτή είναι η μείζων διεθνής οικονομική κρίση, που εισβάλλει σταδιακά στην Ευρώπη πλήττοντας την πραγματική οικονομία. Σε ερώτηση προς τον υπουργό γιατί δεν επελέγησαν περισσότερο δραστικά μέτρα μετά το 2004, δίδεται η απάντηση ότι αυτό έγινε για να μην ανακοπεί η ανάπτυξη και εισέλθει σε ύφεση η οικονομία. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επαίρεται για τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και για τη μεγάλη μείωση της ανεργίας σε επίπεδα κάτω του 7%, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία.


Πηγή : Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης