Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μείωση φόρου υπεραξίας για μεταβιβάσεις μικρομεσαίων

22 Αύγουστος 2008
  • Τη Μείωση του φόρου υπεραξίας για μεταβιβάσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητά ο εμπορικός σύλλογος Πειραιώς.
Tη μείωση της φορολογίας υπεραξίας από τη μετάβαση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς σε χθεσινή επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για μια ευρύτερη φορολογική μεταρρύθμιση, υποβάλλει το αίτημα όπως εξεταστούν και αναθεωρηθούν προς το ευμενέστερο οι τρόποι υπολογισμού υπεραξίας από μεταβίβαση εταιρικής μερίδας σε Ο.Ε., Ε.Ε. και Ε.Π.Ε.

Θεωρούμε όμως απαραίτητο, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της φορολογικής μεταρρύθμισης να δοθούν επιπλέον φορολογικά κίνητρα και συγκεκριμένα:

Ανεξάρτητα αν συνταξιοδοτείται ή όχι ο πατέρας ή σύζυγος, η μεταβίβαση εταιρικού μεριδίου από πατέρα σε παιδιά ή σύζυγο θα πρέπει να είναι αφορολόγητη. Επίσης, αφορολόγητη πρέπει να είναι η μεταβίβαση από παππού ή γιαγιά, λόγω συνταξιοδότησης, στα εγγόνια που επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία της επιχείρησης.

Στην περίπτωση μεταβίβασης, λόγω κληρονομιάς ή κληροδοσίας, γονικής παροχής ή δωρεάς, ο φόρος τον οποίο καταβάλλει ο διάδοχος του επιχειρηματία να υπόκειται σε μία από τις δύο χαμηλές κλίμακες του φόρου υπεραξίας.

Για τη μεταβίβαση εταιρικού μεριδίου προς τρίτους, τόσο στις Ο.Ε., Ε.Ε., όσο και στις ΕΠΕ να εφαρμοστεί ευνοϊκή φορολογία της υπεραξίας των μεταβιβαζομένων εταιρικών μεριδίων, καθώς σκοπός της πολιτείας είναι να στηρίξει και να δώσει κίνητρα για τη συνέχεια της επιχείρησης του μικρομεσαίου επιχειρηματία, ο οποίος είναι απαραίτητος στην αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία.

Επίσης, σοβαρό κίνητρο για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί να αποτελέσει η αφορολόγητη μεταβίβαση ακινήτου από εταίρο κατά τη μετατροπή ή συγχώνευση της εταιρίας, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις μετά την κατάργηση του ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού δεν έχουν κίνητρα επενδύσεων, ενώ πρόσφατα, όπως γνωρίζετε, επιβλήθηκε πρόσθετο οικονομικό βάρος με το ΕΤΑΚ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων».


Πηγή : Εξπρές

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης