Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φρένο στους δικηγόρους για το Κτηματολόγιο

21 Αύγουστου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Απορρίφθηκαν πέντε από τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά μηχανικών, λογιστών και φοροτεχνικών που αναλαμβάνουν τη συμπλήρωση δηλώσεων ιδιοκτησίας
Φρένο στους δικηγόρους για το Κτηματολόγιο
Απορρίφθηκαν πέντε από τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά μηχανικών, λογιστών και φοροτεχνικών που αναλαμβάνουν τη συμπλήρωση δηλώσεων ιδιοκτησίας

Φρένο στους δικηγόρους έβαλε η... Δικαιοσύνη και στην απαίτησή τους να καρπωθούν μόνο αυτοί το «φιλέτο» του Εθνικού Κτηματολογίου, θεωρώντας πως η συμπλήρωση των δηλώσεων είναι αποκλειστικά δική τους υπόθεση και πως όσοι το επιχειρούν διαπράττουν το αδίκημα της αντιποίησης δικηγορικού έργου.

Από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης απορρίφθηκαν πέντε από τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου κατά μηχανικών, λογιστών και φοροτεχνικών, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε διαφημιστικές καταχωρίσεις σύμφωνα με τις οποίες αναλαμβάνουν τη συμπλήρωση δηλώσεων ιδιοκτησίας για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Να σημειωθεί ότι ήδη κάποιοι επαγγελματίες των παραπάνω κλάδων, εναντίον των οποίων είχε στραφεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με ασφαλιστικά μέτρα κατηγορώντας τους «για σφετερισμό δικηγορικής ύλης», όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος τους Μανόλης Λαμτζίδης, είχαν υποχρεωθεί να κάνουν πίσω και να συμβιβαστούν, δηλώνοντας στα δικαστήρια πως θα σταματήσουν τη συμπλήρωση δηλώσεων, ενώ από τους δικηγόρους αυτό είχε παρουσιαστεί ως «πρώτη νίκη».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος, μάλιστα, έχει βάλει στα μέλη του και κατώτατη ταρίφα για κάθε δήλωση ακινήτου που είναι στα 65 ευρώ. Ομως οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης ανατρέπουν πλέον το τοπίο γύρω από το Εθνικό Κτηματολόγιο που είχαν επιχειρήσει να επιβάλουν οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας και βάζουν κι άλλους στη διεκδίκηση μεριδίου από τη μεγάλη «πίτα» -υπολογίζεται σε πάνω από 150 εκατομ. ευρώ - δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι δηλώσεις δεν έχουν ξεπεράσει το 10% πανελλαδικά. Οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της καθαρογράφησης και σ αυτές αποφαίνεται πως «η συμπλήρωση των δηλώσεων δεν αποτελεί αποκλειστικό έργο των δικηγόρων». Ακόμη υπογραμμίζεται πως δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα η συμπλήρωση δηλώσεων από επαγγελματίες άλλων κλάδων.

«Από καμία διάταξη της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης δεν προκύπτει ότι ανατίθεται κατ αποκλειστικότητα στους δικηγόρους η επιμέλεια των εργασιών συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο κατά τη διάταξη 1 του ν. 2308/1995», αναφέρεται σε μία από τις αποφάσεις, ενώ προστίθεται πως η συμπλήρωση δηλώσεων από μέλη άλλων επαγγελματικών κλάδων δεν συνιστά την αξιόποινη πράξη της αντιποίησης δικηγορικού έργου, καθώς «απαιτείται δραστηριότητα η οποία ασκείται αποκλειστικά από δικηγόρους και την οποία αντιποιείται ο τρίτος μη δικηγόρος».

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΙΤΑ»

Η υπόθεση των δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο έχει εξελιχθεί πανελλαδικά σε έναν «πόλεμο» μεταξύ δικηγόρων, μηχανικών, φοροτεχνικών και κτηματομεσιτών σχετικά με το ποιος έχει τη δικαιοδοσία να τις συμπληρώνει.

«Αυτό που δεν αποδεχόμαστε είναι το "μπάτε σκύλοι αλέστε" με τους άλλους κλάδους», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μ. Λαμτζίδης, ενώ από την πλευρά του το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ με μία αιχμηρή ανακοίνωση είχε καταγγείλει τον Δικηγορικό Σύλλογο για άσκηση ψυχολογικής βίας στους μηχανικούς, με αποτέλεσμα την απόσπαση ακόμα και άτυπων... δηλώσεων μετανοίας. Ακόμη είχε καταγγείλει τον ΔΣΘ ότι ασκεί τρομοκρατία σε πολίτες -προειδοποιώντας τους για λάθη σε περίπτωση που συμπληρώσουν μόνοι τους τη δήλωση- και ψυχολογική βία στους μηχανικούς.

Με μία κίνηση μάλιστα «ρελάνς» το Επιμελητήριο προχώρησε στο άνοιγμα γραφείου δωρεάν εξυπηρέτησης των πολιτών για τη συμπλήρωση δηλώσεων κτηματολογίου, που θα λειτουργήσει από τις 20 Αυγούστου στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 49 και θα είναι στελεχωμένο με δύο αγρονόμους - τοπογράφους μηχανικούς.


Πηγή ΕΘΝΟΣ


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης