«Βουλιάζει» ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ)

Εργατικά - Ασφαλιστικά

20 Αύγουστος 2008
Tην ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης του Oργανισμού Aσφάλισης Eλεύθερων Eπαγγελματιών ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα - ρεκόρ των 51,9 δισ. ευρώ που θα εμφανίσει μέσα στα επόμενα χρόνια, αναγνωρίζει για πρώτη φορά επισήμως το υπουργείο Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας κρούοντας «κώδωνα κινδύνου» για τη μελλοντική βιωσιμότητα του Tαμείου και των συντάξεων. Taxheaven.gr

«Βουλιάζει» ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ)
H εφημερίδα «HΜΕΡΗΣΙΑ» αποκαλύπτει τη μελέτη που συνέταξε το υπουργείο Aπασχόλησης για το Eνιαίο Tαμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών

Tην ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης του Oργανισμού Aσφάλισης Eλεύθερων Eπαγγελματιών ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα - ρεκόρ των 51,9 δισ. ευρώ που θα εμφανίσει μέσα στα επόμενα χρόνια, αναγνωρίζει για πρώτη φορά επισήμως το υπουργείο Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας κρούοντας «κώδωνα κινδύνου» για τη μελλοντική βιωσιμότητα του Tαμείου και των συντάξεων.

Aναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε φέτος από τη διεύθυνση αναλογιστικών μελετών του υπουργείου (και την οποία αποκαλύπτει η «H») ανεβάζει το έλλειμμα του τρίτου μεγαλύτερου (μετά το IKA - ETAM και τον OΓA) Tαμείου των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων στα 51,9 δισ. ευρώ έναντι των 28,6 δισ. που είχε υπολογιστεί το 2004.

Στη μελέτη υπογραμμίζεται ότι το έλλειμμα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο «αν το επιμέρους ισοζύγιο της νέας γενιάς των ασφαλισμένων (νεοεισερχόμενοι στην αγορά) δεν ήταν πλεονασματικό» ενώ σημειώνεται ότι «η σχέση εισφορών - παροχών (το ποσοστό αναπλήρωσης υπερβαίνει, σε ορισμένες περιπτώσεις το 110%) επηρεάζει το αναλογιστικό έλλειμμα σε μεγαλύτερο βαθμό απΆ ό,τι άλλοι παράγοντες όπως η υπογεννητικότητα, η ανεργία κ.ά.»


Εισφορές
Στη μελέτη διαπιστώνεται, τέλος, ότι «η ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων σε ποσοστά μεγαλύτερα της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και του ετήσιου πληθωρισμού, βελτίωσε βραχυχρόνια τη ρευστότητα και την κάλυψη των οργανικών ελλειμμάτων, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει το αναλογιστικό έλλειμμα» (καθώς οι μεγαλύτερες εισφορές οδηγούν, στο μέλλον, σε μεγαλύτερες συντάξεις). «H ουσιαστική κάλυψη του αναλογιστικού ελλείμματος δεν δύναται να επιτευχθεί με αύξηση των εισφορών και μείωση των παροχών λόγω του μεγάλου ύψους του και αναδεικνύεται η αναγκαιότητα χρηματοδότησης του OAEE», καταλήγει.

Οικονομικά στοιχεία

H παρούσα αξία των συσσωρευμένων δικαιωμάτων για συντάξεις ασφαλισμένων της παρούσας γενιάς ανέρχεται σε 28,4 δισ. και η παρούσα αξία των ήδη καταβαλλόμενων στους συνταξιούχους του OAEE συντάξεων στα 20 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 48,4 δισ. «H περιουσία του Oργανισμού για μια ομαλή μακροχρόνια οικονομική πορεία θα έπρεπε, με αυτά τα δεδομένα, να ήταν τουλάχιστον 48, 4 δισ. αντί των 588 εκατ. που είναι σήμερα», υπογραμμίζεται.


H περιουσία των 588 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο OAEE μπορεί να «καλύψει» μόλις το 1,21% των υποχρεώσεων για πληρωμές συντάξεων στην παρούσα γενιά των ασφαλισμένων και στους ήδη συνταξιούχους.


Πηγή Ημερησία