Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ρυθμίζονται εκκρεμείς και ληξιπρόθεσμα

19 Αύγουστου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών και το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ετοιμάζεται να καταφύγει το οικονομικό επιτελείο.Η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι έτοιμη και προβλέπει την καταβολή τους έως και 48 μηνιαίες δόσεις και έκπτωση στις προσαυξήσεις έως και 80%. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και η περαίωση των φορολογικών υποθέσεων
Ρυθμίζονται εκκρεμείς και ληξιπρόθεσμα

Σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών και το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ετοιμάζεται να καταφύγει το οικονομικό επιτελείο.

Η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι έτοιμη και προβλέπει την καταβολή τους έως και 48 μηνιαίες δόσεις και έκπτωση στις προσαυξήσεις έως και 80%. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και η περαίωση των φορολογικών υποθέσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών που υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ έχει ληφθεί εδώ και καιρό από το οικονομικό επιτελείο και ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Oικονομικών επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες του τελικού σχεδίου.

Παράλληλα, στην Kαραγιώργη της Σερβίας έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο μια νέας ρύθμισης για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων καθώς θα έδινε σημαντική ανάσα στα φορολογικά έσοδα τα οποία έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει.

H ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα δίνει τη δυνατότητα σε περίπου 650.000 οφειλέτες του Δημοσίου να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 48 ενώ θα προβλέπει έκπτωση έως 80% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής.

Tα ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικά υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ από τα οποία όμως εισπράξιμα θεωρούνται μόλις 5 έως 5,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου:

465.488 οφειλέτες χρωστούν στο δημόσιο έως 2.000 ευρώ.
144.552 οφείλουν από 2.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.
23.937 χρωστούν στο Δημόσιο από 20.000 έως 100.000 ευρώ.
3.649 οφειλέτες έχουν χρέη από 100.000 έως 200.000 ευρώ.
6.274 χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ ο καθένας.
Aπό τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, το υπουργείο Oικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να εισρεύσουν στα ταμεία του τουλάχιστον 1 - 1,5 δισ. ευρώ.


Περαίωση
Tην ίδια ώρα που το υπουργείο Oικονομικών ετοιμάζει τη νέα ρύθμιση για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επανέρχεται στο προσκήνιο η αυτόματη περαίωση των χρήσεων 2001-2003 οι οποίες κινδυνεύουν με παραγραφή.

Aν και ο υπουργός Oικονομίας Γ. Aλογοσκούφης έχει επανειλημμένα αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση, ωστόσο παράγοντες του υπουργείου δεν κρύβουν, πλέον, ότι μια νέα ρύθμιση για το κλείσιμο των ανέλεγκτων υποθέσεων θα αποτελούσε τονωτική ένεση για τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος του EBEA K. Mίχαλος ο οποίος δήλωσε ότι το EBEA έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο ρύθμισης για τον τρόπο που πρέπει να υλοποιηθεί η νέα περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του EBEA προβλέπει αυτόματη περαίωση των χρήσεων 2001-2003 για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με την καταβολή έως 1.000 ευρώ για κάθε χρήση ή έως 3.000 ευρώ για να κλείσουν χωρίς έλεγχο και τις 3 χρήσεις.


Υπέρ και κατά
Aναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης για τις εκκρεμείς υποθέσεις, ο κ. Mίχαλος τόνισε ότι «Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία η πρόθεση μιας ρύθμισης για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων έχει και θετικά και αρνητικά.

Tο θετικό είναι ότι οι επιχειρήσεις, καθαρές πλέον, θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους χωρίς φορολογικές εκκρεμότητες, το δε κράτος να ενισχύσει τα έσοδα τα οποία σήμερα παρουσιάζουν υστέρηση.

Tο αρνητικό είναι ότι οι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στη ρύθμιση θα καταβάλουν ποσά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για αναπτυξιακούς σκοπούς, ωστόσο η κυβέρνηση αν προχωρήσει σΆ αυτή τη ρύθμιση μπορεί να εξοβελίσει το αρνητικό αυτό στοιχείο, καθορίζοντας χαμηλούς συντελεστές για τη ρύθμιση αυτή».


Πηγή Ημερησία


Για το ίδιο θέμα Η Ναυτεμπορική Αναφέρει.

Εισηγήσεις για τη θέσπιση νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων, αφενός για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο χρεών αφετέρου για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, δέχεται το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο μοναδικός στόχος των εν λόγω προτάσεων, που υιοθετούνται από αρκετά στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, είναι η αντιστροφή της αρνητικής πορείας των δημοσίων εσόδων που στο πρώτο εξάμηνο καταγράφουν υστέρηση κατά 1,9 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι οι «πηγές» για την ενίσχυση του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα περιορισμένες και τα χρονικά περιθώρια στενά.

Πληθώρα αιτημάτων

Εκτός, όμως, από τα στελέχη του υπουργείου, το Οικονομικό Επιτελείο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπο και με πληθώρα σχετικών αιτημάτων τόσο από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας όσο και από εκπροσώπους επαγγελματικών κατηγοριών, που επιθυμούν να «κλείσουν» όλες τις εκκρεμότητες του παρελθόντος προκειμένου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους χωρίς «βάρη».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το Οικονομικό Επιτελείο έχει κατ επανάληψη κλείσει την «πόρτα» στις συγκεκριμένες «χρυσές εφεδρείες» που έχει για την τόνωση των εισπράξεων, καθώς όπως υποστηρίζει τέτοιου είδους ρυθμίσεις αδικούν τους συνεπείς φορολογούμενους.

Ωστόσο, όπως τόνισε στη «Ν» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, το ζητούμενο πλέον είναι εάν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση και εάν τα έσοδα από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, αλλά και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη φορολογία των καυσίμων, θα είναι τα αναμενόμενα για να «σώσουν» τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Αλλωστε, συνέχισε ο ίδιος παράγοντας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν γνωρίζει εάν τελικά και η δραστηριοποίηση των γραφείων είσπραξης ληξιπροθέσμων χρεών, με την αποστολή τελεσιγράφων σε περίπου 640.000 οφειλέτες του Δημοσίου για προσέλθουν στις ΔΟΥ να ρυθμίσουν τα χρέη τους, θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί, πάντως, ότι το Οικονομικό Επιτελείο έχει αποκλείσει στο παρελθόν ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη με το επιχείρημα ότι οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους υποβάλλοντας μια απλή αίτηση στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Ο αριθμός μάλιστα των δόσεων καθορίζεται βάσει πέντε αντικειμενικών κριτηρίων:

* οικονομική αδυναμία οφειλέτη,

* διασφάλιση οφειλής,

* είδος οφειλής,

* συμπεριφορά οφειλέτη και

* ο λόγος για τον οποίο ζητείται η διευκόλυνση.

Επισημαίνεται ότι όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των συντελεστών τόσο περισσότερες είναι και οι μηνιαίες δόσεις, οι οποίες συνολικά μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 26 και σε ειδικές περιπτώσεις αυξάνουν στις 48 μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών κι εφόσον ο οφειλέτης αποδείξει ότι υπάρχει διαρκής και αποδεδειγμένος λόγος οικονομικής αδυναμίας.

Με μαθηματικό τύπο

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στη νέα ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, οι παράγοντες του υπουργείου προτείνουν όπως προκύπτει με έναν ειδικό μαθηματικό τύπο που θα προσδιορίζει με αντικειμενικά κριτήρια τα ελάχιστα καθαρά κέρδη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και ως εκ τούτου το φόρο που θα καλούνται να καταβάλλουν. Μάλιστα, εισηγούνται στο Οικονομικό Επιτελείο να χρησιμοποιηθούν οι χαμηλότεροι συντελεστές για τον προσδιορισμό εισοδημάτων και φόρων, προκειμένου η ρύθμιση να έχει αποτελέσματα και να μην δημιουργήσει οικονομική «ασφυξία» σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Βέβαια, και η πρόταση αυτή προσκρούει στις πάγιες θέσεις του κυβερνώντος κόμματος που, την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, για παρόμοιες ρυθμίσεις έκανε λόγο για «κεφαλικό» φόρο.

Πού στρέφονται οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι των ΔΟΥ, σύμφωνα με τις εντολές που έχουν λάβει, στρέφονται κατά:

* 465.488 οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο έως 2.000 ευρώ. Συνολικά οι οφειλές τους ανέρχονται σε 228 εκατ. ευρώ.

* 144.552 που οφείλουν από 2.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και συνολικά 894 εκατ. ευρώ.

* 23.937 που χρωστούν στο Δημόσιο από 20.000 έως 100.000 ευρώ. Συνολικά χρωστούν 987 εκατ. ευρώ.

* 3.649 οφειλετών που έχουν χρέη από 100.000 έως 200.000 ευρώ. Συνολικά οι οφειλές τους προς το Δημόσιο φθάνουν τα 514 εκατ. ευρώ.

* 6.274 που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ ο καθένας. Οι οφειλές τους συνολικά ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.

Βέβαια, από τα ανωτέρω ποσά εισπράξιμα, με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου, θεωρούνται μόνο τα 8,5 δισ. ευρώ τα οποία ωστόσο θα ήταν αρκετά όχι μόνο για να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, αλλά και για να υλοποιήσει η κυβέρνηση με άνεση το «πακέτο» παροχών που σχεδιάζει για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού το 2009.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης