Απειλή νέου καθεστώτος επιτήρησης

Οικονομικές Ειδήσεις

19 Αύγουστος 2008
Η σκιά της κοινοτικής επιτήρησης επιστρέφει και πάλι πάνω από την ελληνική οικονομία. Η αποτυχία, με την οποία στέφεται η προσπάθεια επίτευξης των στόχων του φετινού προϋπολογισμού -ιδιαίτερα στο μέτωπο του ελλείμματος- σε συνδυασμό με την επαπειλούμενη αναθεώρηση επί τα χείρω των αποτελεσμάτων του 2007 από τη Eurostat, διαμορφώνει τις απαραίτητες συνθήκες. Taxheaven.gr

Απειλή νέου καθεστώτος επιτήρησης

Ερχονται ελεγκτές της Ε.Ε. για να επαληθεύσουν το έλλειμμα...

Η σκιά της κοινοτικής επιτήρησης επιστρέφει και πάλι πάνω από την ελληνική οικονομία. Η αποτυχία, με την οποία στέφεται η προσπάθεια επίτευξης των στόχων του φετινού προϋπολογισμού -ιδιαίτερα στο μέτωπο του ελλείμματος- σε συνδυασμό με την επαπειλούμενη αναθεώρηση επί τα χείρω των αποτελεσμάτων του 2007 από τη Eurostat, διαμορφώνει τις απαραίτητες συνθήκες. Ηδη, στελέχη της στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε., αναμένονται τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, προκειμένου να διαπιστωθεί, για παράδειγμα, αν το έλλειμμα πέρυσι έκλεισε όντως στο 2,8% του ΑΕΠ, όπως υποστηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση ή στο 3,1%, όπως υποψιάζονται στις Βρυξέλλες.

Αν, τελικώς, επαληθευτεί η εκτίμηση των κοινοτικών τεχνοκρατών, τότε η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη: Η ελληνική οικονομία θα βρεθεί και πάλι ένοχη για υπερβολικό έλλειμμα σε δύο διαδοχικές χρονιές (πέρυσι και φέτος) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει το φθινόπωρο τη διαδικασία για την υπαγωγή της οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης. Οπερ σημαίνει ότι οι θυσίες των τελευταίων 24 μηνών πήγαν -για μια ακόμα φορά- χαμένες.

ΠΗγή Καθημερινή