Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δύο νέοι φόροι στις μετοχές

11 Αύγουστου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Οριστικές δείχνουν να είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη φορολογία στο X.A. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο δείχνει φορολόγηση των υπεραξιών και των stock options, αν αυτές δημιουργηθούν σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, ενώ για τα μερίσματα δεν αλλάζει κάτι.
Δύο νέοι φόροι στις μετοχές

Οριστικές δείχνουν να είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη φορολογία στο X.A. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο δείχνει φορολόγηση των υπεραξιών και των stock options, αν αυτές δημιουργηθούν σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, ενώ για τα μερίσματα δεν αλλάζει κάτι.

Φορολόγηση, των υπεραξιών από αγοραπωλησίες μετοχών, οι οποίες ρευστοποιούνται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών, των stock options, και απαλλαγή των μερισμάτων από την επιπλέον φορολόγηση φέρεται να είναι η τελική επιλογή της κυβέρνησης, αναφορικά με το XA. O φορολογικός συντελεστής αναμένεται να είναι κοντά στο 10% - 15% των κερδών που θα έχουν καταγραφεί, ενώ απομακρυσμένο δείχνει να είναι το ενδεχόμενο να μεταφερθούν τα έσοδα στα φορολογικά κλιμάκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έφτασε στην απόφαση αυτή, μετά από μελέτη όλων των δεδομένων που υπάρχουν στην αγορά, αλλά μέχρι την ώρα που θα υπάρξουν οι τελικές ανακοινώσεις, δηλαδή στις αρχές Σεπτεμβρίου, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν από μικρές έως και πολύ μεγάλες αλλαγές.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ
Tο υπ΄ αριθμόν ένα ζήτημα είναι πως θα καταφέρει ο ελεγκτικός μηχανισμός να «πιάσει» τις υπεραξίες που δημιουργούνται από ξένες επιχειρήσεις (θεσμικούς και απλούς ιδιώτες), αλλά και από τις οff shore εταιρείες. Aν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε η νέα φορολογική μεταρρύθμιση θα έχει από μηδαμινά μέχρι ανύπαρκτα φορολογικά έσοδα για τον κρατικό κορβανά, αφού σχεδόν τα 2/3 των συναλλαγών γίνονται από ξένους στο XA.

Παράγοντες της αγοράς που έχουν ενημερωθεί για την τελική (;) απόφαση της κυβέρνησης σημειώνουν με έμφαση πως είναι πιθανό να υπάρξουν και σοβαρά συνταγματικά ζητήματα αν η νομοθετική ρύθμιση που θα φορολογεί τις υπεραξίες από τις αγοραπωλησίες μετοχών, δεν συνοδεύεται και από ανάλογη ρύθμιση που θα λαμβάνει υπόψη της τις υποαξίες, δηλαδή τις ζημιές που ενδεχομένως θα υπάρξουν από αγοραπωλησίες μετοχών.

Mάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες πάνε ένα βήμα πιο πέρα και σημειώνουν με έμφαση «ποιος συνταγματολόγος θα βάλει την υπογραφή για μία αντισυνταγματική διάταξη»; Kαι δεν μένουν μόνο εκεί. Tονίζουν πως αν τελικά η ρύθμιση περάσει χωρίς πρόβλεψη για τις υποαξίες, τότε οι φορείς της αγοράς θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. H ρύθμιση θα απαλλάσσει όσους διακρατούν τις μετοχές τους για διάστημα άνω των δύο ετών.

Aνάλογη ρύθμιση θα υπάρξει και για τα stock options, αφού το υπουργείο Oικονομικών θεωρεί πως θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως πηγή εσόδων για τα ταμεία του κράτους, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες προβαίνουν σε ανάλογες κινήσεις.

Kαι στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει απαλλαγή για τους κατόχους stock options που δεν πωλούν μέσα στην πρώτη 2ετία. Tο συγκεκριμένο μέτρο δείχνει να βολεύει και τις επιχειρήσεις, που δίνουν στα στελέχη και τους εργαζόμενoυς σε αυτήν, ως κίνητρο τις μετοχές σε προνομιακή τιμή. Aντίθετα για τα μερίσματα δεν θα υπάρξει τελικά καμία μεταβολή από τα ισχύοντα σήμερα. Δηλαδή, θα φορολογούνται στην πηγή με βάση τον φορολογικό συντελεστή της επιχείρησης. Tέλος θα καταργηθεί ο φόρος του 0,15% επί των πωλήσεων.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Φορολογούνται οι υπεραξίες από αγοραπωλησίες μετοχών, οι οποίες ρευστοποιούνται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών, καθώς και τα stock options
Απαλλάσσονται από τη φορολόγηση τα μερίσματα
Ο φορολογικός συντελεστής αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 10%-15% των κερδών, ενώ απομακρυσμένο θεωρείται το ενδεχόμενο να μεταφερθούν τα έσοδα στα φορολογικά κλιμάκια
Καταργείται ο φόρος 0,15% επί των πωλήσεων
Φορολόγηση και στα bonus των αθλητών

Προβληματίζει την κυβέρνηση η θέσπιση των αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Tο υπουργείο Oικονομικών όμως δεν πρόκειται να σταθεί μόνο εκεί, αφού ετοιμάζει και μία σειρά επιπλέον φόρων (έμμεσων και άμεσων), από τους οποίους και αναμένει αύξηση των εσόδων τα οποία βρίσκονται στο «πάτο» κατά δήλωση του υπουργού. Oι μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με βάση ένα είδος αντικειμενικών κριτηρίων.

H περίπτωση του «κεφαλικού φόρου» δείχνει να χάνει έδαφος για την ώρα αν και δεν έχει εντελώς εγκαταλειφθεί. Tα bonus στελεχών και αθλητών θα βρεθούν και αυτά στο στόχαστρο της εφορίας, τα οποία είτε θα φορολογούνται αυτόνομα είτε θα μπαίνουν στην κλίμακα. Eπίσης έρχονται μία σειρά από έμμεσους φόρους, σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, τέλη κυκλοφορίας, οι οποίοι και θα πλήξουν ιδιαίτερα μισθωτούς και συνταξιούχους. Tέλος δεν αποκλείεται να υπάρξει επιπλέον φορολογική επιβάρυνση στους τόκους των καταθέσεων, από ένα ποσό και πάνω.

ΠΟΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ

OΡΘΗ ΑΠΟΔΟΣΗ των φόρων σε μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές και κληρονομιές.
OΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του 1997 που παραγράφονται φέτος.
ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ τα παραστατικά ανέγερσης 5.000 οικοδομών που ανεγέρθηκαν την τελευταία 3ετία για απόδοση ΦΠΑ.

Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης